Автор Тема: Скоро няма да останат лекари в България!  (Прочетена 19038 пъти)

stamatov

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил
Защо повдигам тази тема ли?
Защото колкото и невероятно да Ви звучи, много скоро това ще е факт!
С интерес следя изявите на повечето "Председатели" на пациентски организации, "Министри", "Директори" на каси, "Председатели" на лекарския съюз и други "важни" подобни личности, от който зависи цялата здравна система и си задавам въпроса? Защо всички говорят едно и също като развалени латерни - Колко било лошо здравеопазването в България, колко било ниско качеството на услугата, колко била занемарена матерялната база, права на пациенти и т.н. Как никой не зададе въпроса - тези там личности, които изнасят цялото здравеопазване на гърба си, осигурават качеството на услугата, посредством липсващата материална база - т.н. лекари, "елита на нацията", какви са техните права, какви са техните нужди и защо търпят цялото това безобразие. Не мога да си обясня, как никой не осъзнава, че здравеопазване без лекари няма! Права на пациенти, качество на услугата...... от пусто в празно! От какви права на пациентите, от какво качество на услугата може да се интересува човек, учил с години, вземащ отговорни и важни решения, след като мисли с какво ще си плати парното?! За какво достойнство и уважение към професията може да се говори, след като един продавач на вестници, без дори основно образование плучава по-голяма заплата от едни лекар с 15 години стаж? Сега ще ми отговорите - "Докторите си вземат рушвети - тях не ги мислете!". Е как да не вземат, като държавата ги е оставила да вегетират. "Лекари вземали по 60000 лв. заплата" - да, вярно е, един е взел, но другите 100000 карат с по 500лв.
Но не в това е проблема! Проблема е, на "елита на нацията" взе да му писва, драги ми пациенти. А не си мислете, че елита на нацията е глупав и не си знае цената! А тя не е 500 лв.! И по-важното е че знае и може да избира, къде да си я получи! За съжаление това място не е в България.
Пиша тези думи, без да искам да обидя никой, но крайно време е драги ми пациенти да осъзнаете, че не само вие имате права и не само лекарите имат задължения. Крайно време е да осъзнаете, че никой не ви е длъжен и здравето струва пари - много пари.  Крайно време е тези прословути пациентски организации да погледнат малко по-далеч от загрижеността си към болния, и да престанат да се "подмазват" на пациентите в стремежа си да се сдобият с по-голяма псевдо-власт, а да обърнат внимание на истинския проблем, защото много погрешно въпросните пациентски организации успяха да обучат българския пациент единствено да изисква, а когато трябва да поеме отговорност (т.е. да си плати), всички да са му длъжни или някой друг да му е виновен. А на въпросните виновници, започва да им писва.
Исрено се надявам, че преди да го осъзнаете, в България ще е останал някой, от който да си купите "най-скъпото" за жълти стотинки.
Айде със здраве!

« Последна редакция: Август 24, 2010, 20:21:52 от stamatov »

Радослав Русинов

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Публикации: 14
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #1 -: Август 24, 2010, 21:40:06 »
Здравейте, г-н Стаматов!
Не разбирам защо трябва да противопоставяме лекарите срещу пациентите!? Вие искате да кажете, че пациентите нямат право да се борят да получат адекватна медицинска помощ, за да се справят със заболяването си! Но не пациентите са причината лекарите да получават 500 лева заплата!
Напълно съм съгласен, че лекарската професия е изключително хуманна и аз уважавам всеки лекар, защото зад титлата му стоят огромни усилия и труд! Все още продължавам да се учудвам как в нашата държава лекарите и учителите продължават да взимат едни от най-ниските заплати, при положение, че работата им е изключително важна и всички ние зависим от нея! Това наистина е много жалко и тъжно и то само показва колко зле е цялата ни здравна система.
Но пак не мога да разбера, защо трябва да се намесват пациентите и да се критикуват за това, че се борят за правата си и по какъв начин те са допринесли за ниската заплата на лекарите?
Не забравяйте, че тук не говорим просто за неправителствени организации, а за хора, които имат сериозни здравословни проблеми, и повярвайте ми, те не участват в пациентските организации, защото всичко им е наред! Когато човек е изгубил най-важното нещо - здравето си, е прекалено крайно да противопоставяте на него заплатите на лекарите, още повече, че тези две неща нямат връзка.


С уважение,
Радослав Русинов

stamatov

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #2 -: Август 25, 2010, 11:43:05 »
Здравейте Г-н Русинов,
Питате защо трябва да има противопоставяне лекарите срещу пациентите?
Очевидно не сте разбрал поста ми, щом като това е основното, което ви е направило впечатление в него.
Първо, Г-н Русенов, това противопоставяне го налагат точно пациентските организации, а не лакарите, така че не питайте мен защо трябва да го има.
Точно в това е проблема на всички пациентски организации, както и при вас очевидно, а именно, егоистичното късогледство. Прекрасно е да "изисквате адекватна медицинска помощ". Вапроса е как и от кого, и да осъзнаете каква е същността на проблема, и да престанете единствено и само да "изисквате".
Докато българският пациент не разбере, че "за лекар се плаща" (както е навсякъде по света), ще си загива ей така "изискващ". Не осъзнавате ли, че на човек който мисле как да си плати парното, как да си купи обувки, унизан и принизен, както от държавата, така и от същите тези изискващи пациенти, принуден да работи в мизерия любовта към медицината свършва много бързо и последното за което му "пука" е качеството на услугата, която предлага, да не говорим за "прословутите" права на пациента. С две думи (и с извинение за израза) "с пръ..ня боя не става" Г-н Русинов.
Написах този пост,  за да провокирам точно пациента да изисква въпросната адекватна медицинска помощ, но по правилния начин. И тъй като сега, пациентските организации са на мода, на всеки ъгъл по една, реших "да се хабя" тук, във форума на Националната такава, току виж някой ме чул и разбрал. Но очевидно вие не сте Г-н Русинов.
Държа да ви кажа, че с борбата ви не е в правилната посока и сте избрали много грешна стратегия, като точно пациентските организации противопоставят пациента срещу лекаря. И с това приключва загрижеността ви към въпросния пациент. С констатации! Вие само констатирате липсата на това, липсата на онова. Къде е борбата, за която говорите. С празни приказки и констатации по медиите? Защо нито една пациентска организация не споменава не попита, как я карат там тези лекари, с какво и за какво работят? Как нито една пациентска организация не предяви иск към НЗОК, за хилядите глупости, които сътворява ежедневно. Как нито една пациентска организация на застана за лекарския съюз да го подкрепи в името на пациентите, за които твърди, че се бори?
Защото така е по-лесно Г-н Русинов - само да се констатира, и само да си придаваме важност, а когато ножа опре до гърлото и трябва да се вземат трудни и отговорни решения, да се скриете зад сърцераздирателни лозунги като:

