Национална пациентска организация

Обща дискусия => Моята лична история => Темата е започната от: poxe в Юни 25, 2010, 15:22:58

Титла: Панкреатит
Публикувано от: poxe в Юни 25, 2010, 15:22:58
Здравейте!Казвам се Иван,на 21г. и съм диагностициран с хроничен панкреатит.От доста време имам симптоми,но едва преди 6 месеца лекарите се стреснаха и ми направиха изследвания.Сега ходя по лекари и алтернативни лечения и чета много.Въпроса ми е:има ли лекуване тази болест и ако има хора със същата диагноза ще се радвам да обменим опит?Несъмнено това ще е полезно.Разчитам да сме си полезни. Мейла ми е оставен в профила.
Всичко хубаво!;)
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: savova в Юни 27, 2010, 17:42:40
-Съжалявам младежо,но трябва да бъдете мнаго внимателен с тази диагноза.Не си играйте със здравето,а идете при лекар специалист и се лекувайте адекватно.Това е много коварно заболяване и във остра форма-почти 90% завършва със смърт.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Юни 27, 2010, 21:52:57
Скъпа госпожо,явно не сте ме разбрала добре.Аз съм ходил при специалисти(при това доста).Лежал съм и в болница заради същия проблем(във Варна,в университетска болница,клиниката на проф.Коцев).Надявам се,ако познавате заболяването по-добре ,да ми кажете как е протекло и при какво лечение.На мен ми изписаха за домашно лечение креон 25000 4x1 + сопрал 2x1 + cynarix 3x2.Сега ще сменям сопрала   с po/аurcetol или нещо подобно.От момента на диагнозата(края на Декември 2009)съм на много строга диета(обичайна за заболяването).Зная добре ,че не е игра и затова не си и играя.И ако някой има познат или самия той е с подобно заболяване,моля да пише ,за да обменим опит.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Юли 12, 2010, 14:29:56
Явно никой не проявява интерес към моя проблем.Ок.А има ли някой информация къде мога да се консултирам с наистина добър диетолог?Това е жизненоважно при моето заболяване.Аз живея във Варна,така че ако има тук някъде ме уведомете.Ако не знаете ,то кажете за където имате информация(софия,пловдив и тн.)
Благодаря!
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: Дани в Август 12, 2010, 17:34:03
Каква е причината за панкреатита при теб?
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Август 13, 2010, 14:22:32
Това все още го умуват лекарите.Изключиха алкохол,поради ранната възраст,излючиха ,до колкото знам, всички възможности.Изследваха ме дори за муковисцидоза-отрицателно.Така стигнах до неустановена причина.Според лекуващия ми лекар диагнозата е доказана,но причината е неясна.Аз обаче ходих във вма софия.Там ме погледнаха за много кратко,прочетоха епикризата и казаха ,че според тях диагнозата не е правилна и честно да си кажа много ме объркаха:)
Дани,да не би да си запозната с проблема?
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: savova в Септември 17, 2010, 22:54:36
Не искам да ви плаша,но моя съпруг почина от неправилно лекуван панкреатит.Питате за диетата-има много публикации ,дори и в интернет има много материали за видовете диети.Вашата диета трябва да е много строга-без мазнини, подправки,пържени храни, червени меса ,алкохол,цигари и т.н.А доколкото за лекарствата-това е задължение на лекуващия лекар.Вие не трябва да приемате лекарства ,без да са изписани на вас-нищо ,че някой може да ви ги препоръча,че са му помогнали.Това е моят съвет.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: Дани в Септември 22, 2010, 23:17:51
На моя близка,момиче на 23г.направиха безкръвна операция за отстраняване на жлъчката заради наличие на камъни.На документа за приемане е писало панкреатит.Тя е прекарала хепатит А като малка и като повечето млади хора в България си пийваше порядъчно.Мисля,че не биваше да и се прави тази операция,но родителите и са били толкова уплашени,че веднага са се съгласили с компетентното мнение на лекаря и естествено са платили за операцията.Така че болницата е получила парите по клинична пътека панкреатит и парите за безкръвната операция.Потърси второ мнение.ВМА има отлична апаратура и специалисти.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Септември 23, 2010, 18:19:21
Здравейте,
съжалявам за съпруга Ви.
При мен положението малко по малко се стабилизира.Преди няколко дни за пръв път получих изследвания ,които са напълно в норма.Причината за подобрението,според мен, е в променената диета.В момента се храня по предписание от проф.Д.Байкова.Болките намаляха значително и почти изчезнаха.Според лекуващия ми лекар следва да се придържам към медикаментозното лечение и диетата още доста време,но сега ще е по-лесно като знам ,че има смисъл.
Ако някой има такава диагноза моля да се свърже с мен ,за да обменим опит.
Успех :)
ps По мое мнение най-важно за такава диагноза е храненето,което се поставя след категорично уточняване на диагнозата.Не бързайте с каквито и да е лечения и още повече операции.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Юни 23, 2011, 14:11:20
Отново съм аз. След много дълго затишие на панкреатитните болки преди около месец се появиха отново. До тогава, за около 8 месеца се чувствах страхотно. Никакви болки и подобни неща. В края на май, обаче започват да цъфтят дърветата и да ми се изостря астмата. Нищо особено не е за мен, защото ми се случва всяка година. Започнах с обичайните лекарства и след 2 дни панкреаса пак се обади. Много ме хвана яд, защото тъкмо ме беше оставил намира. Но тогава ми светна. Лекарствата за астма са кортикостероид, който аз съм взeмал в продължение на години всеки ден по 2 пъти. И тъй като не пия, не пуша, спазвам диета това ми остана единствената причина, която ми изглежда логична за заболяването.
Ако имате мнение, моля споделете.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: севал80 в Ноември 09, 2011, 05:56:07
Здравей, на брат ми му поставиха същата диагноза. От 4 месеца има болки в горната част на корема, отслабна с над 30 кг. На 27 години е. Диагнозата поставена в Правителствена болница е хроничен панкреатит вследствие на вродени аномалии на жлъчните пътища. Какво е положението при теб.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Декември 04, 2011, 17:04:39
Аз съм стабилен. Храня се внимателно и нямам сериозни болки. Аз не съм отслабвал драстично. Ако са вродени аномалии, защо е започнал да слабее чак последните месеци? Има ли обяснение? Обмислям да пия билки, защото едни хора от Плевен твърдят, че могат да помогнат. Ако има някакво раздвижване ще те информирам.
Ако се чудите относно диетата, идете при проф. Байкова. За мен тя е най- компетентна.
Успех!
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: angelova_pl в Септември 25, 2014, 19:25:50
Здравейте,
На съпругът ми му поставиха диагноза "Остър панкреатит", от 7 дни е в болница и все още е. Въпросът ми е каква е диетата, която спазвате, защото знам, че правилната диета е част от лечението за това заболяване.
Благодаря!
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Октомври 06, 2014, 22:42:29
Здравейте. Нека започнем с основното, което и лекарите са Ви казали - алкохол, пържено(даже леко през тиган и подобни),  подправки, люто и газирано, господина да не кусва и да се настрои, че няма да кусва още дълго време, иначе ще го боли! В началото на острия панкеатит те ще го държат гладен в болницата, за да се успокои органа. След това би трябвало в клиниката да имат диетолог и да започнат постепенно захранване. Ако вече е изписан Ви препоръчвам варени зеленчуци - моркови, броколи, домат(без люспата), тиквичка. Тези зеленчуци може да са гарнитура за варени картофи, може 2-3 пъти седмично с варено бяло пилешко месо, варен ориз. Тлъсти меса изобщо да не пипва - засега само бяло пилешко (сухо) и то варено и без грам подправки. Гадно е, но няма как. Нека порциите са малки, за да си почива органа. Кравето масло е мазно например и не трябва да се яде още. Варива никаква - боб,леща,грах, царевица. Никакви колбаси, зеле и пресни моркови дразнят, киселото мляко да е не повече от 2%, сиренето също е мазно и солено и трябва да се изкисва и да е в много малки количества. Бял хляб много малко и то само препечен. Това са само много основни неща, които ще Ви насочат за първата седмица макс 2, но след това вече трябва да имате изграден режим от диетолог. Аз вече не съм на такъв режим и не искам да Ви казвам каквото и да е повече, за да не объркаме нещо. Моля Ви не вземайте думите ми за правило, а по-скоро за ориентир, защото аз не съм лекар!!!
Идеята на диетата е възпаления орган да се успокои, а това става от само себе си. Няма лекарство, което да може да го направи. Предполагам са му изписали креон и инхибитор (омепразол, пантопразол, омепразид и тн.) Съвета ми е да ги взема колкото е необходимо, но да не се примирява, че ще живее цял живот с тях и си търсете свестен диетолог, който да Ви помогне. На мен ми помогна проф. Байкова. Инхибитора на помпата намалява секрецията на ензим от панкреаса, а креона вкарва необходимия ензим за смилане на храната. Така идеята е органа да си почива и храносмилането да е основно чрез лекарствата. Креона при мен си прояви страничен ефект - запек. Създаде ми доста проблеми това на мен лично.

