Автор Тема: Нарушаване на пациентските права във ВМА софия  (Прочетена 16263 пъти)

Марияна Георгиева

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 26
  • Профил

На 4 .02.2010 г. доц.Никола Владов извърши чернодробна трансплантация на Милен Илиев Минчев на 32год.На 15.11.2010г.момчето почина.Така и не разбрахме какво точно се е случило,понеже отказаха да ни дадат епикриза.Секретарката на клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия ни отпрати с думите ,че на починали хора епикризи не издават.При всичките му пролежавания не бяхме информирани предварително за нито една от интервенциите ,които му бяха правени,нито пък са искали съгласието на пациента и техните близки.Нещо повече -възмутени сме от грубото отношение на санитарите,които при една от операциите буквално са го изритали в коридора и са го оставили да стои там с часове.Не ни информираха и за това,че търсят спешно донор,а са пратили писма до всички болници още на 9 ноември 2010г.Нас през това време ни уверяваха ,че всичко е наред,че черния му дроб работи добре.Писмо от агенцията по трансплантации получихме на 17.11.2010г.,като изх.№42-08-48 е от 16.11.2010г.,т.е. след смъртта му.На въпроса към доц.Кацаров защо не ни е информирал за състоянието му,той отговаря:"Вие не знаехте ли че е с цироза и е обречен."А такива надежди ни даваха и такова доверие им имахме.В резултат на неочакваната му смърт майка му и дъщеря ми,която бе негова бъдеща съпруга са приети в психиатричната клиника на ВМА с тежко психическо разтройство от изживяния шок.Застрашиха още два човешки живота.Моля проверете как е починало момчето след "успешната "трансплантация,за да намерят покой близките на това момче.Доколкото разбрах има и още такива случаи.Ако всички с цироза са обречени,какъв е смисъла от скъпоструващи на държавата и на близките трансплантации.


Ужасена съм.... Просто не зная какво да кажа... Трагедия е меко казано....

Получих това писмо на ел.поща и смятам че е редно да Ви го представя!
   
М.Георгиева

my_didi_again

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Re:Нарушаване на пациентските права във ВМА софия
« Отговор #1 -: Януари 06, 2011, 18:30:22 »