Не забравяйте, че тук не говорим просто за неправителствени организации, а за хора, които имат сериозни здравословни проблеми, и повярвайте ми, те не участват в пациентските организации, защото всичко им е наред! Когато човек е изгубил най-важното нещо - здравето си, е прекалено крайно да противопоставяте на него заплатите на лекарите, още повече, че тези две неща нямат връзка.И точно заплатите на лекарите Г-н Русинов са най-важните. Защото без заплата, никой няма да ви лекува. Не го ли осъзнавате? До колкото знам, лекаската професия все още е професия, а не благотворителна дейнаст, което означава, че лекаря лекува, за да получава заплата. Няма ли заплата, няма лекуване! Това е проблема на Българския пациент.

С Уважение

Stamatov


Радослав Русинов

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Публикации: 14
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #3 -: Август 25, 2010, 18:13:41 »
Здравейте,
Пак не разбирам как точно пациентските организации се противопоставят на лекарите и лекарското съсловие, бъдете по-конкретен!
За какви сериозни и отговорни решения става въпрос и какво значи да се крием зад лозунги? Защо трябва да се поставят всички пациентски организации под един знаменател?
Моля, обяснете с какво трябва да се промени поведението на пациентските организации, така, че лекарите да взимат по-високи заплати. И с какво нашето поведение в България се различава от поведението на пациентските организации в другите държави, споделете Вашите наблюдения?
Вие искате да кажете, че пациентските организации не трябва да се борят за "адекватната медицинска помощ", а да се борят за повишаване на заплатите на лекарите!?! Не мисля, че това е работата на една пациентска организация, защото това нещо би трябвало да е част от приоритетите и целите на съсловните лекарски организации. Доколкото разбирам, Вашата идея е пациентските организации, заедно с лекарските организации, първо да се преборят за по-високи заплати на лекарите, а едва след това да мислят за това, че имат нужда от лечение, поправете ме, ако съм Ви разбрал грешно.
Мисля, че грешно сте се насочили към пациентските организации, те не са основата на Вашия проблем!
Аз самият съм пациент и нещата, които говорите и в които в частност би трябвало да съм обвинен и аз като пациент и част от пациентска организация, ми е трудно да ги приема насериозно! А и ми е трудно да разбера в какво точно и конкретно ни обвинявате!


Поздрави,
Радослав Русинов
« Последна редакция: Август 25, 2010, 18:19:55 от Радослав Русинов »

stamatov

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #4 -: Август 26, 2010, 10:03:10 »
Здравейте Г-н Русинов,
Като последен опит да ме разберете ще перифразирам предните 2 поста:
Всеки има право да изисква по-качествена услуга. Въпроса е как! Но само с тръбене по медиите "Ние искаме...." работа не се върши. По този начин точно вие сте тези, който противопоставяте пациентите на лекарите. Излишно настройвате пациентите срещу лекарското съсловие с тези си действия. А така няма да решите проблема им. Това не е начина, по-който ще им помогнете да се сдобият каквато и да е услуга, да не говорим качествена. Но за вас така е най-лесно. Много по-лесно е да тръбите по медиите колко лоша е услугата и как пациентите били онеправдани. Това всички го знаят, включително и пацентите, за които се борите. Каква е ползата от вашите констатации. Никаква. Но е важно да се отчита дейност, да можете да се подмажете на пациентите - "Вижте ни, ние се борим за вас"! Само че, от такава борба никой намя да спечели.
Питам ви: Защо нито една пациентска организация на повдигна въпроса липсата на каквито и да било пари в цялото здравеопазване? Защо нито една пациентска организация не излезе да заяви на пациентите, за който уж се бори, че са нужни пари за това здравеопазване и то много пари. А Вие само изисквате!? Какво изисквате, на базата на какво изисквате!? Никой нищо да не плаща, а в същото време да получи максимално качествена услуга и то по световни стандарти! Искате пациента да се "вози на мерцадес, а да си плати като за трамвай".

"# Развитие и утвърждаване на гражданското участие в управлението и контрола на здравната система.
 # Въвеждане на принципа за равноправно тристранно партньорство между държавните органи, организациите на медицинските специалисти, сдруженията на пациентите при изработване и приемане на стратегии, критерии и норми, въвеждане на политики и практики в системата на здравеопазването.
 # Включване на представители на пациентите в управлението на структурите в системата на здравеопазването.
 # Развитие, въвеждане и утвърждаване на етични норми и правила в работата на пациентските организации, както и взаимодействието им с институциите, медиите и обществото.
"

Този цитат познат ли ви е Г-н Русинов?

