Автор Тема: работа в чужбина и здравни осигуровки  (Прочетена 21653 пъти)

Kunda

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
здравейте, разбрах за този форум от радиото.радвам се, че най-накрая направиха такъв, за да можем да обменяме инфо и да има все пак някакъв контрол.
поводът заради който пиша е плащане на осигуровки на хората в чужбина.Моля ако някой е запознат с това и има повече информация да ме посаветва и "осветли"  ;)
имам доста познати които са в чужбина от дълги години.сега ги е страх да се върнат, тъй като нямат платени здравни вноски (а и за какво да плащат след като ги няма???!!!!) и при евентуално завръщане в Бг няма да ги пуснат отново да излязат в чужбина.как да се разреши тази дилема.???:?хората ги няма и саответно не плащат за това, което НЕ ползват.и сега ги карат насила.
моля ако някой знае нещо по въпроса да помогне да разрешим този проблем
Благодаря предварително!

Медицински консултант

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 26
  • Профил
Re:работа в чужбина и здравни осигуровки
« Отговор #1 -: Април 12, 2010, 10:29:01 »
Задълженията за плащане на здравни осигуровки са разписани в Закона за здравното осигуряване. Ако сте били повече от половината дни от годината извън страната, не дължите здравни осигуровки. При връщане в България и ползване на медицинска помощ обаче сте задължени да си платите вноските върху минимален осигурителен доход /420 лв/.

irintsas

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re:работа в чужбина и здравни осигуровки
« Отговор #2 -: Април 19, 2010, 20:18:07 »
Аз съм в чужбина,пратих e-mail до НАП,с запитване как да се освободя от здравните осигуровки натрупани през годините 2000-2010...след като не съм пребивавала в България..а и съм осигурена в европейска страна...и имам също европейска здравна карта..койято ми позволява безплатно лечение на територията на Европа...
отговорут който получих е:(копирам отговора)
    В  отговор  на  Вашето  запитване, Ви уведомяваме, че  в  рамките  на  здравното  осигуряване  се  издава  формуляр Е 104  за  сумиране  на  здравноосигурителни  периоди,  което  дава  възможност  лице,  което  се  осигурява   в  държава-членка  на  ЕС,  ЕИП  или  Швейцария,  да  придобие  здравноосигурителни  права  в  резултат  на  признаване  на  предходния  му  осигурителен  стаж.
                          Формуляр Е 104 удостоверява сумарните осигурителни периоди, периодите на трудова заетост или периодите на пребиваване. Необходим е за преценка дали лицето отговаря на законовите условия за ползване на обезщетение в натура за болест и майчинство. Документът се представя в НОИ по отношение ползване на парични обезщетения.
                         Формуляр Е 104 се подава и в НАП, като доказателство за осигуряване в друга държава от Евросъюза за периоди след 01 януари 2007г. На базата на него  за периода след 1 януари 2007г., ако лицата са здравно осигурени в друга държава-членка, се коригират задълженията им за внасяне на здравноосигурителни вноски .
                          Цитираният  формуляр се подава  в  офиса  на  НАП  по  постоянния  адрес  на  лицето при  завръщането  му  в  страната. Не е необходимо формуляр Е 104 да бъде преведен и легализиран на български.
                          Уведомявам Ви, че в  България този формуляр се издава от НЗОК.  Е 104 може да бъде изискан по служебен път от НЗОК  след завръщането Ви в България .
                     С разпоредбата на § 19и, ал. 1 от ПЗР на ЗЗО е определен реда за освобождаване от задължението за внасяне на здравноосигурителни вноски на българските граждани, които пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година за периода  от   1 юли 1999 г. - 31 декември 2007 г.
                     За освобождаване от задължението за внасяне на здравноосигурителни вноски, съгласно § 19и, ал. 1 и ал. 2 от ЗЗО лицата подават в компетентната ТД на НАП по постоянен адрес декларация по образец, утвърден със заповед, издадена от министъра на финансите. Към декларацията се прилагат документи, доказващи, че лицето е пребивавало повече от 183 дни извън страната през една календарна година.
Такива документи могат да бъдат:
·        копие на задграничния паспорт, от който са видни датите на влизане и излизане от страната;
·        удостоверение от съответната областна  дирекция на полицията;
·        документ, издаден от компетентните органи на съответната държава, придружен с точен превод на български език, извършен от заклет преводач;
·        други.
 Декларацията се подава:
·        лично или чрез упълномощено лице в компетентната ТД на НАП
 или
·        чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път чрез използване на универсален електронен подпис на подателя.
       Надявам се да намерите отговор на Вашия въпрос!  Ако е необходимо да доизясните запитването си, можете да звъннете на телефона на ИЦ на НАП – 0700 18 700.
      :) дано да помогне...аз тази година ще се заема с тази бюроктатична задача......и нека да видим...

здравни осигуровки

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
  • здравни осигуровки
Re:работа в чужбина и здравни осигуровки
« Отговор #3 -: Май 14, 2012, 10:34:53 »
Това вярно ли е, че при завръщане в Бг няма да ги пуснат отново да излязат в чужбина ? Какво общо имат здравните осигуровки с това?

zdravni osigurovki

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 1
 • Няма начин, да няма начин.
  • Профил
  • здравни осигуровки
Re:работа в чужбина и здравни осигуровки
« Отговор #4 -: Май 23, 2012, 18:17:31 »
Благодаря ви за хубавата тема.
Беше ми доста полезна.  :)

В НАП загубих доста време, за да уредя здравните си осигуровки. Особено с това доказване на престой в чужбина, направо ме разбиха. Но всичко се уреди благополучно.

В крайна сметка, един съвет и от мен.
За да не ви загубят времето в НАП, обадете им се на  0700 18 700, и ги питайте за всичко което ви интересува, свързано със здравните осигуровки.