А каква е причината за панкеатита? На колко години е господина? Какво е текущото състояние и какво го посъветваха лекарите? Какво му изписаха да яде и да пие? Моля, питайте каквото и да е, ще се радвам да споделя от опита си и да съм полезен с каквото мога.
 Успех!
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: angelova_pl в Октомври 07, 2014, 12:47:03
Благодаря за изчерпателния отговор!
Панкреатитът се е появил в следствие на дългогодишна и редовна употреба на алкохол.
В момента е изписан, пие Креон 25000 /казаха да изпие само една опаковка/, пие също Улкоплор /то е точно от групата на Омепразид и т.н./, както и Трансметил /него ще го пие между 6-8 месеца, защото черния дроб е много увреден - стеатоза 3-та степен, което е преди цироза.../.
Спазваме много стриктна диета - храни се по 5 пъти на ден, спазваме указанията за приготвяне на храната, както и почти основно спазваме кои продукти да приема. Свързах се с д-р Байкова, но тя приема само в София, а в момента нямаме възможност да пътуваме до там.
Чувстваме се доста объркани вече какво да яде и какво не. От болницата не ни консултира диетолог, само казаха най-общите правила.
Изписан е на 29.09. и вече изчерпахме вариантите за здравословно меню, а имам въпроси, на които не мога да получа отговор.
Например: не е удачно за всяко нещо да звъня в болницата и да питам: "Може ли да яде кашкавал "Витоша", както пише в Интернет", може ли това, може ли онова...
Знам, че ще е трудно без диетолог, но на този етап не сме в състояние да отделим хонорар+пътни+престой в София. С малко бебе сме и то си иска грижите...
Дали цигарите пречат МНОГО, също е въпрос, на който лекарите отговарят уклончиво...
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Октомври 07, 2014, 22:05:02
Кашкавала е мазен. Първоначално според мен е добре да го избягвате. Цигарите ги забравете! Сложете на първо място здравето. Ситуацията при Вас е неприятна, но не непоправима и ако сте прецизни няколко месеца, това ще се отплати за години напред. За сравнение аз съм с диагноза "хроничен панкреатит" от 2009 - 21 годишен бях тогава. От тогава живея така и не съм близвал дори капка бира, не съм кусвал люто и пържено и тн и тн. Но си знам защо - болките са нечовешки и не искам да се повтарят. Повярвайте ми, можете да издържите няколко месеца. Нека здравето е приоритет и цигарите останат настрана.
Когато отидох аз при професора, тя ми даде индивидуален режим. Ще се постарая да го намеря и ще Ви го опиша в общи линии, поне да придобиете представа какво представлява(няма да е много различно от сегашното хранене, но все пак да го видите)
 
