Автор Тема: Скоро няма да останат лекари в България!  (Прочетена 19035 пъти)

Тодор Петров

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 59
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #30 -: Август 30, 2010, 23:30:46 »
Радо , аз мисля че Евелина се е задоволила с отговорите които получи.
Аз обаче се питам в качеството си на каква тя да иска да вижда отчетите на различни сдружения ,  а ти ти няколко пъти я препращаш към вашия отчет , мисля че само си губим времето с нея и че тя по никакъв начин не може да е полезна на дискусиите с нападките си , които според мен са неоснователни.
След като парадира с познанията си по счетоводство и анализ се подразбира че познава законодателството , а оттам че тези отчети се публикуват публично и да знае къде да ги намери , а не да пита.
« Последна редакция: Август 30, 2010, 23:32:25 от Тодор Петров »

Evelina

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 7
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #31 -: Август 30, 2010, 23:37:26 »
Благодаря Радослав, все пак имате дарения.

За Хепасист май ще трява доста да почакам някой да ми отговори...Нямам предвид някой да ми говори на ТИ, когато дори не ме познава.

И към Г-н Стаматов - Не се хабете да обяснявате Г-н Стаматов. Никой не иска да разбере. Аз лично смятам, че сте абсолютно прав и много конктерен в твърденията си. Просто няма смисъл. Защото това, което предлагате са конкретни действия, а не голи приказки и ругатни и трябва да ти стиска да се бориш. По-добре да си говорим и да ругаем...примерно докторите, тези как ги нарекоха "мизерни "хора, които се грижат за мизерния ни живот.

Както казах вече, всички получавт това, което заслужават. И вие скъпи пациенти, получавате от лекарите същото отношение което има давате.

На добър път в изгонването на лекарите от България!

Евелина

Радослав Русинов

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Публикации: 14
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #32 -: Август 30, 2010, 23:39:46 »
Благодаря Радослав, все пак имате дарения.

Да, имаме, в размер на 1000 лева, получени от хора от Управителния съвет. Нали все пак някой трябва да ни поеме разходите.

Тодор Петров

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 59
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #33 -: Август 30, 2010, 23:47:44 »
За Хепасист май ще трява доста да почакам някой да ми отговори...

Мисля че направих това в предишния си пост.

Както казах вече, всички получавт това, което заслужават. И вие скъпи пациенти, получавате от лекарите същото отношение което има давате.

Мисля че има много лекари достойни за уважение , те са ни нужни именно!А ние заслужаваме добро здравеопазване ,което означава че искаме само добрите лекари.

На добър път в изгонването на лекарите от България!

Ти ще участваш ли в изпращането на лекарите които имат титлата д-р само пред името си без покритие ;)
Виж пък може и фармакомпанията която е клиент на фирмата за която работиш да даде някой лев за тая работа , пробвай да им поискаш за добрата кауза ;)

« Последна редакция: Август 31, 2010, 00:21:52 от Тодор Петров »

erma

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #34 -: Август 31, 2010, 12:55:42 »
Следя дискусията с интерес, но не мислех повече да вземам отношение. По причина, че в нея не може да се "роди" истината, тъй като е изначално сбъркана.
Все пак, когато някой избива комплекси или лошо професионално самочувствие за сметка на хора, които наистина се опитват да помагат доброволно, безвъзмездо и в личното си време, не можах да се стърпя.

Към Вас, г-н Стаматов - доктор, в смисъл на лекар се съкращава д-р. Думата другар се съкращава с др. Справка -“Речник на съкращенията в българския език” (съст. Л. Крумова, М. Чоролеева, Хр. Холиолчев, С., 2003). Толкова по лексикални въпроси.
Колкото до твърдението Ви, че скоро няма да останат лекари в България, сигурно в него има голяма доза истина. Дали тези лекари са кадърни или не, почтени или корумпирани е съвсем друг въпрос. Иронията в случая е, че насочвате гнева си и държите отговорни за ситуацията хора и организации, които може би единствени се опитват да правят нещо за разрешаването й. Защото, г-н Стаматов това е последната ни надежда - и на пациенти, и на лекари -че гражданското общество, в лицето на активните хора, на сдружения като ХепАктив, Хепасист и др. подобни, ще намери лостове да принуди отговорните за положението хора и институции да заработят за подобряване на положението. И това не са пациентите, не са и лекарите. Като настоящ пациент ще Ви кажа, че имам 31 години трудов стаж и през цялото време добросъвестно съм се осигурявала на целия си доход. Както и да го смятате, това е сериозна сума. Едва в последните две години се сблъсках със  здравословен проблем. Т. е. - ако за моето лечение няма достатъчно пари, причината не е у мен, а в тези, които през цялото това време са се разпореждали с моите пари. С две думи- насочете гнева си, и търсете сметка на МЗ, НЗОК, на сега управляващите и на всички, които са ни управлявали в обзоримото минало. И ако наистина ви пука за пациентите ви, и все още не сте си купили еднопосочен билет- присъединете се към хората, които се опитват ВЪПРЕКИ идиотската ситуация да помагат, да окуражават, да дават информация -въобще-нещо да правят!

