Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Радослав Русинов

-: Август 30, 2010, 23:39:46 1 Здравната система / Здравното осигуряване в България / Re:Скоро няма да останат лекари в България!

Благодаря Радослав, все пак имате дарения.

Да, имаме, в размер на 1000 лева, получени от хора от Управителния съвет. Нали все пак някой трябва да ни поеме разходите.

-: Август 30, 2010, 23:19:42 2 Здравната система / Здравното осигуряване в България / Re:Скоро няма да останат лекари в България!

И се връщаме на моята тема за парите. Отговорът на счетоводителката на ХепАсист не ме удовлетворява. Не е този докумета, който показва финансовите постъпление и разходи. Има финансови документи, които биха били разбираеми дори за обикновенния човек. Въпрос е какво искате да покажете, нали?.
Много ми се иска да ме оборите. Да докажете фактологически, разбираемо за вашите пациенти, за нефинансистите, че не съм права, че това което пиша е спекулация. 

Евелина, това е отчета за приходите и разходите на ХепАктив, сканиран, с входящ номер със зелен печат от НАП, можете да го свалите оттук, вече го пуснахме на нашия сайт: http://www.hepactive.org/content/about/annual_financial_statements
Надявам се няма да ни карате да сканираме и останалите няколко десетки страници, които са с нулеви стойности.


Поздрави,
Радо

-: Август 29, 2010, 22:50:46 3 Здравната система / Здравното осигуряване в България / Re:Скоро няма да останат лекари в България!

Здравейте, Евелина,
Въпросите Ви бяха зададени като цяло към пациентските организации, аз пишех в темата, и това, което можех да направя, е да отговоря от името на организацията, която представлявам. Не мога да говоря и не съм упълномощен да говоря от името на друга организация, още по-малко за финансите и.


Поздрави,
Радослав

-: Август 29, 2010, 19:53:25 4 Здравната система / Здравното осигуряване в България / Re:Скоро няма да останат лекари в България!

Здравейте,
Това е финансовия отчет на ХепАктив за миналата година: http://hepactive.org/sites/default/files/doc/HepActive-Annual.Financial.Statement-2009_EN.pdf
Съжалявам, че е на английски, но в момента имам само него в електронен вид.
Евелина, пак Ви казвам, ХепАктив е организация създадена от пациенти с хепатит, и ние не се финансираме от никоя компания, била тя фармацевтична, или друга. Няма никакви пари под масата, нито дадени по какъвто и да е начин, и ако имате време, отидете и споделете своето мнение за финансирането на ХепАктив в нашия форум. Сигурен съм, ще се радвате да чуете мнението на всички хора във форума, за това, което мислите за нас, те всички са пациенти и предполагам тяхното мнение ще е важно за Вас, тъй като явно не цените моето!
Съжалявам единствено, че дори без дори да сте си направила труда поне малко да разберете част от нещата, които правим (и то без никакво финансиране), Вие започнахте с изводите и обобщенията за сдружението!
Всъщност, ето една наша презентация, ако наистина Ви е интересно, разгледайте поне нея: http://hepactive.org/sites/default/files/pdf/HepActive_Presentation_June_2010_BG.pdf

Ние сме сдружение в обществена полза и можете да проверите отчета ни в Министерството на правосъдието. Никога не сме получавали пари от фармацевтични компании и това може да го докажем. Никога не сме получавали пари под масата! Надявам се, че ще имате смелостта да се извините за Вашите твърдения!


Поздрави,
Радослав Русинов

-: Август 29, 2010, 10:48:02 5 Здравната система / Здравното осигуряване в България / Re:Скоро няма да останат лекари в България!

Здравйте и от мен, стана ми особено интересна темата за лекарите в България.
 
Факт е, че все още има лекари в България, а не би трябвало да останат изобщо. Като започнем от заплатите, които са меко казано мизерни; преминем през 10-12 часовата работа/на ден, ОТГОВОРНОСТТА ЗА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ която съпътства тази ежедневна работа и стигнем до липсата на уважение към лекарите, което е особено силно изразено при нас. Странно е, че ние пациентите мразим тези, които ни лекуват и тези които ни спасяват живота. Мразим тях, а не държавата в която живеем.