Така ви е най-лесно и най-удобно! Само да изисквате, а да излезете и да кажете открито на пациентите, че в българското здравеопазване няма пари, защото точно тези пациенти не си плащат, не ви е удобно. Ето това е отговорното и важно решение, за което питате Г-н Русинов. Това е основата на проблема в здравеопазването. И лекарите, за да ви лекуват трябва да получават пари, много пари. И това не е срамно, както се опитвате да го изкарате. Ценност на труда и степен на квалификация! Какво по-ценно има от живота и в коя друга професия се изисква толкова години обучение?!
Его аз ви казвам причината за лошото качество на услугата - липсата на пари!
Защо нито една организация като вашата с такива висши цели на подведе граждански иск срещу НЗОК и правителството!? Защото точно НЗОК "разказа играта" на цялото здравеопазване?

Не питате, защот оне ви е удобно!

А искате
"# Развитие и утвърждаване на гражданското участие в управлението и контрола на здравната система."

Какъв контрол може да упражнява на здравната система председателчето ви, дето през живота си не епипвал пациент!?

Е айде покажете сила де! Покажете че "имате дупе", а не само да изисквате!

Цялата Ви дейност и целите които така добре сте си написали по-горе,  са единствено и само подмазване и замазване на очи.

И тук не става въпрос за това дали сте пациент или не. Всеки е пациент Г-н Русинов!
А дали сте обвинен? - разбира се че сте обвинен, но не като пациент, а за дейността ви като член на Националната Пациентска Организация. А в какво ви обвинявам? Дано вече сте разбрал!

А това дали ме приемате насериозно, въобще не ме интересува Г-н Русинов. Лошото е, че когато най-накрая вникнете в думите ми, и евентуално ги приемете насериозно, дано да е останал лекар в България, от който да изисквате качество на услугата за жълти стотинки.

Айде със здраве Г-н Русинов.
Гледайте си сериозните цели на Организацийка, продължавайте да изисквате от "Умрял писмо"! Току виж се случило чудо!
« Последна редакция: Август 26, 2010, 17:54:30 от stamatov »

Bones

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #5 -: Август 26, 2010, 17:41:02 »
Първо, здравейте на всички. Като човек преболедувал хепатит Б съм съвсем наясно с условията на родното ни здравеопазване, както и факта, че добрите, морално отговорни специалисти у нас се броят на пръстите на кокоши крак.

Макар и никога да не съм писал в този форум (визирам ХепАктив), не мога да скрия уважението си и респекта към тези хора, които в продължение на години, безвъзмездно и без да парадират за каквото и да е било, създадоха огромна база от информация, помагаха със съвети и се бориха за правата на всеки един, който е преминал или все още се лута из лабиринта на българското здравеопазване.

Липсата на нормално обслужване в задвижваната от „елита на нацията“ сфера е факт от години. Днес тя е пред прага на отдавна очакван и предизвестен крах. Вината за това е комплексна. Като се започне от липсата на нормално и сплотено гражданско общество и се стигне до пълното безхаберие по върховете и оставената без контрол, дори насърчавана от гражданите корупция в низините. Да се опитвате да изкарвате пациентските организации виновник в тази ситуация - приятелю Стаматов - е меко казано смущаващо, дребнаво и най-вече ЖАЛКО. Ако всички ние получавахме нормални, адекватни с европейските стандарти заплати и се осигурявахме на тяхната база, подобен проблем нямаше да съществува. За съжаление, получаваме толкова, колкото сами сме си извоювали. Тъжното е, че именно така мразените от вас пациентски организации са единствените, които се борят за промяна на сегашното статукво. Промяна както за самите пациенти, така и за лекуващият ги персонал.

Ще завърша с нещо, което не ми дава мира от години. В България не се борим просто за по-добро обслужване, тук се борим за физическото си оцеляване. Да поставяте на един кантар величини като човешки живот и пари – приятелю Стаматов – е адски неуместно, но поне ми дава ясна представа за вас като лекар и гражданин на пълната ни с чудеса родина. Всичко добро, успех с начинанията и не забравяйте, че съдбата обича да се шегува!
« Последна редакция: Август 26, 2010, 18:01:56 от Bones »

Радослав Русинов

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Публикации: 14
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #6 -: Август 26, 2010, 20:30:13 »
Здравейте Г-н Русинов,
Като последен опит да ме разберете ще перифразирам предните 2 поста:
Всеки има право да изисква по-качествена услуга. Въпроса е как! Но само с тръбене по медиите "Ние искаме...." работа не се върши.

Вие как разбрахте, г-н Стаматов, че ние (пациентските организации) само тръбим по медиите, че искаме нещо и не вършим никаква работа. Запознат ли сте с работата на всички организации, които членуват в НПО, или пък с дейността на самата НПО?

Излишно настройвате пациентите срещу лекарското съсловие с тези си действия. А така няма да решите проблема им. Това не е начина, по-който ще им помогнете да се сдобият каквато и да е услуга, да не говорим качествена. Но за вас така е най-лесно.

 
С кои действия, г-н Стаматов, с това, че тръбим по медиите ли?!? Не разбирам как решихте, че това е единствената работа, която вършат пациентските организации, "да тръбят по медиите" неща, с които да настройват пациентите срещу лекарите. Как пациентите настройват обществото срещу лекарите, бъдете по-конкретен?

Много по-лесно е да тръбите по медиите колко лоша е услугата и как пациентите били онеправдани. Това всички го знаят, включително и пацентите, за които се борите. Каква е ползата от вашите констатации. Никаква. Но е важно да се отчита дейност, да можете да се подмажете на пациентите - "Вижте ни, ние се борим за вас"! Само че, от такава борба никой намя да спечели.

 
Пак искам да Ви попитам, как решихте, че това е единствената дейност, която вършат пациентските организации? Въз основа на какво смятате, че знаете какви неща вършат пациентските организации?