Колтото до г-жа Евелина - не ми се коментират емоционални женски изблици.
Но да, в крайна сметка всеки получава, каквото заслужава. И в този смисъл и сега добрите  лекари получават безкрайната благодарност, признателност и почит от пациентите си, а другите.....каквото заслужават!
С уважение, Ерма.
« Последна редакция: Август 31, 2010, 12:57:47 от erma »

stamatov

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #35 -: Август 31, 2010, 17:44:23 »
Очаквах, и все още очаквам отговор от Русинов, и не мислух да влизам в "дебати" с други потребители, но тъй като очевидно ще отговоря и на "Най-разгорещения" от тях.

Лично ВИЕ, какво правите по въпроса с изложените от ВАС проблеми, за да имате НАГЛОСТТА да изисквате същото от хора, които го правят на доброволни начала, под формата на гражданско сдружение и то без каквото и да е ЗАПЛАЩАНЕ.


Bones, за твоя информация, за разлика от хората, за които говориш, аз РАБОТЯ като лекар. На мен това ми е професията, друго на мога да правя и с парите от нея, аз и семейството трябва ми живеем! Свахщаш ли разликата? А от една година, заплатата ми е точно 618 лв.
- Парно 200 лв., ток 40 лв., вода 15 лв., телефон 50 лв. - остават 313 лв., за 30 дни.
И за тази крупна сума, аз съм учил 11 години и по 8 часа всеки ден, оперирам пациенти. Така че, не ти се сърдя - мижитурка съм! С 10 лв. на ден, какво друго остава, освен да съм мижитурка.
Но не ме обижда това, че ме наричаш мижитурка, обижда ме това, че точно ти в качеството се на уж течко болен пациент смяташ, че това е възнаграждението, което залужавам, за това, че се грижа за най-скъпото ти - живота. И си толкова убеден в правотата си, че дори си готов да обеждаш за това.

Я сега обаче аз да те питам, ппонеже си много отворен, колко от тези там доброволците, работят доброволно на пълен работен ден? И колко от тези доброволците, изхранват семейството си с професия като "гражданско сдружение"?
На това ли му викаш доброволно? - Цитирам Фонда за подкрепа на НПО - Източник:
"Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ и приятели) - Създаване на модел от социални услуги за последваща грижа за пациенти с онкологични заболявания - Регион: София – град, община Пловдив, община Варна - Одобрено финансиране от Фонда (евро) - 46 408,00 Евро."
На това ли му викаш "Без каквото и да е ЗАПЛАЩАНЕ"?
И тъй като, стана дума за финасиране на пациентските организации и кой какво им дарява разгледай ТАЗИ страница на същата тази Пациентска асоциация, с председател Евгениа Адърска, която пък видиш ли е и заместник председател на Националната Пациентска Организация и ми кажи последните двама от "Приятелите", заедно със Софарма, какви са?
А как така, точно тези им станаха приятели, а не УМБАЛ "Александровска" или Националната Онкологична Болница например? С какво им станаха приятели? С ниските цени на живото-спасяващите и живото-поддържащите лекарства за онкоболните ли? Толкова ниски цени, че чак свят да ти се завие! Но те не са лошите, че искат милиони за хаповете си ( хапове, без които пациентите умират, и тъй като парите са малко не стигат и за половината),  а даже са и приятели, а лошите и наглите са лекарите.
Ето ти само един пример за пациентска организация! И ми отне точно 15 мин. за да попадна на всичката тази информация. А какво ли ще излезе, ако се поразровя още малко?