Здравейте, Евелина!
Аз не мразя лекарите, нито пациентите, които аз познавам мразят лекарите. Никой пациент, който познавам, не обвинява лекарите за ситуацията, в която се намира държавата, нито твърди, че лекарите не трябва да взимат високи заплати. Но когато един пациент получи лошо отношение от конкретен лекар, е ясно, че той няма да е доволен. Това обаче е отношение на конкретния пациент към конкретния лекар, заради подхода към неговия случай например. Но това не е тенденция и няма нищо общо с отношението на пациентите по принцип към лекарската професия. Аз уважавам лекарската професия, но мога да Ви дам конкретен пример с пациенти, болни от хепатит, тъй като аз участвам в такава пациентска организация. Когато един личен лекар диагностицира конкретния пациент с хроничен вирусен хепатит, и му каже "нищо ти няма, живей си живота", и същия този пациент го послуша, и след 10 години установи, че вече е с цироза, заради това, че е бездействал, въпреки диагнозата си, то този пациент не може да бъде с добри чувства към конкретния лекар. И надали Вие, или аз можем да убедим пациента да си промени отношението към този лекар. Това са реални примери, а не измислени. И пак искам да кажа, ако някой пациент има лошо отношение към лекар, то това мнение е към конкретен лекар, заради конкретното отношение към неговия случай. Аз също не мога да отговарям за това какво е мнението на всеки един пациент към лекарите, но мога да Ви уверя, че не пациентските организации подклаждат някакво такова отношение, напротив. Тъй като видях, че сте се регистрирала във форума на ХепАктив, може да разгледате мненията във форума, и да видите дали има такова принципно отношение към лекарското съсловие, за което говорите. Можете да разгледате и сайта ни и да кажете има ли такова отношение, изказано от някой от управителния ни съвет, или под формата на някакво съобщение на сайта ни. Напротив, от ХепАктив уважаваме много лекарската професия това не е лозунг, а нещо, което правим целенасочено! Прочетете секцията с интервютата на нашия сайт например.
 
Защото държавата е тази, която трябва да осигури финансирането на лечението ни - започвайки от изследванията, минавяйки през болничното лечение, лекарствата и заплататите на медицинските специалисти. Защо непрекъснато искаме нещо от лекарите, та те са заедно с нас в тази абсурдна държава. Питам се, защо никой не си задава въпроса: те всъщност как изобщо успяват да поставявт дигноза и да лекуват в положението което са поставени. Със сигурност аз не бихо го правила! Не с толкова усилия, не с такава отговорност, не с такива заплати и не с такава омраза срещу себе си!

Уверявам Ви, че ние сме съгласни с Вас. Лекарите не са добре заплатени, това е факт! Те са поставени на ръба на оцеляването и пред изключителни трудности да практикуват професията си, за която са учили толкова много! Но пак, не можем да поставяме на една плоскост и да сравняваме директно здравето на пациентите, и парите, които получават лекарите. Лекарят не може да застраши здравето и живота на един човек със сериозно заболяване, с оправданието, че заплатата му не е висока.

Прочетох с голям итерес отговорите на Радослав Русинов за борбата на пациентските организации за правата на пациентите..Браво! Но знаете ли имам едно конкретно предложение към вас ...ако наистина искате да помогнете на пациентте. ДАЙТЕ ПАРИТЕ, С КОИТО ФАРМАЦЕФТИЧНИТЕ ФИРМИ ВИ СПОСОРИРАТ НА ПАЦИЕНТИТЕ!!Защото тези пари ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СА МАЛКО! И за да не напишете, че това не е така предварително уточнявам, че всяка голяма фармацефтична фирма по-целия свят, ОФИЦИАЛНО СПОНОРИРА ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! ВИЕ КАК ПОМАГАТЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ С ТЕЗИ ПАРИ?

Това не е вярно! Аз не мога да давам отчет за останалите пациентски организации, но мога да дам отчет за организацията, която представлявам - ХепАктив. Не получаваме пари от фармацевтични компании, нито от която и да е компания или организация, нашето сдружение се самофинансира с парите, събрани от дарения, и от парите, дарени от членовете на Управителния съвет. Как помагаме на пациентите с тези пари можете да видите на нашия сайт и форум.