     На 04.02.2010 г. бе извършена чернодробна трансплантация на сина ми Милен Илиев Минчев на 32г. от гр. Дулово. Оперативната интервенция беше извършена в Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплатационна хирургия на ВМА гр.София. След многократни последващи проследявания и интервенции във ВМА, където ни уверяваха, че всичко е наред, че момчето ще се оправи и че с новия му черен дроб всичко върви добре, на 15.11.2010 г. сина ми Милен почина.
    Междувременно разбрах, че една седмица преди да почине са изпратили писма до всички болници, че търсят спешно донор на черен дроб за него, като ние близките на Милен не бяхме информирани за това. Сестра му можеше да му стане донор и така момчето ми да получи още един шанс. На 17.11.2010 г. / 2 дни след смъртта му / получихме писмо, че е включен в списъка на “Агенцията по трансплантации” за спешна трансплантация на черен дроб, но вече късно.
     След като Румяна Господинова Генева (майката на бъдещата ни снаха) отиде при секретарката да поиска епикризата на Милен, на нея и беше отказана с думите, че “на починали не дават епикризи”. Да, но сбъркаха човека, на когото да кажат това, защото Румяна е от над 20г. медицинско лице, достатъчно е компетентна и запозната с тези неща. Нарушиха правата на пациента. Не информираха нито сина ми, нито нас, неговите близки за състоянието му и евентуалния неблагоприятен изход, с което застрашиха още два човешки живота – моя и на бъдещата му съпруга, които бяхме приети в Психиатрична клиника на ВМА София с тежки психични разстройства следствие силния шок. Думите на доц. Кацаров към мен бяха: “ Вие не знаете ли, че той е с цироза и е обречен”. А да не говоря как ни съобщиха новината, без да ни предразположат, да ни поканят да седнем, а директно. Аз съм болна и съм от много години на хемодиализа. Питам се, ако всички с цироза са обречени, какъв е смисалът от трансплантации. Може би, за да се правят експерименти, струващи скъпо на държавата и на близките. На Милен са му казали, че доц. Владов не си е довършил работата още при трансплантацията. Е, явно се опитваха да си поправят грешката, но не успяха и накрая си измиха ръцете с изявлението, че сина ми е бил обречен.
      Възмутена съм и от грубото отношение във ВМА. Да започнем от служител на охраната, който убиди сина ми, бъдещата ми снаха и мъжа ми с думите: “ Вие провинциалистите, аз докога ще ви чакам”. Много пъти Милен ни разказваше, колко грубо се държеше и част от персонала на Клиниката по Гастроентронология: санитари, сестри. Били са все изнервени и често му крещяли. Та ние какво сме виновни, че им е толкова напрегнато и че не са им давали редовно заплатите. Трябваше ли на пациентите да си го изкарват. Ние не сме животни, а хора като всички тях и искаме само нормално отношение. При едно изследване, което след трансплантацията му се е полагало по пътека, са му искали пари. Когато той им е отказал, а и е нямал парите в този момент, те са започнали да намалят постепенно сумата, но номерът им не мина. Има и други нарушения, но и да ги разкажа няма смисъл.
След операция през месец август, Милен ни разказа, как са бутнали с крак носилката, на която е лежал в коридора и са го оставили там без наблюдение. Е кажете ми, що за отношение е това. Естествено, че ще отричат за всичко това. А и ние няма как да докажем, но и те няма как да докажат противното.
В деня преди смъртта на Милен, аз и годеницата му отидохме да го видим, а и беше ден за свиждане. Състоянието в което го заварихме беше много лошо. В този момент му точеха течност от корема. Доцентът е казал на сестрата или на лекарката, че не е трябвало толкова много течности да му преливат и да го карат да пие. Разтревожени, ние помолихме майката на бъдещата ми снаха да звънне на д-р Милашка и да попита за състоянието на Милен. Вече споменах, че е медицинско лице и по-добре щеше да разбере какво става с него и после да обясни на нас на по-прост език. Д-р Милашка не само, че не си вдигаше след няколко опита телефона, но и си го изключи. През този ден видяхме само една сестра и една санитарка в отделението, а по едно време реши да се появи и една лекарка, която му измери само кръвното и излезе от стаята. Опитахме да се свържим и с доц. Кацаров, но и той до последно не си вдигна телефона. Дежурната сестра каза, че назначенията доцентът ще даде по телефона.
Когато тогава отидохме на свиждане, заварихме стаята му мръсна. Шкафчетата бяха покрити с прах, плочките в тоалетната бяха пожълтели и миришеше много лошо. Санитарката дойде и само изля две кофи вода в тоалетната и това е. А уж е болница и трябва да се поддържа отлична хигиена.
    Най-накрая успяхме на 27.12.2010 да си получим епикризата. Е, явно можело.
       Желанието ни е да няма други подобни случаи.
       
 


Тодор Петров

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 59
  • Профил
Re:Нарушаване на пациентските права във ВМА софия
« Отговор #2 -: Януари 10, 2011, 14:29:19 »
Здравейте, съжалявам за загубата на момчето ви, наистина е нелепо по този начин да си отиват млади хора от този свят в 21-ви век когато медицината е толкова напреднала.
Действително вие е трябвало да бъдете информирани за състоянието на момчето,какво и как се случва с него и какви мерки следва да бъдат предприети.
Редно е било да поговорят с вас дали евентуално има кой да стане донор за момчето.
Не винаги обаче има съвместимост между донора и човека нуждаещ се от трансплантация, но при положение че казвате че дъщеря ви е могла да стане донор разбирам че са направени изследвания за това.При това положение изниква и друг въпрос, защо не е станала тя донор?
Не всеки пациент с чернодробна цироза е обречен.Когато заболяването се хване в един сравнително ранен етап то може да се контролира и аз лично познавам десетки хора живеещи с това заболяване дълги години, от тях се иска нещо елементарно да приемат терапията си по предписание на лекарите и да спазват режим- да не пият никакъв алкохол в никакъв случай, да се съобразяват с хранителния режим,да не се натоварват много физически и да почиват повече.
Не искам да звучи като защита написаното в следващите редове към екипа на клиниката, но аз лично се познавам с всичкоте хора които имена цитирате.Пациент съм на тази клиника от 12 години и голяма част от прочетеното меко казано ме шокира.
Да факт е че това е най-натоварената гастроентерологична клиника в България,персонала е напрегнат,но за мен там са най-добрите.Това обаче по никакъв начин не оправдава хората които са го оставили в коридора, подритвайки носилкатаслед операцията и едва ли някой от лекарите и ръководството знае за това, защото там изключително много се държи на всичко.
Благодарение на д-р Милашка, д-р Ханджиев и доц. Кацаров аз в момента съм в добро здраве.
Не бива да ги съдим обаче че не са отговорили на обаждането ви, все пак и те са хора и не могат да бъдат 24 часа онлайн, а ако това е било в работно време наистина е трудно да се свърже някой с тях защото през повечето време или преглеждат или са в операционната.Едва ли на вас ще ви стане приятно ако по време на прегледа лекар вдигне телефона си и започне да говори.Нека погледнем нещата и от тази страна на нещата.