Та това ли е "доброволната" дейност за 46 408,00 Евро,  с подкрепата на такива "приятели", за която ми говориш?!

Честито, сам показахте лицето на болшинството от българските лекари. Изкривени от алчност и лицемерие дебили.

Е тук вече не съм съгласен с теб. Че сме дебили - дебили сме. Дебили сме, че въпреки крупните суми, които получаваме, вапреки че сме тотално унижени и от държава и от пациентите, все пак продължаваме да се опитваме да правим нещо за тях.
Дебили сме, защото от 1 годината НЗОК не плаща, а ние продължаваме да лекуваме, за сметка на нашите заплати!
А ти на това му викаш алчност! Кое е алчност, че не съм съгласен да не получавам заплата, за да мога да те лекувам!? Е не си ли точно ти НАГЪЛ с изказванията си?
Ония дето си играят на доброволци "без каквото и да е ЗАПЛАЩАНЕ" за 
46 408,00 Евро са готини,  а аз съм "алчен и окьоравял от злоба", защото всеки ден мизерствам и плащам със заплатата си, за да мога да те лекувам,  палячо!

И много се радвам на постата ти, защото с него доказа отношението на болшинството български пациенти, към лекарите.
Много се радвам, на постата ти, защото разбрах, че няма смисъл да се опитвам да провокирам, Националната Пациентска Организация, да вземе отношение по основните проблеми на българското здравеопазване.
Тебе "жокер ти не треа", ти си знаеш!
Но в едно те предупреждавам Bones, когато алчните и окьоравели от злоба дебили, заминат за Тамбукту, няма да са тези "готините", дето ще те излекуват. Те само ще ти държат ръката, ще ти "казват по една добра дума", по "модела, който са изградили" за 46 408,00 Евро, ще ти обясняват, че "това не е тяхно задължение", ще ти казват "оплачи се и си търси правата" , а мижитерките, които знаят как да те оправят, няма да ги има. Но тогава ще е късно да осъзнаеш, че когато искаш да те излекуват, по-ценен е доктора, който знае как да го направи, от "готините", които само ще ти държат ръката.

Така че, хубаво си помисли, кой в случая е дебил, и кой е мижитурка, след като оценява най-скъпото си за 10 лв. И сред като ти, като уж тежко болен, смяташ, че то се равнява на 2 кутии цигари, тогава какво отношение очакваш да получиш?

И не забравяй, че с нищо не съм ти длъжен палячо, та да искаш от мен да мизерствам и плащам с моята заплата, за твоето лечение!

« Последна редакция: Август 31, 2010, 18:02:11 от stamatov »

