Автор Тема: Скоро няма да останат лекари в България!  (Прочетена 19041 пъти)

sunshine

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #15 -: Август 29, 2010, 21:28:10 »
Здравейте,

Като член на ХепАктив и пациент с хроничен хепатит Ви моля да не нападате априори всички пациентски организации. Без нито една стотинка разход, за мен, ХепАктив бе най-голямата подкрепа в личната ми битка с вируса. Тук са хора, които имат златни сърца и се раздават безвъзмездно в помощ на другите и е неетично и обидно да отправяте обвинения на общо основание.

Колкото до опита за изправяне на пациенти срещу лекари - не мисля, че тази теза има почва, най-малкото във форум като този. Разбира се, че подкрепяме лекарите, тези с професионална етика и обществен морал и нашата обща цел е една по-добра здравна система. В тази система сме всички - здравна каса, пациенти, лекари, болници.., и нека вървим ръка за ръка!

Поздрави!

Evelina

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 7
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #16 -: Август 29, 2010, 22:11:47 »
Радослав,
спомняте ли си че ви написах, че разбирам от докумени и финанси :) Е това което сте приложили няма никаква стойност.

Не смятам, че има защо да се обиждате. Нали няма какво да криете.

Въпроса за финансиране на пациентските организации не беше към вас. Той е по-скоро за г-н Хасърджиев. Но вие сам решихте да  ми отговаряте от името на ХепАктив.

Задавам въпроса си отново и го отправям към Станимир Хасърджиев - КАК СЕ ИЗРАЗХОДВАТ СУМИТЕ ДАРЕНИ ОТ ФАРМАЦЕФТИЧНИТЕ КОМПАНИИ НА ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, ЗА КАКВО?

Защото дарения има и това е освен публична тайна и документална фактология !!!

Няма нищо лошо фарамцефтичната индустрия, която е изключително богата да подпомага пациентските организации в поткрепа на пациентите. Просто питам как се изразходват тези пари? Това неморален въпрос ли е в едно демократично общество?


Става въпрос за пари, не за лекари...???..
Не ви ли итересува уважеми пациети и близки на пациенти дали парите дарени от фармацията на пациентските организации не биха могли да отидат за безплатна диагностка например..Все пак един PCR HCV е 250 лв., един генотип HCV e 250 лв, един HBV между180 и 230 лв.

Евелина

erma

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #17 -: Август 29, 2010, 22:19:30 »
Здравейте!
Когато преди две години разбрах, че имам хроничен хепатит С, вероятно от повече от 20 години, лекарят, който ми го съобщи твърдеше, че няма нищо страшно, цитирам"нали нищо не ви боли", просто не бивало да бъда кръводарител. Ако не бях попаднала на  сайта и форума на ХепАктив, където си дадох сметка за сериозността на състоянието си, не знам дали сега щях да пиша тези думи. Там наистина има огромен масив от информация, поддържан редовно, доброволно и безвъзмездно от хора, на които свалям шапка, но за това по-късно. Та, за лекарите...Няма да се впускам в подробности. Ще кажа само, че след като месеци наред бях небрежно и безотговорно размотавана, дезинформирана-къде от изумително невежество, къде от престъпно безхаберие, попаднах на лекар, на медицински екип, на хора, които направиха за мен всичко, което трябваше, та и повече, и които, надявам се, ме излекуваха...Та толкова за лекарите. Има лекари и лекари, както навсякъде, на всяко професионално, социално и всяко друго обществено ниво. Хората са различни и не може да се обобщава. Колкото до заплатите им- да, сигурно да ниски, както на всички професии в България, за много от които също се искат дълги години обучение, усилия и жертви в личен план.
Не знам какви са мотивите на г-н Стаматов, Евелина и т. н., всички като тях, но със сигурност не са добронамерени.
С подобно противопоставяне, безотговорно говорене и злобни и безпочвени подмятания няма да се реши и най-малкия проблем нито на пациенти, нито на лекари, нито на когото и да било.
Тук е мястото да благодаря от сърце на Радослав Русинов, на хората от ХепАктив, на всички, които жертвайки личното си време и усилия, помагат, информират и променят нещата към по-добро! Това е и надеждата за всички нас!
Поаздрави и хубава седмица на всички, Ерма

elvada

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #18 -: Август 29, 2010, 22:42:57 »
Радослав,
спомняте ли си че ви написах, че разбирам от докумени и финанси :) Е това което сте приложили няма никаква стойност.