my_didi_again

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Re:Нарушаване на пациентските права във ВМА софия
« Отговор #3 -: Януари 10, 2011, 19:36:12 »
 Аз не Ви обвинявам, че така разсъждавате. Всеки си има право на мнение, всеки си знае какво е преживял и се радвам, че се чувствате добре здравословно. Ние сме длъжни да разкажем какво се е случило. Най-малкото те нямаха право да не ни информират, че е била нужна наново трансплантация. Имаше шанс, но те му го отнеха. А за всичко останало, аз съм убедена, че има и други хора, които са на нашето мнение и които също са търпяли лошо отношение, но несмеят нищо да кажат или да направят. Неможе на една тежко болна майка да и кажат, че сина и е бил обречен. Защо тогава му направиха трансплантация, защо го подложиха на толкова интервенции, щом всичко е било безмислено. Можеше дроба да бъде присъден на друг нуждаещ се. Боже, само ако познавахте това момче и вие щяхте да проливате сега сълзи за него. Нямате си напредстава колко много хора присъстваха и страдаха за Мими, колко много хопа го обичаха и уважаваха. Винаги гледахме да сме внимателни с лекарите и да не ги безпокоим за щяло и нещяло. Толкова ли беше трудно да ни отделят поне една минута и да ни кажат какво е състоянието му. Не, не ги оправдавам и дори и титлите им няма да им помогнат там горе. Радвам се, че при вас нещата са се получили, но има много хора като нас, които жестоко са са си изпатили. Никога вече няма да намерим мира, нито утеха, ние сме лишени от правото да бъдем някога щастливи. Сега не ви пише майката на Милен. Аз бях бъдещата му съпруга. Бях с него от самото начало, борих се с него, треперех над него. Сега единствено само плача и ходя всеки ден на гроба му. Силно мечтаехме за дете и скоро можеше и това да се случи. Неможа в този живот родител да стане и това прекрасно чувство да изпита. Толкова много неща постигна и толкова много още щеще да постигне. Много му се живееше, много мечти имаше, но най-важната нямаше време да му се сбъдне. Да разказвам има много, но нищо няма да го върне. Остана ни само да плачем и да се молим за душата му. 

Тодор Петров

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 59
  • Профил
Re:Нарушаване на пациентските права във ВМА софия
« Отговор #4 -: Януари 10, 2011, 21:49:00 »
Да, права сте че всеки има право на мнение, аз изказах своето както и вие вашето.
Не съм искал да прозвучи казаното от мен в защита или обвинение на някой, факт е че човека го няма и в това е най-голямата трагедия, както го казах и одеве е нелепо в 21-ви век да си отиват толкова нелепо млади хора.
Вие имате право да имате информация за всичко което се случва и никой не би трябвало да премълчава и да ви спестява нещата, а да ги нарича с истинските им имена.
Права сте също че ако донора е бил несъвместим биха могли да спасят друг живот.
Наистина оставам много учуден и шокоран как може да има такова отношение, въпреки натовареността на екипа те винаги са се старали да отделят нужното внимание на хората, а аз влизам там за 2-3 дни минимум на всеки 6 месеца.
« Последна редакция: Януари 10, 2011, 22:00:08 от Тодор Петров »

TkGhoul

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Имам проблем с това.