Тодор Петров

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 59
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #36 -: Август 31, 2010, 18:56:45 »
Стаматов , тук всеки има право както на мнение , така и на реплика , Bones е казал своите аргументи , ти изказваш своите , това е ок.
Не мисля че е учтиво и най-малко отговаря на интелекта на един лекар подчертано и с дебели букви да нарича Bones "палячо".Познаваш ли този човек?Нека не си поставяме подобни класификации.Или не ти е угодно че в думите и намираш себе си ...
Спокойно човече и романа "Бай Ганьо" не е написан за конкретен човек , но всеки един намира нещо от себе си четейки го , да лошо няма в това все пак говорим за един събирателен образ.Страшното обаче е когато някой намери изцяло себе си в него ...
Съгласен съм с теб в частта на поста ти че заплатите на голяма част от лекарите са ниски в доста от болниците , но пациента НЕ е виновен за това , а именно тези които определят правилата на играта.Ние като пациенти също не сме съгласни с тези правила и за да се оправят нещата ние заедно с вас трябва да сме единни , а не да се противопоставяме един на друг.Нима ние получаваме по-високи заплати от вас?Професията на всеки един от нас има принос в това общество и именно това общество е съвокупност от хора с различни професии , идеали , възгледи и морал.Но тук темата е за лекарите и тяхната работа като всяка останала има своята тясна специфика.
Да от лекарите зависи  човешкия живот , ти като хирург сам знаеш влизайки в залата какъв екип е необходим ( анестезиолози , сестри ... и т.н. ) и че той трябва да бъде в пълен синхрон. Ако този екип не е добре мотивиран да работи нещата не са на добре , а за нас като пациенти е важно да бъдете мотивирани и да работите така както повелява съвестта на истинския лекар - хуманист по призвание.Надявам се ти да си един от тези хора.
Но нима човека който се грижи техниката да бъде изправна и годна за експоатация има по-малък принос в обществото от вас?
Нима неговия стимул изразяващ се във финансово отношение трябва да е по-малък?
Ти като хирург ако не можеш да разчиташ на автомобила си да се придвижи на време за операцията или техниката която се намира в залата ти , какво правиш?С вързани ръце си , ако ще да си и най-кадърния.
Обаче има и един друг вид хора сред вашата гилдия , които за съжаление са много ... без да му бутнеш пликчето с банкнотите ако ще да умираш няма да ти обърне внимание , е извинявай но в този ред на мисли ще вмъкна една сентенция "Покрай сухото гори и мокрото" , може би ще ми отговориш лаконично "Всяко стадо си има мърша" да , но тази мърша трябва да бъде изгонена от самото стадо , защото пациента не е овчар.
По тази тема спирам , защото подпалих и ще прехвърля страстите си върху другата част от поста ти с който не съм съгласен.
Какво става тук бе хора?Защо нападате най-дейните хора сред пациентските организации?Евелина се опита да плюе срещу д-р Хасърджиев , а ти Стаматов срещу г-жа Адърска.
Да този проект го има , факт е и работи от доста време в Пловдив и то отлично ( мога да говоря само за Пловдив , тъй като имам пряк поглед с това което се случва тук ) , е някои хора не искат да приемат това , но нека не ги коментираме тях.
Сам можеш на базата на опита си да кажеш това , ако в хирургичното отделение което визираш че работиш има един психолог , който да поговори с пациентите преди операция колко по-малко щяха да бъдат стресираните хора които оперираш?Не казвам че такива няма да има , напротив няма нищо на 100% в този живот.
Нима ти самия , човек с медицинско образование ще отречеш нуждата от психолог в такъв момент?
Професионалист който да подготви емоционално пациента с онкологично заболяване , да му помогне да преодолее шока от поставената му диагноза за по-нататъшния му път , да му вдъхне кураж , надежда , позитивни мисли и жажда за живот? Или да поговори с близките на този човек и да се погрижи за тяхната емоционална стабилност?Нима това за теб е безпредметно?
Вероятно специалистите работещи в проекта не работят безплатно , но все пак нали за това е тази сума да може да осигури разходите свързани с реализирането на този проект , не само за заплащане на специалистите , а за всичко ... нима някой подарява консумативите , необходимата техника , материална база ... въобще цялостното администриране на проекта.Нека не гледаме нещата избирателно и еднозначно от страната която ни е изгодна , а именно тази да оплюем , това е най-лесното.Но нека като трезвомислещи хора поставим нещата от различните гледни точки.
Аз лично съм свидетел на този проект как работи в онко диспансера в Пловдив и ако имаш желание и възможност те каня , за да те заведа на място за да се увериш че г-жа Адърска не е присвоила ей така тази сума , а е създала действително нещо което е насочено САМО за пациента и неговите близки.
Убеден съм че ако видиш това ще поднесеш най-искренни извинения към нея за думите си.
« Последна редакция: Август 31, 2010, 19:32:08 от Тодор Петров »

Bones

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #37 -: Август 31, 2010, 21:40:58 »
Здравейте .... Стаматов !

Радвам се, че се получава толкова добър диалог между нас. Провокирах те нарочно, защото ми беше интересно накъде ще продължи да се развива темата. Провокирах те, защото (надявам се най-после да го осъзнаеш) ХепАктив нямат нищо общо с подетата от теб кампания. Ако се беше насочил към някоя друга организация или хора, за които нямам дори и бегла представа, този разговор едва ли щяхме да го водим. Щом търсите арена за действие  – насочете се към тези, които наистина го заслужават. Многократно ви се обясни, че ХепАктив е сдружение от най-обикновени пациенти, че всичко се прави на добра воля и хората са се обединени там единствено по силата на принудата. Предостави ви се финансов отчет, включиха се дори членове на форума. Рядко избухвам, но може да се обзаложите, че последният ви пост наистина ме извади от релси. Не съжалявам за думите си, нито пък съветвам вас да съжалявате за своите. Злото е сторено и причината (надявам се най-ПОСЛЕ да го осъзнаете) е нашата чудна държава или по-точно нейната липса.

На конкретните въпроси или по-скоро монолог.