Аз лично, също не знам всичко, което мога да ям и което не мога, затова се ограничавам изключително много. Не ми се рискува. За вас сега вероятно ще е трудно психологически да приемете, че толкова малко неща са здравословни за панкреатично болния, но колкото по-бързо го приемете, по-добре. Наистина нещата, които ние ядем са много ограничени, но това се отплаща.

Знам за диетолозите по болниците - една такава почти ме свърши. Доста са некомпетентни, а и алчни. На мен също не ми предложиха консултация. Аз сам си търсих. Накрая се обидиха и учудиха, че съм стигнал до Байкова в София...
 Моля ако сметнете, че искате да ме питате нещо, насреща съм. Поне опит ще ви споделя, ако не решение :)
А Вие знаете ли какво представлява панкреатита? Какво е панкреас и защо изобщо се налага диетата? Моя лекуващ лекар в клиниката във Варна ми ги обясни и ако желаете, чисто като лаик, ще се опитам да Ви обясня какво се случва вътре в човека :) На мен това ми помогна да си осъзная състоянието, ако не да го подобря!   
Успех!
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: angelova_pl в Октомври 08, 2014, 11:41:27
В интерес на истината страшно много изчетох по темата, но повече информация няма да е излишна, така че ако не Ви представлява трудност, моля споделете каквото знаете!
Знаем, че няма да е лесно, той получи усложнения в следствие на острия панкреатит - получи плеврален излив и се наложи с инжекция да му източват течност в близост до белия дроб.
Интересното е, че на първия контролен преглед ни казаха, че панкреатитът е хроничен..?!?
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: radost666 в Ноември 29, 2014, 14:15:44
Здравейте,
Брат ми е на 36 г. и преди 2 месеца получи остър панкреатит . Беше 20 дни в болница  направиха му операция и след като го изписаха никой нищо конкретно не му каза как да се храни и какво .Отслабна 30кг. От Вас прочетох за професор Байкова,но той е много слаб и няма да може да стигне до София.Искам да попитам дали знаете за някой добър диетолог в гр.Пловдив.Ще съм много благодарна ако някой пише.Той вече е доста отчаян ,уморява се само като говори по телефона ...
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Декември 22, 2014, 01:40:40
Извинявам се за забавянето.
1. Панкреатита е възпаление на задстомашната жлеза (панкреас). Жлезата има две функции вътрешна и външна за тялото. Отделянето на храносмилателни ензими е външната функция, тъй като ензима се отделя в храносмилателната система, която не е стерилна среда и е външна за организма ни. Това са черва, стомах и тн. Втората функция е вътрешна за организма и е свързана с произвеждането на инсулин, който регулира захарта в кръвта. Според източната медицина, там се намира и чакрата отговаряща за емоциите, което обяснява и защо много хора се разболяват от диабет или панкреатит при силен стрес или уплаха. При панкреатита е засегната външната функция на органа. Жлезата е възпалена и отделя ензимите неправилно. Така тя се само-смила. Това е момента на голямата болка. В много крайни случаи жлезата е възможно да се самоунищожи(това наистина са много редки случаи). За съжаление лекарите не са успели все още да измислят начин да спрат възпалителния процес. Те решават проблема по следния начин. Инхибитора на протонната помпа - омепразид, омепразал и тн лекарства, които се рекламират против киселини, намаляват секрецията на жлезата. От там, за да се поддържа нормалното храносмилане до колкото това е възможно се изписва Креон, който съдържа ензим. Отделно може да изпишат обезболяващо, което обаче не действа на самата болка, а потиска нервната система. Тоест болката я има, но мозъка не я отчита. В моя случай освен тези неща ми добавиха и цинарикс, с който обаче не съм добре запознат и не знам как точно работи.
И така, като се вземат всички тези неща и като се добави режима на хранене, се цели органа да е в покой и възпалението да утихне до колкото е възможно. Затова и храненето е супер важно, защото то е основния фактор от който зависи покоя на органа.
2. За съжаление аз познавам само лекарите, с които аз съм се занимавал и в Пловдив не познавам никого, но мога да Ви уверя, че начин за излизане от ситуацията има. Не се отказвайте. Как се храни брат Ви? Как му изглежда дневното меню? Какво му предписаха и какво му казаха?

Моето меню беше нещо от сорта :
1. Закуска в 8h: 2 филийки бял хляб, препечен с до 300 гр кисело мляко с ниска масленост до 2 %(аз лично няколко месеца ядох 0.1%). След това плод и чай (аз лично предпочитам мента, защото успокоява. Стимулиращи чайове не са добри, например черен и тн). Закуската винаги се гарнира с плод. Плодовете е хубаво да не са кисели и люспести. Например зелените ябълки са кисели и не са подходящи. Добри са хлебните ябълки например. Задължително се белят! Това важи за всички плодове и зеленчуци - моркови, краставици, доматите също се белят, ябълки и тн.
Друг вариант на закуската е препечен хляб с нискомаслена извара - около 200 гр. и отново плод и чай.