Здравейте г-жо Евелина,

Казвам се Елена Илиева и съм управител на счетоводна кантора "Елвада", която е изготвила финансовия отчет на Сдружение ХепАктив за 2009 г. и която води счетоводството на Сдружението и през 2010 г.
Радвам се, че разбирате от финанси, защото тогава, това, което ще Ви кажа вече го знаете, а именно: Принципът на предимство на съдържанието пред формата. Мога да Ви гарантирам, че този документ, под който стои подписът ми и печатът на счетоводната ни кантора е абсолютно коректен. Той е съставен на английски език във формат, който беше необходим на Сдружението да кандидатства в Международна организация. Информацията в него напълно отговаря на информацията от отчета, който сме подали в НАП и в Министерството на правосъдието. Радвам се, че разбирате от финанси, защото предполагам сте прочели коректно финансовия отчет и сте разбрали какви са тези суми и за какво са били разходвани.
Ако имате въпроси относно финансиранията от предходната година, моля не се колебайте да ни пишете. Мога да Ви изпратя подробна справка какви са сумите и за какво са разходвани.

С уважение,
Елена Илиева

Радослав Русинов

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Публикации: 14
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #19 -: Август 29, 2010, 22:50:46 »
Здравейте, Евелина,
Въпросите Ви бяха зададени като цяло към пациентските организации, аз пишех в темата, и това, което можех да направя, е да отговоря от името на организацията, която представлявам. Не мога да говоря и не съм упълномощен да говоря от името на друга организация, още по-малко за финансите и.


Поздрави,
Радослав

Evelina

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 7
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #20 -: Август 30, 2010, 01:13:22 »
Скъпи пациенти, този път се обръщам към Вас.
За последен път ще се опитам да обясня нещо в този форум. И аз като Вас живея в България. И аз като Вас не се чувствам защитена от държавата в която живея, работя, плащам данъци, здравни и всякакъв види други осигуровки. И аз като Вас се страхувам когато се разболея и знам, че ще бъде трудно да намеря добър специалист, болница, после лекарства...Искам се когато се обърна към една пациентска организация да получа подкрепа на 100% така, че да не се стархувам толокова много защото съм болна или е болен някой от моето семейство, защото е факт че няма да получа тази подкрепа от държавата, в която живея.
Във форума намирам съвети, подкрепа, усещането, че не съм сама, но...и много негативна информация. Не само за системата, не само за Здравната каса, не само за липсата на лекарства, но за некомпетентността и некъдърността на българския лекар. Много често модераторите пишат търсете второ менение, след консултация със специалист от хепатологичен център. Това определено ме кара да се страхувам още повече. Факт е, че вирусните хепатитит са една много специфична група заболявания и не всички лекари разбират от тях. Но не е необходимо, важно е да те изпратят на консултация, затова са специалистите. Но ако и специалистите не са компетентни, тогава какво остава?
Представете си, че един ден на улицата ви блъсне кола и черният ви дроб се разкъса, или имате остър апендисит, или язвата ви кърви, или получите инфаркт или ....какво се случва тогава като всички са некомпетентни. Нали някой трябва да ви спаси. Нали някой ви спасява 24ч. И ако сте искренни към себе си това реално се случва. Някой от тези некомпетентни, жалки, корумпирани и непрофесионалисти ви спасява живота. Дали му бладодарите? Дали си давате сметка, че много бързо се умира, ей така за секунди..и живота ви буквално е в ръцете на тези хора, които така не харесвате, за да не напиша мразите.
Не смятате ли, че Пациентските организации трябва поне малко да създавт и увереност, че има кой да се погрижи и за нас? Че сред многото лекари има и кой да ни помогне. И това се случва, но някак си липсва - Благодаря. По скоро изразите са "дано да са ме излекували" (какъв е подтекста - съмение, заплаха?).
Не смятате ли, че трябва да се възпитава и отношение на благодарност (чисто морална)  към лекарите. В крайна сметка лечението, което те са назначили лекува, а не добрите съвети и разговори във форума.

Много лесно се помага със съвети. Вярно е, че в много случаи помагат, но е факт и че трябват пари. За лекарства, за лечение, за заплати..Никой от нас не работи всеки ден pro bono нали?