Вие сте лекар. Похвално. Като хирург взимате 618? Истината е, че наистина не съм очаквал хирург в България да взима толкова мизерна заплата. Явно чудесата наистина нямат край. Ако това наистина е така, мисля че светлина в тунела няма. Тъжно е, но сега, само за момент се опитайте да забравите за собствените си проблеми и помислете за всички останали, принудени да населяват този оазис наречен България. Какво ще стане, ако в един момент всички започнат да се сочат един друг с пръст и да се обвиняват взаимно за проблемите си. Нима от работата дори на един обикновен машинист или шофьор не зависят стотици животи? Или човекът, които се грижи всеки ден да имаме хляб на масата не заслужава уважение? Време е да осъзнаете, че пациентите нямат нищо общо със създалата се в момента ситуация.  Колкото и да не ви се вярва, болшинството от живеещите и работещи у нас хора се осигуряват. Точно поради същата причина, поради която повече от 20 години тъпчем на едно и също място. Защото сме послушни и лесни за манипулиране овце. Проблемът идва основно от НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ на труда и възпитан с годините дух на безразличие, злоба и т.нар. вечно свързване на „двата края“. Искате промени – направете го чрез адеквати запитвания към правилните институции. ХепАктив няма нищо общо с изсипаните от вас обвинения. Искате истински промени – тогава нека всички (лекари, учители и „обикновени бачкатори“) се срещнем заедно по улиците и да си подадем ръка, вместо да се псуваме през зъби. Обещавам, че първото паве ще имате честта да хвърлите лично вие Стаматов, защото проблемите на цялото ни „заболяло“ общество се крият именно в това, че не можем никога да влезем в обувките на човекът до нас. Хората са бедни Стаматов, огромна част от българското население мизерства и да ги обвинявате, че не могат да отделят повече от своите 350 – 500 лв. заплата е смешно. Самият вие казвате, че като хирург взимате 600 лв. , е кажете ми – какво очаквате тогава от своите пациенти?

В този ред на мисли. Не се и съмнявам, че някой, някъде извлича дивиденти от различните пациентски организации. Хей, това все пак е България. Проблемът е, че за да се финансира адекватно каквото и да е било, предложените официално или под масата суми трябва да са в шестцифрени измерения. А това е по силите единствено на ОРГАНИЗАЦИЯ като държавата. Колкото до тези, които си позволяват да крадат от здравето на хората,.......... е надявам се ми следите мисълта. Подкрепям ви изцяло и лично ще ви поздравя за всяка една разобличена пиявица. НО......подобни обвинения нямат място сред хората в ХепАктив. Както сам казахте, вие сте лекар и затова ви се плаща, време е да осъзнаете, че макар тези хора да не се кичат с титли и да не са професионалисти, събраната от тях информация и усилията, които полагат са напълно безвъзмездни.

“И не забравяй, че с нищо не съм ти длъжен палячо, та да искаш от мен да мизерствам и плащам с моята заплата, за твоето лечение!“

Нито пък аз Стаматов, нито пък аз......
 

stamatov

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #38 -: Август 31, 2010, 22:58:27 »
Здравейте ....  Bones !

Не искам да разбирате настоящата ми "реплика" като оправдание, но много внимателно прочетох коментарите си и единстваното място, където споменавам въпросната организация ХепАктив е:
Но така и на получих отговор на въпроса си: Какво направихте вие в качеството си на Национална пациентска организация по въпроса?
Да, Г-н Русинов, обвинявам ви. Обвинявам и вас и цялата ви Национална пациентска организация в бездействие. Действията, които афиширате са безсмислени и не представляват нищо повече от едни прости констатации.
Нали се биете в гърдите, че искате да сте полезни на пациентите - това ли е Националната ви помощ? Защото аз не се обръщам към ХепАктив, АПОЗ, и т.н., а към Националната пациентска организация, която така гордо си е поставила за цели:
  "-Развитие и утвърждаване на гражданското участие в управлението и контрола на здравната система.
  -Въвеждане на принципа за равноправно тристранно партньорство между държавните органи, организациите на медицинските специалисти, сдруженията на пациентите при изработване и приемане на стратегии, критерии и норми, въвеждане на политики и практики в системата на здравеопазването.
  -Включване на представители на пациентите в управлението на структурите в системата на здравеопазването.
  -Развитие, въвеждане и утвърждаване на етични норми и правила в работата на пациентските организации, както и взаимодействието им с институциите, медиите и обществото.
"