Имам и съвсем конкретно предложение към вас. Купете и дарете китове за диагностика на нас пациентите. За PCR изследвания на HBV, HCV, EBV, CMV. Знаетели, е със сигурност знаете, че трансплантираните пациенти в България не се изследват за CMV, един от рисковите вируси за отхвърляне на присадката. Мисля си, че един кит който струва около 7000 лв (3500 Euro) се равнява на 1/4 от задграничен конгрес на висш член на пациентска организация. Мога да ви напиша цените и на другите китове за другите хепатити ако ви интересуват. Но със спонсорството, което получавате и ИНТРЕСНО КЪДЕ ОТЧИТАТЕ ??? БИХТЕ ПОМОГНАЛИ НА МНОГО ОТ НАС.

Евелина, мога да Ви дам нашия финансов отчет за миналата година, не можете да поставяте всички пациентски организации под един знаменател, некоректно е. Нямаме такъв бюджет, с който да си позволим да финансираме изследванията, за които говорите. Пак казвам, не мога да говоря от името на всички пациентски организации, мога да говоря от името на пациентската организация, която представлявам. Имаме финансов отчет, който се подава в НАП, след което също се подава в Министерството на правосъдието, мога да Ви дам негово електронно копие, ако желаете.

И най-дълбоко се извинявам на нашите лекари за цялата тази омраза и неуважение, която понасят от нас. Тайно се надявам, че няма да емигрират всички и че са свикнали вече с неуважението и неблагодарността на българския пациент..и че няма да отидат и да лекуват някъде другаде, където със сигурност, ще им плащат по-вече и ще им казват благодаря!

Разберете, че няма такова отношение към лекарите, и ако го има в някои пациенти, то не е предизвикано от пациентските организации! Не знам нито една пациентска организация, която да е настройвала пациентите срещу лекарите!


Поздрави,
Радослав Русинов

-: Август 26, 2010, 20:30:13 6 Здравната система / Здравното осигуряване в България / Re:Скоро няма да останат лекари в България!

Здравейте Г-н Русинов,
Като последен опит да ме разберете ще перифразирам предните 2 поста:
Всеки има право да изисква по-качествена услуга. Въпроса е как! Но само с тръбене по медиите "Ние искаме...." работа не се върши.

Вие как разбрахте, г-н Стаматов, че ние (пациентските организации) само тръбим по медиите, че искаме нещо и не вършим никаква работа. Запознат ли сте с работата на всички организации, които членуват в НПО, или пък с дейността на самата НПО?

Излишно настройвате пациентите срещу лекарското съсловие с тези си действия. А така няма да решите проблема им. Това не е начина, по-който ще им помогнете да се сдобият каквато и да е услуга, да не говорим качествена. Но за вас така е най-лесно.

 
С кои действия, г-н Стаматов, с това, че тръбим по медиите ли?!? Не разбирам как решихте, че това е единствената работа, която вършат пациентските организации, "да тръбят по медиите" неща, с които да настройват пациентите срещу лекарите. Как пациентите настройват обществото срещу лекарите, бъдете по-конкретен?

Много по-лесно е да тръбите по медиите колко лоша е услугата и как пациентите били онеправдани. Това всички го знаят, включително и пацентите, за които се борите. Каква е ползата от вашите констатации. Никаква. Но е важно да се отчита дейност, да можете да се подмажете на пациентите - "Вижте ни, ние се борим за вас"! Само че, от такава борба никой намя да спечели.

 
Пак искам да Ви попитам, как решихте, че това е единствената дейност, която вършат пациентските организации? Въз основа на какво смятате, че знаете какви неща вършат пациентските организации?

Питам ви: Защо нито една пациентска организация на повдигна въпроса липсата на каквито и да било пари в цялото здравеопазване? Защо нито една пациентска организация не излезе да заяви на пациентите, за който уж се бори, че са нужни пари за това здравеопазване и то много пари. А Вие само изисквате!?