Питам ви: Защо нито една пациентска организация на повдигна въпроса липсата на каквито и да било пари в цялото здравеопазване? Защо нито една пациентска организация не излезе да заяви на пациентите, за който уж се бори, че са нужни пари за това здравеопазване и то много пари. А Вие само изисквате!?

 
Това не е вярно! Пациентските организации не се появяват по медиите само за това, и със сигурност на срещите, които са се провеждали на всякакви нива, е говорено и за тези проблеми. Никой не говори единствено и само за правата на пациентите, а говори и за липсата на пари в здравеопазването.

Какво изисквате, на базата на какво изисквате!? Никой нищо да не плаща, а в същото време да получи максимално качествена услуга и то по световни стандарти! Искате пациента да се "вози на мерцадес, а да си плати като за трамвай".

 
За какво плащане говорите, г-н Стаматов. Плащането го извършва НЗОК, не пациентите. Те имат задължението да бъдат коректни граждани и да са здравноосигурени. Или Вие смятате за нормално един болен човек, живеещ в държава, в която средната заплата е 500-600 лева, да си плаща от джоба, когато отиде при лекаря, само защото лекарската професия трябва да бъде добре платена!?! Какво трябва да направи един болен човек, който няма пари да си плати на лекаря, за да получи качествена услуга, да умре, така ли?!? Нали затова е създадена НЗОК, за да гарантира правото на всеки здравноосигурен българин, че той ще получи здравно обслужване, а няма да бъде оставен да умре заради това, че няма пари, за да плати лечението си. Уточняваме, че този човек е здравно застрахован, защото редовно си е внасял здравните осигуровки.

"# Развитие и утвърждаване на гражданското участие в управлението и контрола на здравната система.
 # Въвеждане на принципа за равноправно тристранно партньорство между държавните органи, организациите на медицинските специалисти, сдруженията на пациентите при изработване и приемане на стратегии, критерии и норми, въвеждане на политики и практики в системата на здравеопазването.
 # Включване на представители на пациентите в управлението на структурите в системата на здравеопазването.
 # Развитие, въвеждане и утвърждаване на етични норми и правила в работата на пациентските организации, както и взаимодействието им с институциите, медиите и обществото.
"

Този цитат познат ли ви е Г-н Русинов?

Познат ми е! И пак да Ви попитам, Вие как точно разбрахте, че това не се случва!?! Да не би да сте присъствали на срещите в Министерството на здравеопазването и Здравната каса и знаете, че това нещо не се случва или, че не се  работи то да се случи? Чували ли сте за "Обществен съвет по правата на пациента към министъра на здравеопазването"? Обвинявате пациентските организации в неща, които не са верни, само въз основа на Ваше лично мнение!

Така ви е най-лесно и най-удобно! Само да изисквате, а да излезете и да кажете открито на пациентите, че в българското здравеопазване няма пари, защото точно тези пациенти не си плащат, не ви е удобно.

Коя пациентска организация е подкрепила и окуражила това пациентите да не си плащат здравните осигуровки? Ясно е, че за да може един човек да очаква медицинска помощ, той трябва да си плаща редовно здравните вноски! И със сигурност ние не сме от хората, които подкрепят по какъвто и да е начин неплащането на здравните осигуровки!

Ето това е отговорното и важно решение, за което питате Г-н Русинов. Това е основата на проблема в здравеопазването. И лекарите, за да ви лекуват трябва да получават пари, много пари. И това не е срамно, както се опитвате да го изкарате.

Пак искам да кажа, че напълно подкрепям тезата, че лекарите получават изключително ниски заплати за своя труд! Те трябва да бъдат много добре заплатени, защото работата им е изключително важна за обществото и защото, за да стане лекар човек трябва да положи огромни усилия! Не съм твърдял, че е срамно това, че лекарите искат да получават високи заплати, напротив, подкрепям го!

Ценност на труда и степен на квалификация! Какво по-ценно има от живота и в коя друга професия се изисква толкова години обучение?!

Така е, изискват се много дълги години на обучение и практика, преди един лекар да може да печели пари, доколкото знам, това са 10 години, в които включвам обучението и специализацията, през които лекаря реално не изкарва пари, а само инвестира в себе си и професията си. Това е още една причина лекарската професия да трябва да бъде уважавана и аз я уважавам!

Его аз ви казвам причината за лошото качество на услугата - липсата на пари!

Несериозно е да си мислите, че ако на всички лекари им се вдигнат заплатите, те ще предоставят в пъти по-качествена услуга! И сега могат да се дадат примери на лекари, които заработват огромни суми на месец, а отношението към пациентите им е ужасно. Лекарите все пак са хора и не можете да очаквате всички да бъдат еднакви и да предложат еднакво качество на услугата, само защото са много добре заплатени. Примери могат да се дадат за всяка една професия, има добри професионалисти, има много добри професионалисти, има и изключителни професионалисти, има и такива, които просто си вършат работата, и то въпреки, че може да са изключително добре заплатени. Аз работя в ИТ сферата и в нея със сигурност важи това правило, имам примери и от всяка една сфера, включително и в лекарската професия.

Защо нито една организация като вашата с такива висши цели на подведе граждански иск срещу НЗОК и правителството!? Защото точно НЗОК "разказа играта" на цялото здравеопазване?

Това не е вярно! Има заведени такива искове от пациенти срещу Здравната каса, и това е с помощта и съдействието на пациентски организации.

Не питате, защот оне ви е удобно!

А искате
"# Развитие и утвърждаване на гражданското участие в управлението и контрола на здравната система."

Да, искаме, това го има във всяка една нормална държава!

Какъв контрол може да упражнява на здравната система председателчето ви, дето през живота си не епипвал пациент!?