в 10 и 16 ч- подкрепителна закуска - чай + плод. Може да се сложат и 2-3 обикновени бисквити (тук препоръчвам да се наблюдавате, защото аз лично не понасям добре някои бисквити заради Е-тата и ги избягвам. Ако и при вас има подобно нещо, избягвайте ги.) Тук вариант е и да се хапне препечен хляб с малко извара или пастет от извара- пакет нискомаслена извара, печена и белена чушка, 2 с л кисело мляко, 1 ч л зехтин и малко копър. Това нещо като се омеша и става като пастет за мазане, с който можете да правите сандвичи. 1-2 препечени филийки намазани с пастет + чай и плод.
12ч - Обяд - Обяда започва със зеленчуци - пресни или варени (според сезона). Аз лично си сварявах моркови с тиквички или само едното или само другото, а ако е лято краставици и домати - белени. След това имаме белтък (бяло пилешко месо варено, яйце отново варено, суха риба - хек например). 5 пъти в седмицата имаме белтък в менюто за обяд, а 2 пъти е постно. Към това се добавя и въглехидрат - варен ориз, картофи, елда, жито и тн. Хубаво е към въглехидрата също да има зеленчук - печена белена чушка, домат, морков, краставица, малко лук, но задължително термично обработен (аз лично 99% не използвам лук, защото ми дразни, особено китайския, който е лютив. Ако слагам, то е изключително малко количество - 1/4 глава на цялата гозба, ако в нея има поне 5 порции. С лука съм много внимателен.) Обяда отново завършва с плод. В обяда може да се добавят-1-2 филийки бял препечен хляб. Мазнината при варенето трябва да е качествена - зехтин. Аз слагам до 1 сл на хранене. Малко е, но органа трябва да почива.
18h - Вечеря. Вечерята е най-разтоварваща. Започва се отново със зеленчук, след което се приема основното блюдо, което 5 пъти седмично е постно - картофи, ориз, елда, заленчуци(без сини домати). Може постно зеленчуково ястие гарнирано с кисело мляко или извара (нискомаслена). 2 пъти седмично се приемат белтъци - месо, яйца, риба. Десерта отново е плод.
Събота и неделя обяда включва белтък, а вечерята не.
След вечерята не е добре да се яде повече, а ако много пригладнее човек, може кисело мляко малко с някоя накисната вътре обикновена бисквита или малко препечен хляб, но отново не по-малко от 2 часа да има до лягане.
Много плодове не са подходящи за нас - грозде, боровинки, киви понякога дразни, сливи и тн.
Не яжте мазни меса и риба (скумрията е мазна например и не е добра за нас). Пържено, алкохол, цигари - забравете ги. Силни подправки, люто, горчиво и тн - забравете ги. Аз си слагам съвсем внимателно сол и малко чубрица като варя.
Може да варите, да приготвяте на пара и да печете. Месо на скара също съм ял. Пилешките гърди ставаха добре на скарата.
ОТБЕЛЯЗВАМ, ЧЕ ТОВА МИ Е ПО СПОМЕН, КАК ИЗГЛЕЖДАШЕ МОЯТА ДИЕТА! ВЪЗМОЖНО Е ДА ПРОПУСКАМ НЕЩО ИЛИ ДА ИМА НЕТОЧНОСТИ! АЗ НЕ СЪМ ЛЕКАР И МОЛЯ ДА НЕ СЕ ДОВЕРЯВАТЕ 100% НА ТОВА, КОЕТО СЪМ СПОДЕЛИЛ.
Успех!
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: el_mel в Март 02, 2015, 12:03:45
Здравейте, на 30 год съм от Варна, преди месец получих леки болки в корема,които се усещаха само в легнало положение,като при издишване се предизвикваше чувство на гадене, но не съм повръщала. В началото си мислех,че е нещо от храната ,която съм консумирала,но това усещане продължи седмица. Пуснаха ми кръвни изследвания и се установи,че амилазата е 137 при норма 100, а липазата беше 3 пъти над нормата.При това положение ме приеха в болница и лежах 5 дни,като още след втория ден ме захраниха. На скенер се установи ,че имам жлъчна кал в жлъчката. След изписването започнах да пия Неоцид 40мг два пъти по едно, по лекарско предписание. На 27.02 ( без да изпитвам каквито и да било болки или дискомфорт) отидах на контролен преглед и се оказа,че въпреки диетата,която спазвах и хапчетата,които пия,амилазата и липазата отново са покачени доста, като този път решиха,че най-вероятно причината е в жлъчната кал и ми предлагат да махна жлъчката,ако продължава така.Притеснява ме факта,че не ми се струват много убедени,че това е причината.Сега ходя всеки ден,за да ми вливат системи веднъж на ден и два дни гладувах, от днес започвам да се захранвам с пасирани картофи и моркови.Възможно ли е да консумирам фрешове? Знам ,че първият месец диетата трябва да е много строга, но освен варени моркови,картофи и ориз,не знам какво мога да консумирам в този остър стадий. Някой знае ли колко време ориентировъчно продължава диетата до пълното излекуване ( ако изобщо е възможно да се излекувам напълно).Благодаря предварително.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Март 14, 2015, 10:08:59
Доста смели предложения са ти дали. Личното ми мнение е да не се подлагаш на каквито и да било хирургични интервенции без да чуеш още гледни точки от други лекари. Както съм споделил горе, аз лично се старая да имам 3 независими мнения от различни лекари. Отиди при още специалисти и се консултирай преди да се режеш. Това е краен вариант. Фактът, че не ти вдъхват доверие е повече от достатъчен да търсиш още. Аз лично игнорирам почти на 100% мнението на лекари, които не ми вдъхват доверие и не са грижовни. Първото нещо е да се установи наистина диагнозата. Веднъж като се знае това, лечението и диетата ще могат да бъдат ефективни.
Относно диетата: личният ми опит с лекари от най-различни клиники и болници и най-различни нива е, че те подценяват значението на правилното хранене и не го разбират ни най-малко. Кой ти изписа диетата?
Успех на нас :)
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: el_mel в Март 19, 2015, 16:51:52
Здравей, диетата си я правя сама въз основа на това,което четах и което бях посъветвана от лекарите. Ям варено телешко месо,варена пъстърва си правя, варен ориз със заешко варено, варени картофи и моркови, броколи; като правя супа, използвам фиде,правя си макарони  с извара, печен пипер, банани, ябълки настъргани без кора. Консумирам само бял хляб ,препечен и сухари. Доста съм стриктна в диетата ,не използвам никакви подправки, от няколко дни слагам сол, мазнини изобщо не слагам при приготвяне. Храненето е 5 пъти на ден, като съм ги разделила на 3 основни и 2 междинни. Миналата седмица,след като изследванията ми отново не бяха повлияни от диетата и Ноацида, посетих Доц. Коцев в Св. Марина, който ми изписа Креон 40000, Цинарикс & Спазмотен. Той ме изпрати при Д-р Грудева (диетолог), която въз основа на резултати от тест за обмяна на веществата ми направи диета, която ще започвам от утре. От време на време имам леки притъпени болки, но имам чувство на гадене , не винаги , но напоследък по-често. След като вчера цял ден ми се гадеше, днес пак ходих да си правя изследвания: алфа амилаза в серум 111 при горна граница 100, алфа амилаза в урината 681 при горна 500 и липаза 85 при норма до 38. Притесняваме факта,че въпреки диетата и лекарствата, показателите ми са все високи и няма обяснение от лекарите за това.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Март 20, 2015, 20:03:24
1. Повечето неща от твоята диета не са подходящи при панкреатит.
2. При Коцев на 13 етаж съм лежал 10 дни и мога да кажа, че лекарите в клиниката разбират доста. Определено са добри лекари, но също като всички други са вързани с компаниите произвеждащи лекарства. При това силно. Някои са доста алчни. Винаги ще ти изписват по нещо. Мен ме подготвяха психически, че креон ще пия до края на живота си... (спрял съм си лекарствата преди 4 години и не пия нищо)
3. Относно Грудева, най-лекото нещо, което мога да кажа за нея е - имай едно на ум. Личния ми опит от нея е негативен. Тази жена ми изписа диета, с която свалих 10 килограма за месец - стигнах 55кг (висок съм 178см) ;) Представи си... Фактът, че при ходенето ми в София диетата и я скъсаха е доста показателен. Резултатите също говорят достатъчно.
Коцев на база какви изследвания ти ги изписа тия лекарства? Диагнозата потвърди ли я? Как изглежда диетата на Грудева?  Как се чувстваш в момента?
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: tankuca в Март 30, 2015, 09:51:59
Здравей Иван.Писала съм ви на лични съобщения като съм ви задала въпроси, които ме интересуват. Много ви моля да поговорим!
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: tankuca в Март 31, 2015, 08:36:33
Здравей Иван.Писала съм ви на лични съобщения като съм ви задала въпроси, които ме интересуват. Много ви моля да поговорим!

Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: el_mel в Април 05, 2015, 19:26:20
Здравей,
нямам оплаквания в момента ( за последните 3 седмици ми се е гадело 1-2 пъти и не знам дали има връзка) Ям неща от диетата на Д-р Грудева,но като количество си позволявам повече,защото иначе ще отслабна още. Доц. Коцев ме прегледа на ехограф, видя изследванията и ми изписа Цинарикс, Креон, Спазмотен. Тъй като не съм на 100 % сигурна,че ми поставиха правилна диагноза, ходих при една хомеопатка,която ми препоръчаха и според нея проблема при мен не е в панкреаса,а в храносмилането и изобщо не трябва да се подлагам на диети и лечение с тези лекарства. Утре мисля да си пусна изследвания на липаза и амилаза и да започна успоредно с тези лекарства да приемам и капките,които тя ми изписа.Диетата мога да ти я изпратя на и-мейл,че е 3-4 страници.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Април 08, 2015, 18:58:37
Да, прати ми я. Пощата я има в профила. Не че нещо ще се промени, но поне да сравня.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: Deco в Май 10, 2015, 17:48:02
Здравей Иване, адаши сме.. аз съм само на шеснадесет години и направо като чух това  :'( искам направо да се самоубия, като прочетох за теб в форума имам някаква надежда за живот, моля те кажи ми скайп или фейсбук или емайл или нещо или телефонен номер искам да се срещна с теб моля те направо ще зарева ... имам чувството че ще се самоубия, моля те дай ми някаква надеждаа искам да се свържа с тебе и да подържам връзка по някакъв начин .Извинявам се за този пост но немога повече ...  много ме е страх...  :(
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: Deco в Май 15, 2015, 20:22:31
скайпа ми е vankta1598
https://www.facebook.com/ivan.jelev.965 - това ми е фейсбук
това ми е имейл - barceloneca15@abv.bg ако някой страда от това нещо моля да се свърже с мен искам да поговорим относни диети и т.н ... искам да поговоря някой с това заболяване за да споделя болката си с него моля свържете се с мен или поне пишете нещо тук в тази тема
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: evgeni323 в Юни 28, 2015, 09:53:32
Аз също мисля, че имам това гадно заболяване. Изпражненията ми са мазни. Често диаричи, подува ми се стомаха и имам проблеми с имунитета, който е породен от неусвояването на храна.
Как точно се диагностицира, панкреатита. Пускали са ми АМИЛАЗА и ЛИПАЗА които стойности в момента са АМИЛАЗА 88(100) и ЛИПАЗА 42(60). GGT 60(55). Едиственно ГГТ-то ми е увеличено. Ходих на гастроентеролог който ми изписа креон и пробиотици. Каза ми че на ехограф всичко е наред.