 
Това не е вярно! Пациентските организации не се появяват по медиите само за това, и със сигурност на срещите, които са се провеждали на всякакви нива, е говорено и за тези проблеми. Никой не говори единствено и само за правата на пациентите, а говори и за липсата на пари в здравеопазването.

Какво изисквате, на базата на какво изисквате!? Никой нищо да не плаща, а в същото време да получи максимално качествена услуга и то по световни стандарти! Искате пациента да се "вози на мерцадес, а да си плати като за трамвай".

 
За какво плащане говорите, г-н Стаматов. Плащането го извършва НЗОК, не пациентите. Те имат задължението да бъдат коректни граждани и да са здравноосигурени. Или Вие смятате за нормално един болен човек, живеещ в държава, в която средната заплата е 500-600 лева, да си плаща от джоба, когато отиде при лекаря, само защото лекарската професия трябва да бъде добре платена!?! Какво трябва да направи един болен човек, който няма пари да си плати на лекаря, за да получи качествена услуга, да умре, така ли?!? Нали затова е създадена НЗОК, за да гарантира правото на всеки здравноосигурен българин, че той ще получи здравно обслужване, а няма да бъде оставен да умре заради това, че няма пари, за да плати лечението си. Уточняваме, че този човек е здравно застрахован, защото редовно си е внасял здравните осигуровки.

"# Развитие и утвърждаване на гражданското участие в управлението и контрола на здравната система.
 # Въвеждане на принципа за равноправно тристранно партньорство между държавните органи, организациите на медицинските специалисти, сдруженията на пациентите при изработване и приемане на стратегии, критерии и норми, въвеждане на политики и практики в системата на здравеопазването.
 # Включване на представители на пациентите в управлението на структурите в системата на здравеопазването.
 # Развитие, въвеждане и утвърждаване на етични норми и правила в работата на пациентските организации, както и взаимодействието им с институциите, медиите и обществото.
"

Този цитат познат ли ви е Г-н Русинов?

Познат ми е! И пак да Ви попитам, Вие как точно разбрахте, че това не се случва!?! Да не би да сте присъствали на срещите в Министерството на здравеопазването и Здравната каса и знаете, че това нещо не се случва или, че не се  работи то да се случи? Чували ли сте за "Обществен съвет по правата на пациента към министъра на здравеопазването"? Обвинявате пациентските организации в неща, които не са верни, само въз основа на Ваше лично мнение!

Така ви е най-лесно и най-удобно! Само да изисквате, а да излезете и да кажете открито на пациентите, че в българското здравеопазване няма пари, защото точно тези пациенти не си плащат, не ви е удобно.

Коя пациентска организация е подкрепила и окуражила това пациентите да не си плащат здравните осигуровки? Ясно е, че за да може един човек да очаква медицинска помощ, той трябва да си плаща редовно здравните вноски! И със сигурност ние не сме от хората, които подкрепят по какъвто и да е начин неплащането на здравните осигуровки!

Ето това е отговорното и важно решение, за което питате Г-н Русинов. Това е основата на проблема в здравеопазването. И лекарите, за да ви лекуват трябва да получават пари, много пари. И това не е срамно, както се опитвате да го изкарате.

Пак искам да кажа, че напълно подкрепям тезата, че лекарите получават изключително ниски заплати за своя труд! Те трябва да бъдат много добре заплатени, защото работата им е изключително важна за обществото и защото, за да стане лекар човек трябва да положи огромни усилия! Не съм твърдял, че е срамно това, че лекарите искат да получават високи заплати, напротив, подкрепям го!

Ценност на труда и степен на квалификация! Какво по-ценно има от живота и в коя друга професия се изисква толкова години обучение?!

Така е, изискват се много дълги години на обучение и практика, преди един лекар да може да печели пари, доколкото знам, това са 10 години, в които включвам обучението и специализацията, през които лекаря реално не изкарва пари, а само инвестира в себе си и професията си. Това е още една причина лекарската професия да трябва да бъде уважавана и аз я уважавам!

Его аз ви казвам причината за лошото качество на услугата - липсата на пари!