Тук леко изгубихте добрия тон! Какво общо има това, което прави д-р Хасърджиев в качеството си на председател на НПО, с това, че е е лекар. Нали в момента говорим за пациентските организации и това, което се прави от тях.

Е айде покажете сила де! Покажете че "имате дупе", а не само да изисквате!

Цялата Ви дейност и целите които така добре сте си написали по-горе,  са единствено и само подмазване и замазване на очи.

Това не е вярно, и пак искам да Ви помоля да бъдете по-конкретен, кажете по-конкретно защо смятате, че нищо не вършим. Иначе аз ще си помисля, че Вие замазвате очите ни с констатации, които не можете да подкрепите с нищо. На сайта на НПО можете да откриете проектите по, които е работила НПО през 6-те месеца от съществуването си. Това е реална работа, която е свършена!

И тук не става въпрос за това дали сте пациент или не. Всеки е пациент Г-н Русинов!
А дали сте обвинен? - разбира се че сте обвинен, но не като пациент, а за дейността ви като член на Националната Пациентска Организация. А в какво ви обвинявам? Дано вече сте разбрал!

Както вече Ви казах, обвиненията Ви са несериозни и не са подплатени с нищо. В какво обвинявате една пациентска организация, която съществува от 6 месеца, колко точно неща очаквате тя да е свършила през това време? Уверявам Ви, че въпреки малкото време, тя е свършила достатъчно много неща за този кратък период, г-н Стаматов!

А това дали ме приемате насериозно, въобще не ме интересува Г-н Русинов. Лошото е, че когато най-накрая вникнете в думите ми, и евентуално ги приемете насериозно, дано да е останал лекар в България, от който да изисквате качество на услугата за жълти стотинки.

Аз вникнах в думите Ви, опитах се да Ви разбера, и се чудя защо пациентските организации и съответно и пациентите, които само "изисквали" от лекарите, ще са причината за напускането на всички лекари от България?
Не търсете парите си от пациентите, лекарите имат нашата подкрепа за това, че те трябва да получават адекватно заплащане, но защо пациентите трябва да са причината те да си тръгнат от България? Пациентите искат първо да оздравеят, а след това да оправят всички неуредици в държавата!

Айде със здраве Г-н Русинов.
Гледайте си сериозните цели на Организацийка, продължавайте да изисквате от "Умрял писмо"! Току виж се случило чудо!

Със здраве, г-н Стаматов!


Поздрави,
Радослав Русинов
« Последна редакция: Август 26, 2010, 21:04:27 от Радослав Русинов »

Teодора Бонева

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #7 -: Август 27, 2010, 09:38:30 »
Жалко,че хора,на които се доверяваме за най-милото си-живота,могат да бъдат невероятно примитивни!Не мисля,че на г-н Стаматов,основния му проблем е как да си плати парното!А защо нападате пациентските организации-защото те са най-лесната мишена-защо не се обърнете да плюете и хулите НЗОК,МЗ и съсловните организации ,дето трябва да Ви защитават правата?Защото е по-лесно да виждаш и коментираш чуждите слабости и дефекти и да се заяждаш,но не и да си признаеш своите!

Според мен,излишно е да се спори -всеки може да излезе с оправданието ,че докато парите не му стигат,не може да се очаква да си върши перфектно работата!Всъщност има безкрайно много лекари,които въпреки ниските заплати правят чудеса с пациентите си!А това,че пациентските организации не са създадени, за да защитават финансовите интереси на лекарското съсловие,го знаят и децата!

Ден без пациенти на г-н Стаматов!


Evelina

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 7
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #8 -: Август 29, 2010, 02:26:05 »
Здравйте и от мен, стана ми особено интересна темата за лекарите в България.
 
Факт е, че все още има лекари в България, а не би трябвало да останат изобщо. Като започнем от заплатите, които са меко казано мизерни; преминем през 10-12 часовата работа/на ден, ОТГОВОРНОСТТА ЗА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ която съпътства тази ежедневна работа и стигнем до липсата на уважение към лекарите, което е особено силно изразено при нас. Странно е, че ние пациентите мразим тези, които ни лекуват и тези които ни спасяват живота. Мразим тях, а не държавата в която живеем. Защото държавата е тази, която трябва да осигури финансирането на лечението ни - започвайки от изследванията, минавяйки през болничното лечение, лекарствата и заплататите на медицинските специалисти. Защо непрекъснато искаме нещо от лекарите, та те са заедно с нас в тази абсурдна държава. Питам се, защо никой не си задава въпроса: те всъщност как изобщо успяват да поставявт дигноза и да лекуват в положението което са поставени. Със сигурност аз не бихо го правила! Не с толкова усилия, не с такава отговорност, не с такива заплати и не с такава омраза срещу себе си!
Прочетох с голям итерес отговорите на Радослав Русинов за борбата на пациентските организации за правата на пациентите..Браво! Но знаете ли имам едно конкретно предложение към вас ...ако наистина искате да помогнете на пациентте. ДАЙТЕ ПАРИТЕ, С КОИТО ФАРМАЦЕФТИЧНИТЕ ФИРМИ ВИ СПОСОРИРАТ НА ПАЦИЕНТИТЕ!!Защото тези пари ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СА МАЛКО! И за да не напишете, че това не е така предварително уточнявам, че всяка голяма фармацефтична фирма по-целия свят, ОФИЦИАЛНО СПОНОРИРА ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! ВИЕ КАК ПОМАГАТЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ С ТЕЗИ ПАРИ?
Имам и съвсем конкретно предложение към вас. Купете и дарете китове за диагностика на нас пациентите. За PCR изследвания на HBV, HCV, EBV, CMV. Знаетели, е със сигурност знаете, че трансплантираните пациенти в България не се изследват за CMV, един от рисковите вируси за отхвърляне на присадката. Мисля си, че един кит който струва около 7000 лв (3500 Euro) се равнява на 1/4 от задграничен конгрес на висш член на пациентска организация. Мога да ви напиша цените и на другите китове за другите хепатити ако ви интересуват. Но със спонсорството, което получавате и ИНТРЕСНО КЪДЕ ОТЧИТАТЕ ??? БИХТЕ ПОМОГНАЛИ НА МНОГО ОТ НАС.
И най-дълбоко се извинявам на нашите лекари за цялата тази омраза и неуважение, която понасят от нас. Тайно се надявам, че няма да емигрират всички и че са свикнали вече с неуважението и неблагодарността на българския пациент..и че няма да отидат и да лекуват някъде другаде, където със сигурност, ще им плащат по-вече и ще им казват благодаря!