Не виждам, защо е било нужно да ме провокираш и обиждаш, след като навсякъде във всичките ми постове, много ясно и категорично, дори подчертано и почернено навсякъде посочвам към кой конкретно са насочени те - Националната Пациентска Организация! И именно към нея, защото действията на тази организация, не съответстват на Националните целите и задачите, които си е поставила (които също съм цитирал). Поправи ме ако нещо бъркам, но отново повтарям - тук е форума на Националната Пациентска Организация?
Нито съм чувал, нито изобщо ме интересува въпросната ХепАктив и ако не беше този форум, може би така щеше да си остане още много дълго. Единственото, което ме интересува и очаквах обяснение или отговор е Националната Пациентска Организация.

Наистина се радвам, че все пак сте искал да ме провокирате, а не да ме обидите, както всъщност се получи, и благодаря за уточнението, което ще се опитам да приема като за извинение за "провокацията".
Но много повече ме радват думите ви:
Искате истински промени – тогава нека всички (лекари, учители и „обикновени бачкатори“) се срещнем заедно по улиците и да си подадем ръка, вместо да се псуваме през зъби. Обещавам, че първото паве ще имате честта да хвърлите лично вие Стаматов, защото проблемите на цялото ни „заболяло“ общество се крият именно в това, че не можем никога да влезем в обувките на човекът до нас.


Жалко е обаче, че Националната Пациентска Организация не мисли така и продължава да гледа безучастно, какво се случва. А след като пред името на въпросната пациентска организация стои прилагателното Национална, подобно бездействие граничи с престъпно.

Дано след направените уточнения, вече наистина се получи някакъв диалог.

П.С. В отговор думите на Тодор Петров:
Какво става тук бе хора?Защо нападате най-дейните хора сред пациентските организации?Евелина се опита да плюе срещу д-р Хасърджиев , а ти Стаматов срещу г-жа Адърска.
Да този проект го има , факт е и работи от доста време в Пловдив и то отлично ( мога да говоря само за Пловдив , тъй като имам пряк поглед с това което се случва тук ) , е някои хора не искат да приемат това , но нека не ги коментираме тях.

Въпросните данни представих като опровержение на думите на Bones, че "доброволните начала, под формата на гражданско сдружение и то без каквото и да е ЗАПЛАЩАНЕ" не е точно така. А въпросната Г-жа Адърска, за мен е само име, което нито аз съм написал под въпросните длъжности, нито аз съм и казал кои да са и приятелите, нито съм я обвинил в нещо. Единственото, което направих е да цитирам въпросните факти. Така, че не виждам за какво изобщо трябва да и се извинявам?!
А изводите от това, че името и стои под няколко организации и проекти и "приятелите", с които си "играе" оставям на вас.« Последна редакция: Август 31, 2010, 23:20:41 от stamatov »

Тодор Петров

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 59
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #39 -: Септември 01, 2010, 00:00:04 »
Стаматов , Bones напрежението в тази тема започна да екскалира и по всякакъв начин.Не вярвам че тук има човек , който да не иска да се придържа към добрия тон.

С тези думи не искам да застана на ничия страна от създалия се спор.

Bones , не разбирам защо трябва да предизвикваш Стаматов , но той е прав че в последния си пост не си съвсем обективен , защото не той а Евелина започна да иска отчети и тем подобни.Нека когато нападаме някой да го правим с аргументи.

Стаматов , а политиката на НПО цели защита на правата на пациентите , вие лекарите си имате вашата съсловна организация която да защити вашите.
Но ние с вас трябва да сме заедно и единни , за да постигнем целите си.
Днес НПО и БЛС показаха за пореден път ясната си позиция  на срещата при г-н Борисов , а именно единство между лекари и пациенти.Мисля че това е по-актуална и интересна за дискусия тема.