Несериозно е да си мислите, че ако на всички лекари им се вдигнат заплатите, те ще предоставят в пъти по-качествена услуга! И сега могат да се дадат примери на лекари, които заработват огромни суми на месец, а отношението към пациентите им е ужасно. Лекарите все пак са хора и не можете да очаквате всички да бъдат еднакви и да предложат еднакво качество на услугата, само защото са много добре заплатени. Примери могат да се дадат за всяка една професия, има добри професионалисти, има много добри професионалисти, има и изключителни професионалисти, има и такива, които просто си вършат работата, и то въпреки, че може да са изключително добре заплатени. Аз работя в ИТ сферата и в нея със сигурност важи това правило, имам примери и от всяка една сфера, включително и в лекарската професия.

Защо нито една организация като вашата с такива висши цели на подведе граждански иск срещу НЗОК и правителството!? Защото точно НЗОК "разказа играта" на цялото здравеопазване?

Това не е вярно! Има заведени такива искове от пациенти срещу Здравната каса, и това е с помощта и съдействието на пациентски организации.

Не питате, защот оне ви е удобно!

А искате
"# Развитие и утвърждаване на гражданското участие в управлението и контрола на здравната система."

Да, искаме, това го има във всяка една нормална държава!

Какъв контрол може да упражнява на здравната система председателчето ви, дето през живота си не епипвал пациент!?

Тук леко изгубихте добрия тон! Какво общо има това, което прави д-р Хасърджиев в качеството си на председател на НПО, с това, че е е лекар. Нали в момента говорим за пациентските организации и това, което се прави от тях.

Е айде покажете сила де! Покажете че "имате дупе", а не само да изисквате!

Цялата Ви дейност и целите които така добре сте си написали по-горе,  са единствено и само подмазване и замазване на очи.

Това не е вярно, и пак искам да Ви помоля да бъдете по-конкретен, кажете по-конкретно защо смятате, че нищо не вършим. Иначе аз ще си помисля, че Вие замазвате очите ни с констатации, които не можете да подкрепите с нищо. На сайта на НПО можете да откриете проектите по, които е работила НПО през 6-те месеца от съществуването си. Това е реална работа, която е свършена!

И тук не става въпрос за това дали сте пациент или не. Всеки е пациент Г-н Русинов!
А дали сте обвинен? - разбира се че сте обвинен, но не като пациент, а за дейността ви като член на Националната Пациентска Организация. А в какво ви обвинявам? Дано вече сте разбрал!

Както вече Ви казах, обвиненията Ви са несериозни и не са подплатени с нищо. В какво обвинявате една пациентска организация, която съществува от 6 месеца, колко точно неща очаквате тя да е свършила през това време? Уверявам Ви, че въпреки малкото време, тя е свършила достатъчно много неща за този кратък период, г-н Стаматов!

А това дали ме приемате насериозно, въобще не ме интересува Г-н Русинов. Лошото е, че когато най-накрая вникнете в думите ми, и евентуално ги приемете насериозно, дано да е останал лекар в България, от който да изисквате качество на услугата за жълти стотинки.

Аз вникнах в думите Ви, опитах се да Ви разбера, и се чудя защо пациентските организации и съответно и пациентите, които само "изисквали" от лекарите, ще са причината за напускането на всички лекари от България?
Не търсете парите си от пациентите, лекарите имат нашата подкрепа за това, че те трябва да получават адекватно заплащане, но защо пациентите трябва да са причината те да си тръгнат от България? Пациентите искат първо да оздравеят, а след това да оправят всички неуредици в държавата!

Айде със здраве Г-н Русинов.
Гледайте си сериозните цели на Организацийка, продължавайте да изисквате от "Умрял писмо"! Току виж се случило чудо!

Със здраве, г-н Стаматов!


Поздрави,
Радослав Русинов

-: Август 25, 2010, 18:13:41 7 Здравната система / Здравното осигуряване в България / Re:Скоро няма да останат лекари в България!