Забелязах, че понякога от бира ме заболява нещо в задгръдната кост.

И най важносто щях да забравя. Септември месец миналата година съм с диабет тип 1. Тогава ми започнаха и стомашните проблеми. Сигурен съм че нещата са вързани.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Юли 09, 2015, 23:56:22
Диагностицирането при мен стана с изследвания на амилаза в серум и липаза. Там бях много над нормите. Минах и през ехограф, там бях ОК. Също и с описание на болките и изключване на множество други заболявания, които имат подобна симптоматика.
Панкреатитът при мен беше свързан с много сериозни болки. От това, което чета мога да те посъветвам да не пиеш и да си промениш хранителния режим. Дори да има нещо, което ти препоръчвам да се опиташ да установиш като посетиш няколко различни гастрота, със сигурност ще се повлияеш добре с правилно хранене. То помага и за диабет.
Лекарите обясниха ли защо изписват креон? Има ли нарушение във функцията на органа? Имаш ли подобрение от тези лекарства?
 Но амилаза и липаза в норма не звучи като панкреатит. Поне на мен де, но както съм казал 1000 пъти, не съм лекар :)
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: help в Август 28, 2015, 12:41:56
Здравейте!Искам да споделя с вас моята история.Преди 6 дни се събудих със болки в лявото подребрие, след няколко часа болката започва да преминава и към гърба.Приеха ме в хирургично отделение без точна диагноза.Бяха ми назначени изследвания като:ПКК, включваща и АСАТ, АЛАТ, АФ, ГГТ, изследване на калния, калия, натрии, урея, кр.захар, рентген на бял дроб и корем, скенер на коремни органи, ултразвук, както и изследване на хеликобакнер пилори.Вливаха ми системи, не се храних 24 часа и болките намаляха още в първият ден слетобед след приемането ми.На скенер не се показа наличие на някакав проблем, ултразукулово изследване показва, че есички органи са в норма, за панкреаса доктора ми каза с нормална хомогенна структура и размери.Разминало ти се е, това му бяха думите.Изписахаме от болница и ми дадоха препоръчителна диета, както и лекарства като креон 25000  и дуспаталин.Все още изпитват обаче дисконфорт в лявата част и леко предърпване, това нормално ли е.На мен не са ми пускали изследване за амилаза и липаза.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Август 31, 2015, 20:44:55
А в крайна сметка, казаха ли какъв е проблема? Казаха ли на какво се дължи проблема? Лекарствата са подобни на тези, които ми изписаха на мен, но ми пускаха липаза и амилаза.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: gergana_0925 в Декември 26, 2015, 13:49:15
Здравейте,
Пиша Ви, защото съм много объркат.  На моя дядо след 2 седмично лечение от друго му открих остър хроничен панкреатит, в болница е вече 20 дни и според мен състоянието му стана още по-сериозно. Отслабна много, почти не говори, пълни се с вода и вече е напълно обездвижен. Лекарите не казват почти нищо. Купуваме през ден някакви лекарства, които му вливат,  но състоянието му няма подобряване. Кажете ми нормално ли е да е обездвижен, толкова време да няма подобрение и да говори несвързани неща. Благодаря ви предварително! Много съм притеснена и чакам вашите коментари
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Януари 02, 2016, 17:18:29
Здравейте,
1. Отслабването е проблем, за който съм чувал и от други болни и мога да го свържа с панкреатита. В допълнение към това е и малкото количество храна. Така че отслабването е възможно да е причинено от панкреатит.
Относно обездвижването и останалите неща, нямам опит и не съм чувал за подобни симптоми. Аз съм с хроничен панкреатит, но остри кризи не съм имал скоро и никога не съм се обездвижвал. Но аз съм на съвсем различна възраст!
 Редно би било лекарите да Ви дадат повече обяснения.
Относно това че говори несвързано, също не мога да споделя подобен опит. Попитайте ги каква е причината. Острия панкреатит е много болезнен. Да не са му дали силни болкоуспоителни?
За съжаление не мога да Ви помогна особено, защото моя случай е различен, а нямам медицинско образование, за да мога да предположа каквото и да е.
Успех и здраве и на Вас и на дядо Ви.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: helian в Юни 12, 2016, 16:54:17
Здравейте,
Преди 5 дни се събудих от сън, запалих цигара, изпих си кафето, и след няколко минути започнах да усещам болка, стягане в корема, накрая се свих на топка на пода от болки,
 Така се отзовах в спешното отделение на света анна-варна. диагнозата е панкреатит.
       Всичко това ми дойде като гръм от ясно небе, незная какво ме чака. Въпроса ми е , възможно ли водене на нормален живот,ходене на работа, или ме чака постепенно отслабване на организма , и послеследващи кризи дължащи се погресираща некроза на панкреаса.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Юни 13, 2016, 09:27:37
Първо, искам да те успокоя. Едва ли ще започнеш да слабееш и органа да некрозира. Това е възможно естествено, но също е по-възможно да си спазваш диетата и да си живееш нормален живот :). Нормален живот е възможен и по-вероятно е това да ти се случи, отколкото това от което се опасяваш. Сега, има няколко неща, които трябва да уточним:
1. Панкреатита може да е остър и хроничен. Ако е остър, тоест криза с много болка и тн. То той може да не ти е за цял живот. С лечение и правилна диета за няколко месеца ще си водиш спокоен и щастлив живот. Ако е хроничен, ще трябва да си доста по-внимателен/на, но пак ще си живееш нормално. С каква диагноза те приеха и какво ти казаха лекарите?