Всяка една пациентска организация коеято работи и реализира проекти сама търси финансовия ресурс за това.Тези неща са регламентирани със закон и няма нищо лошо и нередно в това да дариш или да получиш.НЕКА ДА ПРИКЛЮЧИМ С ТАЗИ ТЕМА! НЕКА ПРЕСТАНЕМ ДА СЕ ИЗНЕРВЯМЕ  И ПРЕДИЗВИКВАМЕ ИЗЛИШНО! НЕКА ПРОВЕЖДАМЕ СМИСЛЕНИ ДИСКУСИИ!
« Последна редакция: Септември 01, 2010, 00:30:26 от Тодор Петров »

Evelina

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 7
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #40 -: Септември 01, 2010, 03:03:45 »
Тодор, дискусията е абсолютно смислена и много полезна, като изключим твоите изключително НЕАДЕКВАТНИ включвания.
Не е в стила ми това, което ще напиша сега.....но ти НАИСТНА ЛИ СИ ТОЛКОВА ТЪП ИЛИ САМО СЕ ПРЕСТРУВАШ?

Макар и емоционални моите изблици със сигурност за накарали част от четящте тук да се замислят и това е много добре.

Поздрави,
Евелина

Тодор Петров

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 59
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #41 -: Септември 01, 2010, 08:19:49 »
Тодор, дискусията е абсолютно смислена и много полезна, като изключим твоите изключително НЕАДЕКВАТНИ включвания.
Не е в стила ми това, което ще напиша сега.....но ти НАИСТНА ЛИ СИ ТОЛКОВА ТЪП ИЛИ САМО СЕ ПРЕСТРУВАШ?


Евелина , кое е смисленото , че един напада , друг псува ... плюе ...
Жалко , след като тези неща за теб са смислени нека всеки направи изводите за себе си какъв човек може би си ти.Според мен обаче само един човек който не може да защити тезата си тръгва да обижда неоснователно , с цел да избегне отговора който няма как да даде и да предизвика нови реплики.
За разлика от теб аз няма да се хабя да те клаифицирам , защото е под достойнството ми и хората които ме познават могат да потвърдят това.Може би с тези си искала да опишеш себе си?
Който я е прочел тази тема му се е повдигнало от теб , от твоето поведение , отношение и невъзможност да погледнеш и сантиметър по-далеч от носа си.
Вероятно си искала да намериш тук кошчето си за душевни отпадъци и комплекси.
Неадекватната си ти , аз ти дадох конкретни отговори срещу помията която започна да изливаш и за разлика от теб говоря с факти!
Желая ти успех!
« Последна редакция: Септември 01, 2010, 10:45:55 от Тодор Петров »

sneji21

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 4
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #42 -: Септември 09, 2010, 14:05:54 »
Здравейте.Евелина конкретно към Вас имам следните въпроси.
В качеството на каква смятате,че имате право да обиждате хората и да им изисквате финансови отчети?Запозната ли сте със тяхната дейност и познавате ли ги лично за да им говорите на ти, да ги нагрубявате,а също така да ги обвинявате в неправомерно изпълнение на поетите от тях отговорности свързани с тяхната дейност?
Доколкото разбирам от вашите постове имате близък със здравословен проблем и желаете да благодарите за положените грижи на лекарски екип,който в продължение на пет години е полагал необходимото обгрижване,касаещи болния.Това е прекрасно и след като го смятате за необходимо то моля Ви направете го!Но от друга страна бих Ви помолила да не обиждате и ругаете хора,който дават всичко от себе си за да помагат на други хора в нужда.И колкото и тривиално да Ви прозвучи човек наистина понякога има нужда от морална подкрепа/някой да му подържи ръката,да се облегне на нечие рамо, от добра дума,от някой който да му вдъхне вяра и надежда и да го подкрепи в това което му предстой/.Също така бих желала да Ви уведомя,че като лице работещо във голяма финасова интституция би трябавало да сте подписали декларация за повереност и да не разпространявате информация касаеща ваши клиенти.И още един последен въпрос ще ви  задам.Ако не подадете вашите финасови отчети в срок ще понесете ли админстративна отговорност?А какво се случва ако един лекар не си свърши работата или в следствие на неговата лекарска немарливост пациентът е заразен или не получи необходимата докторска помощ?Кой е потърпевшият в случая лекарят или пациента?Тази тема е безкрайна и затова ще дам пример единствено със себе си,болна съм от хепатит Ц,не съм наркоманка и никога не съм била,заразена съм в следствие на дентална операция.Кой да съдя и кой да обвинявам за това което ми причинаха,а то не е малко повярвайте ми.Минах едно лечение,но за мой "късмет" безуспешно.За огромно съжаление не съм само аз потърпевша от лекарска немарливост и безотговорност.Само със едно мога да се съглася със Вас,че заплащането на лекарите не е на ниво и не е това,което наистина трябва да получават.Но също така искам да кажа,че има доктори който не заслужават дори две стотинки и въобще защо ли са станали доктори,това е хуманна професия и някой от тях би трябвало да се срамуват от своята безкруполност и безчовечност.Пациентът не е виновен за нищо,единствено има вина за това,че се е разболял и след това му остава   да се моли на Бог да попадне на добър доктор за да оцелее.Не може в една държава като България с такъв нисък стандарт на  живот  да се очаква заплащането да е такова кавото е например във други европейски страни.С това също трябва да сме наясно и вместо да се обиждаме и търсим отговорности на другите хора за техните действия,да си зададем въпроса какво сме направили ние за това общество,защото повечето от нас нищо не правят освен да гонят личните си интереси.Вие Евелина какво сте напрали за обществото,с някое ваше действие допринесли ли сте нещо за благото на тази държава,облекчили ли сте нечия болка?Защото хората от който търсите отчет Радослав,Тодор и г-н Хасърджиев за допринесли доста за много хора,който наистина са имали в дадени моменти нужда от помощ и не са я получили от някой друг ами конкретно от тях  и хора от техният екип.Бих Ви пепоръчала да прочете малко повече и да се осведомите преди да обвинявате някой в каквото и да било!
« Последна редакция: Септември 10, 2010, 14:28:46 от sneji21 »