И се връщаме на моята тема за парите. Отговорът на счетоводителката на ХепАсист не ме удовлетворява. Не е този докумета, който показва финансовите постъпление и разходи. Има финансови документи, които биха били разбираеми дори за обикновенния човек. Въпрос е какво искате да покажете, нали?.
Много ми се иска да ме оборите. Да докажете фактологически, разбираемо за вашите пациенти, за нефинансистите, че не съм права, че това което пиша е спекулация. 

Докажете фактологичски (това е към Станимир Хасърджиев), че няма Фарамцефтични дарения или ако има за какво се използват. Аз съм грамотен гражданин и искам факти. Вярвайте ми и емоционални излияния не ми трябват. Трябва ми освен морална и финансова подкрепа. Искам да знам, къде отиват тези средства. И когато ме убедят, че не остават такива, които да се използват за реални пащания за пациенти ще се извиня. А до тогава позволете ми да се съмнявам.

P.S Надявам се Станимир Хасърджуев да не е толока зает и да се включи във тази дискусия също със съответните докумети. А ако не го направи..дали не съм била права, а не злонамерена? Остава Вие да решите!

Хората са казали, че всеки получава това, което заслужава.

С уважение,
Евелина

Bones

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #21 -: Август 30, 2010, 08:33:06 »
Скъпа Евелина, този път се обръщам към Вас.

Ясно е, че ще продължите да свирите на тази цигулка, докато все още се надявате, че има кои да ви се върже. Негативното мнение към лекарското съсловие бе създадено от самите лекари, а не от пациентските организации. Когато се заразих с хепатит Б, отговорът на почти всички инстанции бе, спокойно, НИЩО ТИ НЯМА! Ако желаете, мога да продължа темата с часове, но при положение, че имате достъп до форума на ХепАктив, мисля че това е безмислено.

„ Искам се когато се обърна към една пациентска организация да получа подкрепа на 100% така, че да не се стархувам толокова много защото съм болна или е болен някой от моето семейство, защото е факт че няма да получа тази подкрепа от държавата, в която живея.“

Макар никога да съм писал във форума на ХепАктив, там получих много повече информация и морална подкрепа от колкото, в която и да е било клиника в България. Наглостта да искам нещо повече от хора, които правят всичко безвъзмездно и то през свободното си време не ми е присъщо. Колкото до негативната информация, права сте. Всичко е лъжа, целяща да злепостави лекарите у нас. Липсата на добро обслужване и човещина е просто мит.

“Много лесно се помага със съвети. Вярно е, че в много случаи помагат, но е факт и че трябват пари. За лекарства, за лечение, за заплати..Никой от нас не работи всеки ден pro bono нали?“

90 % от хората в България работят за жълти стотинки и въпреки това, повечето си гледат съвестно на работата. Проблемът ни тук отново опира до липсата на държава и гражданско общество, което по никакъв начин не е обвързано със задълженията на пациентските организации.

„И се връщаме на моята тема за парите.“

„Вярвайте ми и емоционални излияния не ми трябват.“

„Трябва ми освен морална и финансова подкрепа.“

„Остава Вие да решите!“


Dori

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #22 -: Август 30, 2010, 08:48:09 »
 

В качеството на пациент ли се обръщате към другите пациенти,защото не е много ясно?Вероятно всеки сам преценява дали да  благодари ,или не на лекаря!Но се съмнявам ,че ако си доволен от човека отсреща-бил той лекар, или сестра,или който и да е ще чака някой да му подскаже,че трябва да благодари!

А какво има да се доказва,след като Вие четете без да виждате-това е отчет на Хепактив,госпожо!Нали все пак различавате Хепактив от Хепасист?


"Докажете фактологичски (това е към Станимир Хасърджиев), че няма Фарамцефтични дарения или ако има за какво се използват. Аз съм грамотен гражданин и искам факти. Вярвайте ми и емоционални излияния не ми трябват. Трябва ми освен морална и финансова подкрепа. Искам да знам, къде отиват тези средства. И когато ме убедят, че не остават такива, които да се използват за реални пащания за пациенти ще се извиня. А до тогава позволете ми да се съмнявам.

P.S Надявам се Станимир Хасърджуев да не е толока зает и да се включи във тази дискусия също със съответните докумети. А ако не го направи..дали не съм била права, а не злонамерена? Остава Вие да решите!"

Г-н Хасърджиев трябва да реши дали да отговори или не,а дотогава  вие почакайте,и не слагайте под един знаменател всички пациентски сдружения!