2. Каквато и да е диагнозата, ще се наложи да си промениш драстично навиците, за да не те боли и за да може да си продължиш нормално нататък. Алкохол, цигари, запържване, зелени храни като лапат, коприва и тн., варива - боб, леща и тн. газирано от всякакъв вид, зеле и тн. Всичко това ще трябва да го спреш. Това означава, че ще пиеш вода и сокчета и то не всякакви видове, ще се храниш с варена, печена и храна на пара, но ще си ходиш на работа и ще можеш да си продължиш горе долу по старо му.

Темата е доста обширна, но аз мога да ти споделя опита си и дано нещо да ти е от полза :) Аз тая година навършвам 28, а диагнозата ми е от 6 години, а симптомите са от 12, така че няма причина да се притесняваш допълнително. С внимание и правилни усилия всичко може да се подреди ;) Успех и очаквам отговора ти.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: helian в Юни 18, 2016, 20:19:31
изяждам храна в количество 1 чаена чаша през интервал 2-3 часа, с много малко сухар, от което нямам сили да стоя прав. обиковенно лежа. понякога има парещо усещтане в коремата облас. пия ензими-креон, блокатор  на стомащна киселиннос-еманера антибиотик и антиспазмин.  Единственното нещо което не ми е много ясно колко точно храна трябва да ияждам, за да оздравея
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: helian в Юни 18, 2016, 20:24:28
изяждам храна в количество 1 чаена чаша през интервал 2-3 часа, с много малко сухар, от което нямам сили да стоя прав. обиковенно лежа. понякога има парещо усещтане в коремата облас. пия ензими-креон, блокатор  на стомащна киселиннос-еманера антибиотик и антиспазмин.  Единственното нещо което не ми е много ясно колко точно храна трябва да ияждам, за да оздравея
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: ДИВНИ в Декември 27, 2016, 20:59:35
 При мен симптомите са болка в лявото подребрие отива в гърба и лявата плешка.Ежедневна е и понякога доста силна,чак ми става топло.Това е от 2013.За почти една година бях без грам болка.Направо летях.Сега Амилазата ми при горна граница ,100 мойта е 104,а в урината при г.гр.480 мойта е ,560. От една седмица
Съм на сухари   извара варено пилешко.месо и варени зеленчуци.Няма полза.Дали е панкреатит.Моля помогнете.Много ми хареса позитивизма на Иван,/poxe/.

Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Февруари 12, 2017, 17:09:37
@Дивни, следи се. Диагнозата трябва лекар да ти я постави. Пускай си амилаза в серум и урина, следи си липазата. Следи си храната. Защо се е повишила липазата? Пиеш ли? Също относно сухарите, аз лично не ги предпочитам. Дразнят ми. Предпочитам препечен хляб бял. Пиши как си сега. Как са нещата.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: ДИВНИ в Февруари 15, 2017, 21:25:39
Много благодаря за отговора, вече си мислех че няма да ми отговори никой,а така се зарадвах на Вашия отговор.Бях за последен път в болница в началото на октомври 2016.отново за 8 ми път гастроскопия и за 3 ти колонос-я и докт.Писа ХР панкреатит.не пия въобще но пуша по 2-3 цигари на ден.през2015 си правих ЯМР и там пише    pankreas divisum -,  вариант в развитие на панкреаса.Всички ми твърдяха че нямам проблем там,но никой не е категоричен и не казват от къде е болката.А тя е ежедневна .Моля те пиши твоите болки кога и как , къде ги усещаше , постоянни ли са и как се лекуваш.Скоро смятам да си пусна нови изследвания и ще ти пиша Нормално ли е една година да не те боли и после пак?Моля сподели твоя опит.БЛАГОДАРЯ  /страх ме е защото преди осем години баща ми почина от ТУ на панкреаса/
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Март 07, 2017, 23:30:25
@Дивни, аз лично не пия и не пуша. Съветвам те да спреш цигарите, защото дразнят. Изключително съм внимателен с подправките, със салами с консерванти, пушени салами не ям изобщо, нищо съдържащо алкохол не консумирам. Дори бонбони с алкохол не ям. Болките ми са тъпи и чести. В момента са слаби, но аз съм много внимателен с диетата и те съветвам и ти да си. Болката е в лявото подребрие. Тъпа. Когато нещо сгафиш болката е остра. Пусни си тези изследвания, за които ти писах.
Нормално е да не те боли и после пак, ако се раздразни органа. Аз след основното лечение нямах болки 6 месеца докато не си обърках режима.
Не се притеснявай и не се притеснявай. Спазвай си правилно хранене, не мисли постоянно за тези неща и се фокусирай върху живота си.
Следи си показателите и ще видиш разни тенденции. Даже ще започнеш да се усещаш. Гледай да си опознаеш тялото и то ще ти подсказва разни неща, които са добри за теб.
Относно моето лечение - храна. Вземал съм лекарства, но най-силно се влияя от правилно хранене. Пиши като ти излязат изследванията.