Радослав Русинов

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Публикации: 14
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #9 -: Август 29, 2010, 10:48:02 »
Здравйте и от мен, стана ми особено интересна темата за лекарите в България.
 
Факт е, че все още има лекари в България, а не би трябвало да останат изобщо. Като започнем от заплатите, които са меко казано мизерни; преминем през 10-12 часовата работа/на ден, ОТГОВОРНОСТТА ЗА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ която съпътства тази ежедневна работа и стигнем до липсата на уважение към лекарите, което е особено силно изразено при нас. Странно е, че ние пациентите мразим тези, които ни лекуват и тези които ни спасяват живота. Мразим тях, а не държавата в която живеем.

Здравейте, Евелина!
Аз не мразя лекарите, нито пациентите, които аз познавам мразят лекарите. Никой пациент, който познавам, не обвинява лекарите за ситуацията, в която се намира държавата, нито твърди, че лекарите не трябва да взимат високи заплати. Но когато един пациент получи лошо отношение от конкретен лекар, е ясно, че той няма да е доволен. Това обаче е отношение на конкретния пациент към конкретния лекар, заради подхода към неговия случай например. Но това не е тенденция и няма нищо общо с отношението на пациентите по принцип към лекарската професия. Аз уважавам лекарската професия, но мога да Ви дам конкретен пример с пациенти, болни от хепатит, тъй като аз участвам в такава пациентска организация. Когато един личен лекар диагностицира конкретния пациент с хроничен вирусен хепатит, и му каже "нищо ти няма, живей си живота", и същия този пациент го послуша, и след 10 години установи, че вече е с цироза, заради това, че е бездействал, въпреки диагнозата си, то този пациент не може да бъде с добри чувства към конкретния лекар. И надали Вие, или аз можем да убедим пациента да си промени отношението към този лекар. Това са реални примери, а не измислени. И пак искам да кажа, ако някой пациент има лошо отношение към лекар, то това мнение е към конкретен лекар, заради конкретното отношение към неговия случай. Аз също не мога да отговарям за това какво е мнението на всеки един пациент към лекарите, но мога да Ви уверя, че не пациентските организации подклаждат някакво такова отношение, напротив. Тъй като видях, че сте се регистрирала във форума на ХепАктив, може да разгледате мненията във форума, и да видите дали има такова принципно отношение към лекарското съсловие, за което говорите. Можете да разгледате и сайта ни и да кажете има ли такова отношение, изказано от някой от управителния ни съвет, или под формата на някакво съобщение на сайта ни. Напротив, от ХепАктив уважаваме много лекарската професия това не е лозунг, а нещо, което правим целенасочено! Прочетете секцията с интервютата на нашия сайт например.
 
Защото държавата е тази, която трябва да осигури финансирането на лечението ни - започвайки от изследванията, минавяйки през болничното лечение, лекарствата и заплататите на медицинските специалисти. Защо непрекъснато искаме нещо от лекарите, та те са заедно с нас в тази абсурдна държава. Питам се, защо никой не си задава въпроса: те всъщност как изобщо успяват да поставявт дигноза и да лекуват в положението което са поставени. Със сигурност аз не бихо го правила! Не с толкова усилия, не с такава отговорност, не с такива заплати и не с такава омраза срещу себе си!

Уверявам Ви, че ние сме съгласни с Вас. Лекарите не са добре заплатени, това е факт! Те са поставени на ръба на оцеляването и пред изключителни трудности да практикуват професията си, за която са учили толкова много! Но пак, не можем да поставяме на една плоскост и да сравняваме директно здравето на пациентите, и парите, които получават лекарите. Лекарят не може да застраши здравето и живота на един човек със сериозно заболяване, с оправданието, че заплатата му не е висока.

Прочетох с голям итерес отговорите на Радослав Русинов за борбата на пациентските организации за правата на пациентите..Браво! Но знаете ли имам едно конкретно предложение към вас ...ако наистина искате да помогнете на пациентте. ДАЙТЕ ПАРИТЕ, С КОИТО ФАРМАЦЕФТИЧНИТЕ ФИРМИ ВИ СПОСОРИРАТ НА ПАЦИЕНТИТЕ!!Защото тези пари ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СА МАЛКО! И за да не напишете, че това не е така предварително уточнявам, че всяка голяма фармацефтична фирма по-целия свят, ОФИЦИАЛНО СПОНОРИРА ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! ВИЕ КАК ПОМАГАТЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ С ТЕЗИ ПАРИ?

Това не е вярно! Аз не мога да давам отчет за останалите пациентски организации, но мога да дам отчет за организацията, която представлявам - ХепАктив. Не получаваме пари от фармацевтични компании, нито от която и да е компания или организация, нашето сдружение се самофинансира с парите, събрани от дарения, и от парите, дарени от членовете на Управителния съвет. Как помагаме на пациентите с тези пари можете да видите на нашия сайт и форум.