Теодора Бонева член на управителния съвет на Хепактив


« Последна редакция: Август 30, 2010, 08:50:27 от Dori »

VELIKOVA

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #23 -: Август 30, 2010, 12:49:03 »
Явно Евелина не прави разлика между Хепасист и ХепАктив.
Хепактив, госпожо, е създадено от болни и близки на болни, точно защото не са получили от лекарите нещо, за което да благодарят, напротив........
Радослав Русинов създаде форума сам, сам го поддържаше и не оставяше пост без отговор и продължава да е така.
После създаде сдружението със собствени средства, пътуванията свързани с кандидастване на сдружението са с лични средства, създаването и поддържането на сайта на сдружението също е доброволно и за сметка на личното време, за което благодаря от сърце на хората, които го правят.
Не съм гледала отчета, но вероятно там не се вижда разпечатването на 10 000 броя календарчета, целящи информирането на болни и здрави хора за проблема хепатит, защото тези хора го правят за своя сметка, за сметка на свободното си време и защото имат място в главата си и във сърцето си за такива неща.
Вие явно нямате такова място и няма как да го проумеете, че има хора, които правят това защото са добри и не чакат благодарност, но подобни нападки са меко казано обидни.
Вие няма да промените мнението си,това ми е ясно.
Просто искам да кажа на  Хепактив, че винаги ще се намират мнителни хора, на които представянето на отчет няма да им промени мнението.
Евелина, разгледайте сайта на ХепАктив и вижте какъв огромен труд са положили създателите, напълно безвъзмездно и за сметка на свободното си време за да получат хората адекватна информация.
Защото няма от къде да я получат, специалистите нямат време за обяснения, а общопрактикуващите лекари не са чували и за половината неща, публикувани във сайта на Хепактив.
Вие като интелигентен човек сигурно се сещате че подобна работа изисква не само добро сърце, но и знания и умения придобити,  както и лекарските с много учене и труд.
Сигурно има лекари, които полагат благотворителен труд, но аз не съм чула за такива, веднага бих им благодарила лично.
Засега ще благодаря от цялото си сърце на Хепактив, че намират време да използват ресурсите си и за добри дела, без да чакат благодарност.
Моля Ви, поне не ги обиждайте!

 

Evelina

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 7
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #24 -: Август 30, 2010, 15:00:08 »
Благодаря Ви г-жо Великова за пояснението и за позитивния тон.
Вероятно сте права, бъркам Хепактив с Хепасист. И съм сигурна, че Хепактив помага на много пациенти, за което ги поздравявам и им пожелават да продължават своята дейност.

Но как бихте се почувствали Вие на мое място, ако работите в голяма финансова къща, която обслужва голяма фармацевтична конпания с лекарства за лечение на хепатит и виждате в годишните и отчети определено не малко суми дарени на Пациентски организации. Даряването на средства на пациентските организации е задължителна част от Социалната политика на Фармацевтичната индустрия. BG фирми, които са представителства или подобна форма на Западноевропейски и Американски фирми са задължени да развиват подобна дейност незвисимо дали им харесва или не. Факт е и те даряват Пациентските организации. Нека не влизаме в подробности с имена. Но за сметка на това г-н Хасърджиев може да представи ако желае списъка на висичките дарители и получатели. Моите въпроси са към него. И все се надявам, че ще имам отговор. Искам да знам, като член на семейство, което на всеки 3 месеца плаща 250 лв за PCR и като гражданин какво става стези пари? Вие не искате ли?

Има обаче нещо много позитивно, което виждам в дискусията която предизвиках неволно. Прояви на гражданско общество, разбиране, че всички ние- пациенти, лекари, медицински работници и граждани сме заложници на лошото стриктуриране и функциониране на здарвната сиситема, респективно на държавата. И на липсата на пари.  На огромия дефицит на пари.

И последно искам само да се замислим, как се ядосваме когато лекарите не ни поставят правилна диагноза или не ни лекуват правилно и своевременно. Да се замислим колко много се страхуваме за здравето си, за здравето на нашите близки и деца...и в същото време казваме - какво толкова, лекарските заплати са като на 90% от българите. Всички професии са лошо платени.  Това не е ли парадокс? Да сравниш здравето си с друга услуга от друга професия. Мето здраве, колкото ремонта на една кола ли стува или колкото един маникюр? Това, което се опитавм да ви обясня е, че лекарската професия е УНИКАЛНА и не бива да се сравнява с нито една друга професия. ЛЕКАРЯТ СЕ ГРИЖИ ЗА НАЙ-ЦЕНННОТО, КОЕТО ИМАМЕ ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НИ! А те колко струват? Колко бихте платили вие за тях?