Успех ;)
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: даниел в Март 07, 2017, 23:46:58
Здравейте,моята майка е с  диагнозата  от преди около месец официално но със силни болки от преди 1г и 6м. Беше в болница,правиха и всякакви изследвания и поставената диагноза е "Хроничен Панкреатит" Изписаха я без какъвто и да е било съвет за някаква диета а виждам,че това най важното след поставянето на тази диагноза. Майка ми отслабна много със около 17кг. за това време и то сега разбирам четейки вашите постове защо,тя нищо не яде,казва ,че като яде я боли много и затова не яде.Моля ви помогнете,за момента няма възможност за посещение на добър диетолог а страда много ,има силни болки и я виждам как се стапя  :'( :'( :'( :'(
За момента пие креон а доктора даже не каза колко време да го пие.Аз съм бясна защото де факто разбирам за болестта повече от вас тук отколкото от лекаря.Моля ви кажете ми диетите които спазвате вие,както и всичко което ще е от полза да го знаем .И моля ви обезболяващи които са ви помогнали.Всичко добро очаквам, вашите коментари.
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: ДИВНИ в Март 13, 2017, 08:10:41
Здравей POXE,още веднъж ти благодаря за отговорите.Обещах че като си направя изследванията ще пиша.Три сутрини си пусках амилаза в кръв и урина ,и липаза.Резултатите бяха в норма .През това време пиех по 2 табл. от гъби Рейши и почти нямах болки.Бях се свързала  с една доц. от Варна гастроентеролог по чиято препоръка ги бях направила.Според нея преди изсл-ята нямах хроничен панкреатит а панкреатопатия/каквото и да значи/,но като видя резултатите изключи и това.Сега съм пак наникъде ,защото незнам имам ли заболяване на панкреаса или не А болките продължават ,освен отпред много често са отзад вляво на  гърба и плешката.Ти там имаш ли ?Видно е че точна диагноза не могат да ми поставят и ми казват да не спазвам строги диети ,а мен ме боли.Още нещо понеже работя на компютър по цял ден съм седнала ,като че ли в тази поза болките стават още по -силни Когато съм легнала и права са с една стъпка по тихи.Ти усетил ли си такова нещо?При мен диагнозите са много отначало казаха че понеже дебелото ми черво било дълго и много силно нагънато точно в лявата част болката била от там ,после протрузени дискове ,но невролог каза че нямам такова нещо,после междуребрена навралгия ама не вярвам тя да боли всеки ден ,истина е че като съм в неудобна поза пред компют. усукана вляво болката е по силна  :(Веднъж беше писал за някакви хора от Плевен които лекували панкреатит,свързали се с тях.Мисля че става въпрос за Н.Ал.Имаше ли резултат?  Ако имаш време пиши Благодаря Хубав ден
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Март 24, 2017, 09:59:40
@Даниел, диетата я има в предишен пост. Можеш да разгледаш там. Обезболяващи са  ми давали бусколизин, но не помага много. При криза аз гладувах докато се успокои органа. Относно Плевен, не съм звънял.До момента след лекарствата съм само на правилно хранене. Нищо друго.
@Дивни,  болка отзад не съм имал, но съм чел че е възможна. Ако се съмняват за панкреатит пускай.изследвания по-често. Търси тенденции. При мен показателите бяха завишени винаги и беше ясно. Относно заседяването, да. Фактор е. Аз съм по-добре като се движа. Масажират се органите и се нормализира нервната система. От там органа се успокоява. Разбира се не като си в криза. Тогава не можеш да вървиш ест. Движи се. Без сериозни натоварвания, но се движи. Аз се разхождам в планината и ми помага.
Пишете пак. Успех на нас
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: fdiqnov в Август 13, 2017, 23:06:51
Здравейте приятели! С хроничен панкреатит съм от 4 години. Рязан съм много. Във ВМА ми спасиха живота. Ще се радвам да обменим опит с диетите и начина на живот с тази болест!
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: Maria_Mia в Октомври 23, 2017, 00:24:21

Здравейте и от мен. 
Историята ми- озовах се в спешното със силни коремни болки. Изненада- повишена амилаза- 123.Искаха да ме приемат в болница, но отказах тогава... май и не осъзнах сериозността...  На следващия ден- амилаза - 116, липаза- в норми.  Нормална ехография на коремните органи и започнах с Нексиум. Цял месец и отново пуснах кръв...амилаза- 126, липаза- 460!!! 7 пъти над нормата. Постоянно лека болка в горната част на стомаха... засилва се на моменти. Започвам строга диета до четвъртък, когато  лекарят ми се прибира от чужбина... Шок и ужас! Мазно не яма, 47 кг съм, а алкохол не близвам.  :( :( :(
POXE, КАЖИ НЕЩО.....
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: dragon в Януари 16, 2018, 15:04:57

Здравей ДИВНИ,попита РОХЕ какво е направил с билките от Плевен. Моята история е подобна на вашата, вече имам 4ри кризи. И аз стигнах да отида на преглед при въпросния човек от Плевен. Ти успя ли да направиш нещо по въпроса и до къде стигна?
Ще съм ти изключително благодарна да споделиш!!!
Хубав ден на всички
Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: ДИВНИ в Март 28, 2018, 20:39:02
Здравейте,относно човекът от Плевен,не ми помогнаха билките.Болките продължават и до ден днешен ,даже са по силни.Пия Дорета болкоуспокояващ о за сега само това ме облекчава.Ужасно е едвам издържам.Вече изгубих надежда

Титла: Re:Панкреатит
Публикувано от: poxe в Декември 23, 2018, 13:40:50
Здравейте, тъй като мислех, че форума е изтрит не съм отговарял. Бих искал да напомня, че съм написал диетата си в по-ранен коментар и всеки може да я види.
Относно болките, знайте, че при мен те си се показват от време на време, но може да се живее нормално.