Имам и съвсем конкретно предложение към вас. Купете и дарете китове за диагностика на нас пациентите. За PCR изследвания на HBV, HCV, EBV, CMV. Знаетели, е със сигурност знаете, че трансплантираните пациенти в България не се изследват за CMV, един от рисковите вируси за отхвърляне на присадката. Мисля си, че един кит който струва около 7000 лв (3500 Euro) се равнява на 1/4 от задграничен конгрес на висш член на пациентска организация. Мога да ви напиша цените и на другите китове за другите хепатити ако ви интересуват. Но със спонсорството, което получавате и ИНТРЕСНО КЪДЕ ОТЧИТАТЕ ??? БИХТЕ ПОМОГНАЛИ НА МНОГО ОТ НАС.

Евелина, мога да Ви дам нашия финансов отчет за миналата година, не можете да поставяте всички пациентски организации под един знаменател, некоректно е. Нямаме такъв бюджет, с който да си позволим да финансираме изследванията, за които говорите. Пак казвам, не мога да говоря от името на всички пациентски организации, мога да говоря от името на пациентската организация, която представлявам. Имаме финансов отчет, който се подава в НАП, след което също се подава в Министерството на правосъдието, мога да Ви дам негово електронно копие, ако желаете.

И най-дълбоко се извинявам на нашите лекари за цялата тази омраза и неуважение, която понасят от нас. Тайно се надявам, че няма да емигрират всички и че са свикнали вече с неуважението и неблагодарността на българския пациент..и че няма да отидат и да лекуват някъде другаде, където със сигурност, ще им плащат по-вече и ще им казват благодаря!

Разберете, че няма такова отношение към лекарите, и ако го има в някои пациенти, то не е предизвикано от пациентските организации! Не знам нито една пациентска организация, която да е настройвала пациентите срещу лекарите!


Поздрави,
Радослав Русинов
« Последна редакция: Август 29, 2010, 10:50:44 от Радослав Русинов »

Evelina

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 7
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #10 -: Август 29, 2010, 15:31:27 »
Уважаеми Радослав,  копирам част от нашата дискусия както обичате вие да правите - тази за финансирането на Пациентските организации

"Прочетох с голям итерес отговорите на Радослав Русинов за борбата на пациентските организации за правата на пациентите..Браво! Но знаете ли имам едно конкретно предложение към вас ...ако наистина искате да помогнете на пациентте. ДАЙТЕ ПАРИТЕ, С КОИТО ФАРМАЦЕФТИЧНИТЕ ФИРМИ ВИ СПОСОРИРАТ НА ПАЦИЕНТИТЕ!!Защото тези пари ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СА МАЛКО! И за да не напишете, че това не е така предварително уточнявам, че всяка голяма фармацефтична фирма по-целия свят, ОФИЦИАЛНО СПОНОРИРА ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! ВИЕ КАК ПОМАГАТЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ С ТЕЗИ ПАРИ?


Това не е вярно! Аз не мога да давам отчет за останалите пациентски организации, но мога да дам отчет за организацията, която представлявам - ХепАктив. Не получаваме пари от фармацевтични компании, нито от която и да е компания или организация, нашето сдружение се самофинансира с парите, събрани от дарения, и от парите, дарени от членовете на Управителния съвет. Как помагаме на пациентите с тези пари можете да видите на нашия сайт и форум.
 
И аз и вие много добре знаете, че фармацефтичните компании ..е нека да не спонсорират, съгласна съм ДАРЯВАТ пациентските организации.
ДАРЕНИЯТА ОТ ФАРМАЦЕФТИЧНИТЕ КОМПАНИИ ЗА ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ СА ФАКТ И ТОЙ СЪЩО МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕРИ В НАП, КОЙТО ЦИТИРАТЕ!


Цитат на: Evelina в Днес в 02:26:05
Имам и съвсем конкретно предложение към вас. Купете и дарете китове за диагностика на нас пациентите. За PCR изследвания на HBV, HCV, EBV, CMV. Знаетели, е със сигурност знаете, че трансплантираните пациенти в България не се изследват за CMV, един от рисковите вируси за отхвърляне на присадката. Мисля си, че един кит който струва около 7000 лв (3500 Euro) се равнява на 1/4 от задграничен конгрес на висш член на пациентска организация. Мога да ви напиша цените и на другите китове за другите хепатити ако ви интересуват. Но със спонсорството, което получавате и ИНТРЕСНО КЪДЕ ОТЧИТАТЕ  БИХТЕ ПОМОГНАЛИ НА МНОГО ОТ НАС.


Евелина, мога да Ви дам нашия финансов отчет за миналата година, не можете да поставяте всички пациентски организации под един знаменател, некоректно е. Нямаме такъв бюджет, с който да си позволила да финансираме изследванията, за които говорите. Пак казвам, не мога да говоря от името на всички пациентски организации, мога да говоря от името на пациентската организация, която представлявам. Имаме финансов отчет, който се подава в НАП, след което също се подава в Министерството на правосъдието, мога да Ви дам негово електронно копие, ако желаете

Би било наистина хубаво ако публикувате на сайта си финансовият си отчет. Но и този на даренията от фармацефтичните компании. И само официалните дарения е достатъчно да представите..За неофициалните..конгреси и други.. е за тях ще се престорим, че не знаем. Но НЕКА И ДВАТА ДОКУМЕНТА СА КОПИЕ ОТ НАП. И ТОЗИ ЗА ДАРЕНИЯТЯ, КОИТО СТЕ ПОЛУЧИЛИ ОТ ФАРМАЦИЕФТИЧНАТА ИНДУСТРИЯ И ТОЗИ ЗА ВАШИТЕ РАЗХОДИ..Може и да се окаже, че все пак има малко пари за тестове.