Здравейте,
Пак не разбирам как точно пациентските организации се противопоставят на лекарите и лекарското съсловие, бъдете по-конкретен!
За какви сериозни и отговорни решения става въпрос и какво значи да се крием зад лозунги? Защо трябва да се поставят всички пациентски организации под един знаменател?
Моля, обяснете с какво трябва да се промени поведението на пациентските организации, така, че лекарите да взимат по-високи заплати. И с какво нашето поведение в България се различава от поведението на пациентските организации в другите държави, споделете Вашите наблюдения?
Вие искате да кажете, че пациентските организации не трябва да се борят за "адекватната медицинска помощ", а да се борят за повишаване на заплатите на лекарите!?! Не мисля, че това е работата на една пациентска организация, защото това нещо би трябвало да е част от приоритетите и целите на съсловните лекарски организации. Доколкото разбирам, Вашата идея е пациентските организации, заедно с лекарските организации, първо да се преборят за по-високи заплати на лекарите, а едва след това да мислят за това, че имат нужда от лечение, поправете ме, ако съм Ви разбрал грешно.
Мисля, че грешно сте се насочили към пациентските организации, те не са основата на Вашия проблем!
Аз самият съм пациент и нещата, които говорите и в които в частност би трябвало да съм обвинен и аз като пациент и част от пациентска организация, ми е трудно да ги приема насериозно! А и ми е трудно да разбера в какво точно и конкретно ни обвинявате!


Поздрави,
Радослав Русинов

-: Август 24, 2010, 21:40:06 8 Здравната система / Здравното осигуряване в България / Re:Скоро няма да останат лекари в България!

Здравейте, г-н Стаматов!
Не разбирам защо трябва да противопоставяме лекарите срещу пациентите!? Вие искате да кажете, че пациентите нямат право да се борят да получат адекватна медицинска помощ, за да се справят със заболяването си! Но не пациентите са причината лекарите да получават 500 лева заплата!
Напълно съм съгласен, че лекарската професия е изключително хуманна и аз уважавам всеки лекар, защото зад титлата му стоят огромни усилия и труд! Все още продължавам да се учудвам как в нашата държава лекарите и учителите продължават да взимат едни от най-ниските заплати, при положение, че работата им е изключително важна и всички ние зависим от нея! Това наистина е много жалко и тъжно и то само показва колко зле е цялата ни здравна система.
Но пак не мога да разбера, защо трябва да се намесват пациентите и да се критикуват за това, че се борят за правата си и по какъв начин те са допринесли за ниската заплата на лекарите?
Не забравяйте, че тук не говорим просто за неправителствени организации, а за хора, които имат сериозни здравословни проблеми, и повярвайте ми, те не участват в пациентските организации, защото всичко им е наред! Когато човек е изгубил най-важното нещо - здравето си, е прекалено крайно да противопоставяте на него заплатите на лекарите, още повече, че тези две неща нямат връзка.


С уважение,
Радослав Русинов

-: Февруари 10, 2010, 22:10:53 9 Дискусии по проекта "Пациентът-политик" / Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения / Представяне на законопроекта за лечебните заведения

            Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения е внесен в 41-то Народно събрание на 11.01.2010 година. Негов вносител е Министерски съвет, а водещата комисия е Комисията по здравеопазването. Чрез него се цели преодоляване на практически проблеми при прилагането на закона, усъвършенстване на неговите разпоредби и гарантиране на качеството и достъпността на медицинската помощ. 

            Основните промени, които урежда законопроектът са свързани с повишаване на критериите и изискванията към лечебните заведения, с цел да се гарантира качествено и съвременно болнично медицинско обслужване на пациентите, премахване на районирането на лечебните заведения, въвеждане на хосписи по аналогия на другите европейски държави и други.

            Проследете актуалния статус на законопроекта от тук.

            Изтеглете пълния текст на законопроекта.

            Изтеглете пълния текст на мотивите към законопроекта.

-: Февруари 10, 2010, 22:08:24 10 Дискусии по проекта "Пациентът-политик" / Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения / Обща дискусия по законопроекта

Тук може да споделите Вашето общо мнение за законопроекта:
Трябва ли да затворят врати болници, които са опасни за пациентите – не разполагат с необходимите условия, апаратура, специалисти?
Мислите ли, че като цяло предлаганите промени ще подобрят достъпа на пациентите до съвременни и модерни болници?