С уважение към всички Вас позитивни и мислещи хора в този форум. Бях изключително щастлива макар и за малко да се докосна до вас.

P.S Понякога се връщайте на тази тема. Може Станимир Хасърджиев изнендващо да покаже даренията които получават Пациентските организации.Може да се окаже, че с тях са направили добри неща, а може би не. Може да се окаже, че има остаък, които да се използва за нещо друго - диагностка, проследвяване, изграждане на социални мрежи, обучение и др.

Или път четете вестници. Може някой ден там да пише нещо за дарителството и спонсорството на Пациентските организации, кой може да знае? :)

Евелина

stamatov

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #25 -: Август 30, 2010, 20:25:47 »
А пък аз си мислих, че поста ми няма да направи впечатление на никой , а то виж какво стана. От къде започнахме, до къде стигнахме - финансиране, дарения и т.н. И тъй като аз създадох тази тема, мисля че имам право да припомня на участниците в нея заглавието й: "Скоро няма да останат лекари в България!", защото се получи голямо разводняване.

Но преди да се впусна в писания искам да направя няколко уточнения към Г-н Русинов:
Първо, Доктор се съкращава с "Д-р".  Другото "д-р" означава другар.
Второ, раздела в който написах коментара си е "Здравното осигуряване в България".
Трето, форума, в който написах коментара си е на "Национална Пациентска Организация".

Та на въпросите  Г-н Русинов,

Тъй като ТУК е форума на Националната Пациентска Организация, който си направих труда да изчета почти целия, и тъй като в него не попаднах на нито една добра дума за българските лекари, а точно обратното - само оплаквания, ругатни и т.н, провокиран от това, че нито един модератор (да не говорим за пациент), не се опита да ги защити, а отново - точно обратното - попадам единствено на "Оплачете се и си търсете правата" си позволих да напиша следното:
Защо повдигам тази тема ли?
Защото колкото и невероятно да Ви звучи, много скоро това ще е факт!
С интерес следя изявите на повечето "Председатели" на пациентски организации, "Министри", "Директори" на каси, "Председатели" на лекарския съюз и други "важни" подобни личности, от който зависи цялата здравна система и си задавам въпроса? Защо всички говорят едно и също като развалени латерни - Колко било лошо здравеопазването в България, колко било ниско качеството на услугата, колко била занемарена матерялната база, права на пациенти и т.н. Как никой не зададе въпроса - тези там личности, които изнасят цялото здравеопазване на гърба си, осигурават качеството на услугата, посредством липсващата материална база - т.н. лекари, "елита на нацията", какви са техните права, какви са техните нужди и защо търпят цялото това безобразие.

След, което бях обвинен в противопоставяне, безсърдечие и т.н. и т.н. Все хубави работи.

Но така и на получих отговор на въпроса си: Какво направихте вие в качеството си на Национална пациентска организация по въпроса?
Не ви ли е ясно, че това е основния проблем в здравеопазването - липсата на пари! А ниското качество на услугата, незаинтересовани и безсърдечни лекари и оттам недоволни пациенти (които тръбите, че защитавате) - всичко това е следствие на липсата на пари.
Да, Г-н Русинов, обвинявам ви. Обвинявам и вас и цялата ви Национална пациентска организация в бездействие. Действията, които афиширате са безсмислени и не представляват нищо повече от едни прости констатации.
Нали се биете в гърдите, че искате да сте полезни на пациентите - това ли е Националната ви помощ? Защото аз не се обръщам към ХепАктив, АПОЗ, и т.н., а към Националната пациентска организация, която така гордо си е поставила за цели:
  "-Развитие и утвърждаване на гражданското участие в управлението и контрола на здравната система.
  -Въвеждане на принципа за равноправно тристранно партньорство между държавните органи, организациите на медицинските специалисти, сдруженията на пациентите при изработване и приемане на стратегии, критерии и норми, въвеждане на политики и практики в системата на здравеопазването.
  -Включване на представители на пациентите в управлението на структурите в системата на здравеопазването.
  -Развитие, въвеждане и утвърждаване на етични норми и правила в работата на пациентските организации, както и взаимодействието им с институциите, медиите и обществото.
"