Уважаеми Радослав, ако разбирам от нещо - това са финаси и финансови отчети. Не бих си позволила да повдигна такава сериозна тема в този форум (където отчаяният български пациент, когото държавата  е буквално смaзала търси помощ) ако нямах факти. А аз има и вие също го знаете!

P.S Определено ще разгледам и форума ви в ХепАктив..май наистина ми станa интересно.
Въпреки, че първоначаната ми идея беше друга. Просто исках да благодаря на един великолепен лекарски екип, който се грижи за мой близък вече 5 години. Но за това друг път.
Очаквам с нетърпение отговорите ви ..или още по-добре отчетите ви.

Евелина

Радослав Русинов

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Публикации: 14
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #11 -: Август 29, 2010, 19:53:25 »
Здравейте,
Това е финансовия отчет на ХепАктив за миналата година: http://hepactive.org/sites/default/files/doc/HepActive-Annual.Financial.Statement-2009_EN.pdf
Съжалявам, че е на английски, но в момента имам само него в електронен вид.
Евелина, пак Ви казвам, ХепАктив е организация създадена от пациенти с хепатит, и ние не се финансираме от никоя компания, била тя фармацевтична, или друга. Няма никакви пари под масата, нито дадени по какъвто и да е начин, и ако имате време, отидете и споделете своето мнение за финансирането на ХепАктив в нашия форум. Сигурен съм, ще се радвате да чуете мнението на всички хора във форума, за това, което мислите за нас, те всички са пациенти и предполагам тяхното мнение ще е важно за Вас, тъй като явно не цените моето!
Съжалявам единствено, че дори без дори да сте си направила труда поне малко да разберете част от нещата, които правим (и то без никакво финансиране), Вие започнахте с изводите и обобщенията за сдружението!
Всъщност, ето една наша презентация, ако наистина Ви е интересно, разгледайте поне нея: http://hepactive.org/sites/default/files/pdf/HepActive_Presentation_June_2010_BG.pdf

Ние сме сдружение в обществена полза и можете да проверите отчета ни в Министерството на правосъдието. Никога не сме получавали пари от фармацевтични компании и това може да го докажем. Никога не сме получавали пари под масата! Надявам се, че ще имате смелостта да се извините за Вашите твърдения!


Поздрави,
Радослав Русинов
« Последна редакция: Август 29, 2010, 20:06:20 от Радослав Русинов »

Bones

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #12 -: Август 29, 2010, 20:37:24 »
Не се ядосвай, нито се засягай от подобни атаки Радославе. Всеки, който е прегледал дори отчасти форума на ХепАктив, щеше да знае, че подобни твърдения са смехотворни. А това, че тази будна гражданка се появи почти веднага след рециталите на приятеля Стаматов мисля, че говори повече от достатъчно.

Според мен (а и според нея) явно единственото решение на проблема е незабавно да се вдигнат заплатите на всички лекари, а отговорността за техническата база и логистиката да се поеме изцяло от пациентските организации с помоща на огромните суми, които те получават под масата. За подобни безумни идеи мога да кажа само едно – КАКВО ПО–ДЯВОЛИТЕ ВИ СТАВА, БЕ ХОРА???

Dori

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #13 -: Август 29, 2010, 21:25:32 »
Регистрирах се на 28.08,с името си -Теодора Бонева,но днес, сайта твърди че потребителското име не съществува,затова сега се регистрирах под името Dori!


Започвам с пожеланието-Да Ви се вдигнат заплатите,уважаеми лекари!Казвам го с искрено желание,та полека- лека  нашата мила Родина се напълни с щастливи и доволни хора!

Колкото до госпожата ,която настървено като питбул и нахъсена, като адвокат пред съдия,се опитва да ни убеди,колко са и ясни методите на финансиране на пациентските организации,просто, този път  >:( ,не е познала!!!
Сдружение Хепактив,за разлика от многото пациентски организации не получава финансиране от фармацевтичните компании,ако беше така,госпожо,щяхте да чувате за нас от телевизията,от рекламите,ние наистина сме твърде бедни откъм бюджет!И не защото ,нямаме идеи ,а защото смятаме ,че е неприятно да задължиш членовете да си внасят членски внос,защото  болестта  им ги е довела при нас!Но,това всъщност е излишно да го казваме,и то точно на някой,като Вас ,претендиращ да знае всичко!

Ако, пък сте  все още невярваща на всичко казано дотук,и от Р.Русинов,и от мен,влезте във сайта,влезте и във форума-има толкова интересни неща-например,какво се случва след като лекар вече е поставил диагноза,но не е имал време да говори и обяснява какво му предстои на пациента!Какво се случва,когато служителите в НЗОК(повечето от които също с титла д-р)не разгледат вторите протоколи навреме и пациента е поставен пред дилемата-прекъсвам лечението,или давам 1 000-3000лв. за интерферон?Тук обикновено хората се сещат и виждат ,че в нашето сдружение има фонд от дарени  лекарства(от съфорумци,да не си помислите ,че фармацевтична компания се е сетила),които се предоставят срещу връщане!

Дотук ще спра,защото виждам ,че сте предубедена и настроена ,и  не мисля да ви убеждавам повече в прозрачността на  нашето сдружение!
Не намирам обяснение с какво точно НПО е подразнила г-н Стаматов,че поде такава кампания!Ако все още таи жлъч,има и други пациентски организации,там посетихте ли ги?

Хубава седмица !
Теодора Бонева

Reni

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #14 -: Август 29, 2010, 21:27:14 »
Не мога да разбера кой има интерес от подобно противопоставяне между пациенти и лекари. Но и г-н Стаматов и Евелина целят точно това. Аз съм пациент с хепатит с. Нямам наблюдение върху работата на другите пациентски организации, но искам да кажа само едно - добре, че има хора като Радослав Русинов и всички от Сдружение Хепактив. Благодарности за това, което правят за всички нас. Рени