Начало - Актуално - за НПО - Старт на информационна кампания за правата на пациента

Актуално :: за НПО

Старт на информационна кампания за правата на пациента

Инициативите в информационната кампания ще продължат 2 месеца (от средата на месец март до средата на месец май), като пикът на кампанията ще е на 18 април 2010 г., когато се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.


На 16 март 2010 година (вторник), от 12:00 часа в Пресклуб София Прес се проведе пресконференция на тема:


Информационна кампания за Европейския ден за правата на пациента.

Резултати от анкета относно планираните промени в здравеопазването

На пресконференцията бяха обявени откриването на Информационен център за правата на пациента и предстоящите инициативи по повод отбелязването на Европейския ден за правата на пациента.

Бяха представени и резултатите от експресна анкета, проведена сред пациентските организации, членове на НПО, относно предложените промени в лекарствената политика и здравноосигурителната система.

В събитието взеха участие:
  • Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация (НПО), който представи целите и ползите от Информационния център в помощ на пациента;
  • Евгения Адърска, зам.-председател на Национална пациентска организация, която представи предстоящите инициативи във връзка с Европейския ден за правата на пациента;
  • Багряна Маркова, началник отдел „Информация и връзки с обществеността”, която обясни какви сигнали могат да подават пациентите към НПО;
  • Евгения Нинова, началник отдел „Финансов контрол” към НЗОК, която описа как пациентите да следят за спазването на правата си;
  • Силви Гаврилов, член на УС на НПО, който представи становището на НПО по актуалните реформи в здравеопазването.
Мащабната информационна кампания по повод Европейския ден за правата на пациента ще стартира с излъчването на 2 телевизионни клипа, 1 радио спот и 1 печатно каре, чиято цел е популяризирането на новооткрития информационен център. На гореща линия 0700 10 515 (всеки делничен ден между 10 и 17 часа, на цената на 1 градски разговор от цялата страна) и на сайта на НПО - www.npo.bg - пациентите ще могат да се информират за своите здравни права.

Инициативите в информационната кампания ще продължат 2 месеца (от средата на месец март до средата на месец май), като пикът на кампанията ще е на 18 април 2010 г., когато се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.

Европейски ден за правата на пациента
Европейският ден за правата на пациента се организира за четвърта поредна година от организацията Active Citizenship Network. Инициативи се провеждат във всички държави членки на ЕС. Целта на инициативите е да се повиши информираността на пациентите относно техните права, както и да се насърчат институциите в съответните държави да предприемат необходимите поличитески действия за дефиниране на правата на пациента и тяхното спазване.