Начало - Актуално - Зa членовете - За пети пореден път отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония

Актуално :: Зa членовете

За пети пореден път отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония

Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ) ще отбелeжи Световния ден на пулмоналната хипертония на 4 май 2017 г. от 16:00 часа в спортен център „Фънтопия“, Мол Парадайс център, София. Идеята на събитието е да повиши информираността за това рядко, но сериозно заболяване.

В спортния хепънинг ще се включат председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, директорът на Агенцията по трансплантации д-р Мариана Симеонова и д-р Любомир Димитров, заместник-председател на БОППХ, представители на асоциация „Детско сърце“ и федерация Адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област, пациенти и известни личности, ангажирани с кампанията „Поеми дъх!“.
На събитието деца и възрастни ще имат възможност в безопасна среда и с подкрепата на квалифицирани инструктори, да се впуснат в света на катеренето като покорят специални елементи в залата. Лично председателят на БОППХ Наталия Маева, която бе трансплантирана успешно с бял дроб преди година в клиника във Виена, ще се включи в спортното катерене.
Пулмоналната хипертония е рядко заболяване, което води до стесняване на кръвоносните съдове в белите дробове. Липсата на адекватна терапия може да бъде фатална за живота на пациента. До този момент в България няма препарати за интравенозно приложение при пациенти с пулмонална хипертония от групата на простеноидите. За пациентите е особено важно да получат по-лесен достъп до европейски клиники, в които се извършва пулмонална ендартеректомия, както и трансплантация на бели дробове или комбинирана трансплантация на сърце и бял дроб. Това би ги върнало към нормален живот.
В България болните от рядката болест са 125 души.
На 5 май т. г. в 20:00 часа за втора поредна година сградата на НДК ще бъде осветена в синьо в подкрепа на хората, страдащи от пулмонална хипертония.

Организатор на кампанията „Поеми дъх!“ е Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ), а събитието ще се осъществи с подкрепата на Българското дружество по белодробни болести и Националната пациентска организация. В международен план инициатор на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония е Европейската асоциация по пулмонална хипертония (PHA EUROPE), чийто пълноправен член от 2012 г. е БОППХ. В тазгодишната кампания участват над 80 национални асоциации от целия свят.

За допълнителна информация: Наталия Маева - председател на БОППХ
моб. тел.:0877773887, е-mail: bgspph@gmail.com