Така ли искате да участвате в "управлението и контрола на здравната система"? Така ли искате да участвате в "управлението на структурите в системата на здравеопазването"? С голи констатации? Къде са предложенията за решение на проблемите? Къде е смелостта ви да поемете отговорност? Къде е натрупания опит? (визирам председателя ви, който няма никакъв опит, нито житейски, нито професионален).
Къде и Кога излязохте и ясно и категорично заявихте - В Българското здравеопазване няма пари?
Къде и кога ясно и категорично заявихте - Няма пари, защото точно пациентите, за които се борите не си плащат? 
1500000 българи, издържат останали 6000000 и то с минимални здравно-осигурителни вноски. Останалите са пенсионери, деца или привидно "безработни". Знаете ли колко такива "безработни" или на "минимална" заплата, карат мерцедеси за по 150000 лв.? Но за мерцедес, за фризьор или кръчма, лесно се дават пари, а за здраве - лекарите, държавата, министерството - те са длъжни! И то не само са длъжни, ами според вас и максимално качествена услуга, по световни стандарти трябва да доставят. С какво бе Г-н Русинов, с апаратурата от преди 30 години?
Кога и къде ясно и категорично застанахте срещу НЗОК, и ясно и категорично я обвинихте за всичките ограничения и лимити, който поставя? Е как да го лекувам пациента, за който се борите, след като касата не ми позволява?
Кога и къде, ясно и категорично, не само Националната Пациентска организация, която и да е такава излезе и каза "Благодарим на този или онзи лекар за добре свършената работа", а пак точно обратното - само оплаквания и изисквания, за по-качествена услуга? Как нито една пациентска организация не каза "За да изискваме, първо трябва да дадем!"
А прословутите ниски лекарските заплати са една малка и нищожна част от целия този недоимък.
И решението за него е много просто Г-н Русинов "Скоро няма да останат лекари в България!". И за съжаление това е факт. Медицинските сестри вече си отидоха и все повече лекари следват примера им.
Но да оставим лекарите, за вас те не са важни.
Какво ще правят пациентите ви Г-н Русинов? Защото, колкото и да ви се струват важни и висши целите, които сте си поставили, още по-малко пък този форум - те няма да излекуват никой.
Е пак ви питам, какво стана с борбата ви за здраве Г-н Русинов? На кой му пука за качеството на услугата, когато изобщо няма услуга?
Къде е националното в огранизацията ви? До тук, само в заглавието.

А този отговор, че "това не е работа на пациентските организации, а на министерство, правителство, НЗОК и т.н." - да, нъпълно съмсъгласен с вас, че не е тяхна работа. Но на Националната пациентска организация е!
Но очевидно точно тук се получава голямото разминаване във възгледите и представите ни за една истинска Национална Пациентска организация, която се тупа в гърдите, че иска да участва в управлението на здравеопазването и т.н.
Управление с констатации не се прави! И ако не бяхте специалист в IT-сфератата, може би щяхте да ме разберете. Управлението, колкото и странно да ви звучи не е лесна работа, и освен някакви качества, се изисква "дупе" и кураж във вземането на решения, изисква се смелост да "настъпите някой по кокалчето" с действията си, за да постигнете целта си!
А вашата, ако не сте я разбрал, основна национална цел, в крайна сметка е "Свободен достъп до качествена здравна услуга на всички български пациенти". Е това ако не е ваша работа, Вие за какво сте драга ми Национална Пациентска Организация?
Вие стоите отстрани и гледате как лекарския съюз и се бори за по-голямо финасиране и това не ви интересува, защото, цитирам:
"Плащането го извършва НЗОК, не пациентите. Те имат задължението да бъдат коректни граждани и да са здравноосигурени."
А всъщност нито пациентите са коректни в плащане на вноските си, нито НЗОК са коректни в заплащането на услугата. И какво правим сега? Изискваме още по-голямо качество за услугата за "Пешо, който получава 2000, а се осигурява на 400, а от своя страна НЗОК плаща като за 100". А да излезете и да кажете на Пешо, че трябва да си плати, защото всичко струва пари, дори и здравето. Да излезете и да кажете на Здравната Каса, че с въпросните лимити и длегирани бюджети, ограничават свободния достъп на пациентите (за които, напомням, твърдите, че се борите) до здравна услуга, на което аз викам дискриминация. Това ли не е ваша работа?
Е то така е много лесно. Ни лук ял, ни лук мирисал. "Хем на работата мекото, хем на баницата мекото"!
Е то какво остана, Г-н Русинов от борбата на Националната Пациенска Организация? Едни празни констатации и гръмки слова!? Друго не виждам!