Изтеглете пълния текст на законопроекта.

-: Февруари 10, 2010, 22:07:31 11 Дискусии по проекта "Пациентът-политик" / Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения / Раздел "Други промени"

   1. Разходите за съдебномедицински експертизи се поемат от бюджета на съдебната власт
   2. Времето на обучение на специализантите се зачита за трудов стаж
   3. Освидетелстване на лицата относно явяване пред разследващите органи и съда - от лекарските консултативни комисии и центровете за спешна медицинска помощ с издаване на експертно решение – медицинско удостоверение

Изтеглете пълния текст на законопроекта.

Изтеглете пълния текст на мотивите към раздел "Други промени".

-: Февруари 10, 2010, 22:06:02 12 Дискусии по проекта "Пациентът-политик" / Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения / Промени, свързани с гарантиране на качеството и достъпността на мед. помощ

Кратко описание на предвидените промени:

   1. Въвеждат се ясни критерии, на които трябва да отговарят лечебните заведения, за да получат финансиране от републиканския бюджет или от НЗОК: медицински кадри на основен трудов договор; необходимата медицинска апаратура; 24-часов прием на пациенти
   2. Атестиране на директорите на всеки 3 години.
   3. Възможност за създаване на болнични настоятелства.
   4. Отпада задължителната акредитация: акредитацията е задължителна само когато ще се извършва обучение на студенти, докторанти и специализанти; доброволна акредитация с точна процедура, ясни оценки и възможност за финансови стимули.

Изтеглете пълния текст на законопроекта.

Изтеглете пълния текст на мотивите към раздел "Промени, свързани с гарантиране  на качеството и достъпността на медицинската помощ".

-: Февруари 10, 2010, 22:04:37 13 Дискусии по проекта "Пациентът-политик" / Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения / Промени, свързани с облекчаване на регистрационните режими

Кратко описание на предвидените промени:

   1. Облекчен и уеднаквен регистрационен режим - документите се изпращат и становищата се изискват по служебен път.
   2. Изрични основания за отказ от регистрация и ясни основания за заличаване на регистрацията – неосъществяване на дейност повече от 6 месеца и дейности в нарушение на медицинските стандарти и здравните изисквания.

Изтеглете пълния текст на законопроекта.

Изтеглете пълния текст на мотивите към раздел "Промени, свързани с облекчаване на регистрационните режими".

-: Февруари 10, 2010, 21:12:06 14 Дискусии по проекта "Пациентът-политик" / Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения / Промени, свързани със статута и дейността на лечебните заведения

Кратко описание на предвидените промени:

   1. Индивидуалните практики за първична и специализирана извънболнична помощ могат да се учредяват от физически лица – лекари и лекари по дентална медицина, но и от търговски дружества, създадени от лекари и лекари по дентална медицина.
   2. Отпада районирането на лечебните заведения – обслужват пациенти, независимо от местожителството им.
   3. В денталния център се извършва не само първична, а и специализирана извънболнична помощ.
   4. Създава се възможност в специализираните болници да се създават клиники и отделения и по други специалности.
   5. Предвижда се възможност в болниците за активно лечение да се откриват звена за долекуване и продължително лечение или рехабилитация.
   6. Дадени са ясни критерии за определяне на една болница като университетска, а именно: много добра или отлична акредитационна оценка; преподавателски състав; материално-техническа база.

      Предвижда се и възможност за университетски клиники или отделения в болници, които не са университетски. Определено е ясно финансирането им.

   7. Отпада диспансера като вид лечебно заведение. Създава се нов вид лечебно заведение – център за психично здраве. Издирването, диагностиката, лечението и наблюдението на пациенти с онкологични, пневмо-физиатрични, психични и кожно-венерически заболявания ще се извършват от лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ.
   8. Хосписа се определя като лечебно заведение за терминално болни, така както е в Европейския съюз.

Изтеглете пълния текст на законопроекта.

Изтеглете пълния текст на мотивите към раздел "Промени, свързани със статута и дейността на лечебните заведения".
Страници: [1]