Начало - Актуално - за НПО - „Ваксинко“ гостува на Софийски фестивал на науката за втора поредна година

Актуално :: за НПО

„Ваксинко“ гостува на Софийски фестивал на науката за втора поредна година

По повод Европейската имунизационна седмица 2017 на 13 и 14 май (събота и неделя) Национална информационна кампания „Ваксинко“ ще вземе участие в Софийски фестивал на науката, организиран от Британския съвет в България. Щандът на „Ваксинко“ ще бъде разположен в зона „Експлораториум“ и ще бъде отворен между 11:00 и 18:00 ч. и в двата дни, като достъпът за посетители ще бъде безплатен. „Ваксинко“ се включва във фестивала за втора поредна година, като през 2017-а събитието се провежда в София Тех Парк, бул. „Цариградско шосе“ 111В.

На щанда на „Ваксинко“ всички желаещи ще могат да получат информационни материали и консултации от медицинско лице относно ваксините, включени в задължителния и препоръчителния имунизационен календар на България. За най-малките посетители екипът на Национална пациентска организация ще предложи експерименти, наблюдение на бактерии под микроскоп и UV лампа, игри.
Основна цел на кампания „Ваксинко“ от самия й старт е повишаване обществената информираност относно ползите от придържането към задължителния имунизационен календар на РБългария, както и за възможностите, които предлага препоръчителният. В контекста на тазгодишните глобални послания на Световната здравна организация по темата за ваксинопрофилактиката – „Ваксините действат!“ и „Ваксинацията предпазва през всеки етап от живота“, чрез инициативата „Ваксинко“ Национална пациентска организация се стреми да привлече вниманието на българските граждани към значимостта от поддържането на колективния имунитет и необходимостта от осигуряване на защита от инфекциозни заболявания през целия живот с оглед опазване на собственото и общественото здраве.
В рамките на фестивала на 13 май (събота) от 20:30 ч. в зала „Мтел Арена“ ще се проведе и лекция по темата за ваксините на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб - „Пришълци от миналото“. Входът е с безплатни пропуски.
Национална информационна кампания „Ваксинко“ се организира от Национална пациентска организация в партньорство с Българска педиатрична асоциация, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Български червен кръст, под патронажа на Министерство на здравеопазването.
Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с ваксините, които се прилагат в България, както и заболяванията, от които предпазват, можете да намерите на сайта на кампанията: www.vaksinko.bg, във Фейсбук страницата - www.facebook.com/vaksinko, както и на горещата линия на Национална пациентска организация 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.)

Повече информация за посланията на тазгодишната Европейска имунизационна седмица можете да откриете тук.