Оправдавате се с липсата на време. 6 месеца са малко, за да видим някакъв резултат от действията ви? Но да излезете по всички медии и да "клепате" лекарите и да изисквате - за това 6 месеца ви стигнаха?
А това национално в името ви не е само за красота Г-н Русинов! И тъй като го има вие носите и някаква отговорност за действията си. Защото, излизайки по медиите от името на Национална организация на нещата изглеждат по друг начин.
А нали знаете приказката "Когато по телевизора кажат, че сестра ти е ку..ва, иди доказвай, че нямаш сестра"!
И ако вие имахте поне малко смелост да излезете и да кажете - НЗОК е най-големия враг на българското здравеопазване и повече не може така да продължава, може би щяхте да помогнете много повече на бългалския пациент, отколкото само да констатирате очевидни за всички факти.

Та така с 2 думи Г-н Русинов.
Сега разбрахте ли ме?

 

Тодор Петров

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 59
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #26 -: Август 30, 2010, 22:32:33 »
В интерес на истината аз не мислех да отговарям на г-н Стаматов , защото отговора на Радо е напълно ясен и изчерпателен , получи се един интересен спор но както са казали хората "Истината се ражда в спора" а се надявам че и за теб г-н Стаматов са се изяснили нещата.
Факт е че темата ти предизвиква много гореща дискусия , но от къде тръгна ... та до къде стигна ... Аз мисля че по-добра щеше да е дискусията без нападките на г-жа Евелина , но това е друга тема.
Извинявам се предварително за пиперливия език който ще имам в поста си , но няма как да отговоря иначе на г-жа Евелина.
Тук искам да кажа че написаното в отговора ми Е НАСОЧЕНО ЕДИНСТВЕНО КЪМ Г-ЖА ЕВЕЛИНА   , не към вас приятели.
Да г-жо Евелина права сте ,  Ваня е един много слънчев и приветлив човек.
Ели е един много добър професионалист в областта в която работи , явно познанията и по счетоводство са далеч по-големи от твоите. Ели , в този ред на мисли защо не обмислиш идея за нов бизнес , да обучаваш счетоводители как се прави годишен финансов отчет?
Радо както си забелязала е доста сдържан човек , което личи от постовете му. Човек който е стъпил на земята и определено знае за какво става дума.
Тези трима души имам щастието да познавам лично.

Но как бихте се почувствали Вие на мое място, ако работите в голяма финансова къща, която обслужва голяма фармацевтична конпания с лекарства за лечение на хепатит и виждате в годишните и отчети определено не малко суми дарени на Пациентски организации.

Г-жо Евелина , първо искам да Ви кажа че с думите си Вие злепоставяте фирмата си , показвайки нелоялност към нейни клиенти.Но най-пикантното ще е ако кажете коя е фирмата , все пак яснотата да е пълна , а защо не изнесете и данни?Цитирайки в предишен пост "Апоз и приятели" и "Хепасист" (две от най-добре разботещите пациентски организации в България , изпълнили доста мащабни проекти в здравеопазването) не ми е трудно да се сетя коя е тази компания , която препокрива медикаментите за хората с онкологични заболявания и хепатит , надявам се че хората работещи в нея няма да пропуснат преглеждането на тази тема , доколкото ми е известно доста от тях четат и следят темите.


Даряването на средства на пациентските организации е задължителна част от Социалната политика на Фармацевтичната индустрия.


Значи и тук не нмираме нищо нередно. А защо за съжаление? Какво лошо има в това хора обединени от даден проблем да се съберат за да потърсят и защитят правата си?

Но за сметка на това г-н Хасърджиев може да представи ако желае списъка на висичките дарители и получатели. Моите въпроси са към него. И все се надявам, че ще имам отговор. 

Като част от екипа на "Хепасист" аз ще си позволя да отговоря вместо него.
В сайта на "Хепасист" има сексция с това кои фармакомпании ни подпомагат http://hepasist.org/?p=sponsor

Искам да знам, като член на семейство, което на всеки 3 месеца плаща 250 лв за PCR и като гражданин какво става стези пари? Вие не искате ли?

