Аз съм в чужбина,пратих e-mail до НАП,с запитване как да се освободя от здравните осигуровки натрупани през годините 2000-2010...след като не съм пребивавала в България..а и съм осигурена в европейска страна...и имам също европейска здравна карта..койято ми позволява безплатно лечение на територията на Европа...
отговорут който получих е:(копирам отговора)
В отговор на Вашето запитване, Ви уведомяваме, че в рамките на здравното осигуряване се издава формуляр Е 104 за сумиране на здравноосигурителни периоди, което дава възможност лице, което се осигурява в държава-членка на ЕС, ЕИП или Швейцария, да придобие здравноосигурителни права в резултат на признаване на предходния му осигурителен стаж.
Формуляр Е 104 удостоверява сумарните осигурителни периоди, периодите на трудова заетост или периодите на пребиваване. Необходим е за преценка дали лицето отговаря на законовите условия за ползване на обезщетение в натура за болест и майчинство. Документът се представя в НОИ по отношение ползване на парични обезщетения.
Формуляр Е 104 се подава и в НАП, като доказателство за осигуряване в друга държава от Евросъюза за периоди след 01 януари 2007г. На базата на него за периода след 1 януари 2007г., ако лицата са здравно осигурени в друга държава-членка, се коригират задълженията им за внасяне на здравноосигурителни вноски .
Цитираният формуляр се подава в офиса на НАП по постоянния адрес на лицето при завръщането му в страната. Не е необходимо формуляр Е 104 да бъде преведен и легализиран на български.
Уведомявам Ви, че в България този формуляр се издава от НЗОК. Е 104 може да бъде изискан по служебен път от НЗОК след завръщането Ви в България .
С разпоредбата на § 19и, ал. 1 от ПЗР на ЗЗО е определен реда за освобождаване от задължението за внасяне на здравноосигурителни вноски на българските граждани, които пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година за периода от 1 юли 1999 г. - 31 декември 2007 г.
За освобождаване от задължението за внасяне на здравноосигурителни вноски, съгласно § 19и, ал. 1 и ал. 2 от ЗЗО лицата подават в компетентната ТД на НАП по постоянен адрес декларация по образец, утвърден със заповед, издадена от министъра на финансите. Към декларацията се прилагат документи, доказващи, че лицето е пребивавало повече от 183 дни извън страната през една календарна година.
Такива документи могат да бъдат:
· копие на задграничния паспорт, от който са видни датите на влизане и излизане от страната;
· удостоверение от съответната областна дирекция на полицията;
· документ, издаден от компетентните органи на съответната държава, придружен с точен превод на български език, извършен от заклет преводач;
· други.
Декларацията се подава:
· лично или чрез упълномощено лице в компетентната ТД на НАП
или
· чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път чрез използване на универсален електронен подпис на подателя.
Надявам се да намерите отговор на Вашия въпрос! Ако е необходимо да доизясните запитването си, можете да звъннете на телефона на ИЦ на НАП – 0700 18 700.

дано да помогне...аз тази година ще се заема с тази бюроктатична задача......и нека да видим...