Вероятно близкия Ви страда от хепатит В и е на лечение с нуклеозиден аналог - само при тези обстоятелства се изисква правенето на това изследване на всеки 3 месеца и то НЕ струва 250 лева а струва 150 лева.
На никой от нас не му е работа знае какво се случва с тези пари , поради простата причина че това изследване се прави в частни лаборатории , все едно някой да  пита какво се случва с парите които печели шефа Ви и да му държи сметка , или да отидем в супермаркета от който пазаруваме и да питаме "Какво се случва с парите които аз ежедневно харча тук"?Очаквате ли да получите отговор?

P.S Понякога се връщайте на тази тема. Може Станимир Хасърджиев изнендващо да покаже даренията които получават Пациентските организации.Може да се окаже, че с тях са направили добри неща, а може би не. Може да се окаже, че има остаък, които да се използва за нещо друго - диагностка, проследвяване, изграждане на социални мрежи, обучение и др.
Или път четете вестници. Може някой ден там да пише нещо за дарителството и спонсорството на Пациентските организации, кой може да знае? :)


Тук май прекалихте вече с нападките към д-р Хасърджиев уважаема Евелина , всеки един човек който се интересува от хепатит знае отлично какви акции и кампании провежда  "Хепасист" изследвайки безплатно за хепатит В и С по няколко хиляди души годишно.
Наясно ли сте колко и какви мащабни кампании са проведени за хепатита и ваксините?
Колко са реализираните проекти?
Това че в момента всички лекарства за пациентите страдащо от хепатит се поемат на 100% от НЗОК е едно от неговите големи постижения с екипа който работи в "Хепасист".

Г-жо Евелина , аз лично бих се радвал ако помислите малко върху това ковто сте написала, на ваше място бих се извинил на всички хора които засегнахте с написаните в постовете си неща.
« Последна редакция: Август 30, 2010, 22:45:13 от Тодор Петров »

Bones

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #27 -: Август 30, 2010, 22:48:19 »
Две думи и за вас .... Стаматов, след всичката излята помия.

Лично ВИЕ, какво правите по въпроса с изложените от ВАС проблеми, за да имате НАГЛОСТТА да изисквате същото от хора, които го правят на доброволни начала, под формата на гражданско сдружение и то без каквото и да е ЗАПЛАЩАНЕ.

Честито, сам показахте лицето на болшинството от българските лекари. Изкривени от алчност и лицемерие дебили. Ако си лекар и мислиш, че скоро няма да останат лекари в България, искрено се надявам ти да си сред първата вълна, която ще замине за Тимбукту, човече жалко. Проблемът не е в пациентските организаци, проблемът е в цялата ни шибана държава и ако не бяхте толкова окьоравял от злоба щяхте да разберете, че ТЕЗИ хора поне правят нещо. Ако ще дори да помагат с по една добра дума. За това те не взимат и не искат нищо, правят го защото има и по-важни неща от това постоянно да ревеш за пари, мижитурко. Наричат се душа, сърце и желание да помагаш.

Тодор Петров

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 59
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #28 -: Август 30, 2010, 23:10:41 »
Аз обаче мисля че в България все още има и ще има лекари , които независимо от проблемите които срещат ежедневно в работата си те няма да оставят пациентите.
Bones , аз предлагам такива лекари като Стаматов тържествено да изпращаме на летището с еднопосочен билет , защото те не са ни нужни.

Радослав Русинов

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Публикации: 14
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #29 -: Август 30, 2010, 23:19:42 »
И се връщаме на моята тема за парите. Отговорът на счетоводителката на ХепАсист не ме удовлетворява. Не е този докумета, който показва финансовите постъпление и разходи. Има финансови документи, които биха били разбираеми дори за обикновенния човек. Въпрос е какво искате да покажете, нали?.
Много ми се иска да ме оборите. Да докажете фактологически, разбираемо за вашите пациенти, за нефинансистите, че не съм права, че това което пиша е спекулация. 

Евелина, това е отчета за приходите и разходите на ХепАктив, сканиран, с входящ номер със зелен печат от НАП, можете да го свалите оттук, вече го пуснахме на нашия сайт: http://www.hepactive.org/content/about/annual_financial_statements
Надявам се няма да ни карате да сканираме и останалите няколко десетки страници, които са с нулеви стойности.


Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Август 30, 2010, 23:21:19 от Радослав Русинов »