pmitko

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 15
 • качество на възможно най-ниска цена
  • Профил
  • www.pmitko.hit.bg
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #43 -: Януари 12, 2011, 00:14:38 »
Да, наистина е вярно това!Лекарите са прави за себе си, Те като всеки човек търсят добро възнаграждение за отговорния си труд!Тук е ролята на Здравната система да насочи средствата, които се събират от хората под каквато и да е форма да отиват към способните лекари, т.е. Лекарите, които лекуват най-добре или иначе казано тези които от всички регистрирани хора при тях(примерно джипитатат) имат най малко болни.Колкото по-малко болни и повече здрави,  значи са добри лечители!?!?Значи, трябва да се поощряват лекарите, които имат най-добро КПД-да го нарека!Системата трябва да го прави, Здравната система, Системата трябва да е такава, че да оцени лекарския труд според излекуваните хора, а не според броя на боледуващите им пациенти.Системата трябва да стимулира Лекаря да има повече здрави в Листата си и по-малко болни!...и това трябва да е с финансово измерение!По този начин хем човека(пациента) ще е здрав, хем лекаря ще има по-малко работа и повече пари ако има Системата е правилна и плащат само здравите хора, а болните не плащат!Икономическия интерес ще насочва усилията на Лекаря да излекува човека, за да може като здрав да започне да плаща  здравни вноски!По този начин Кадърните Лекари ще са по възнаградени, а посредствените ще отпаднат!
Всичко опира до Добре разработена система(в държавата това са добре разработени закони)- Система, която да е насочена Към Здраве и Възнаграждение на Способните Лекари.Способния Лекар е излекувал най-много болни(неплащащи) в Здрави(плащащи) и Печели повече пари (даже и от чужбина го търсят)- ето как да се съчетаят нещата.
...можете да погледнете и линка за здравното осигуряване:
http://www.npo.bg/forum/index.php?topic=22.0
Димитър Димитров (pmitko) - независим(аз имам само мнение, без каквато и да е обвързаност, с когото и да било)

Дани

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 53
  • Профил
Re:Скоро няма да останат лекари в България!
« Отговор #44 -: Януари 19, 2011, 09:46:49 »
Напълно съм съгласна,че оценката и стимула за лекарите трябва да бъде броя на излекуваните пациенти. Скоро едно наше джипи изписа на жена с вертебробазиларна недостатъчност Омега 3 мастни киселини,след няколко дена на пациент със сериозни сърдечни проблеми също.Нали се сещате,че и за двамата не това е лечението,но тук се намесва "Боарон",която най-вероятно му дава %.За щастие в България има и страхотни специалисти,но е жалко точно те да се занимават с финанси.Всичко май се развали в недалечното минало,когато думи като "пазарен принцип","ЕТ","ООД",месечни финансови отчети","лимити" и още много други,навлязоха в ежедневието на българския лекар.Ние просто се превърнахме в стока.И друго ми е интересно,когато лекарите ни са решавали да учат медицина дали случайно са знаели,че професията им никога не е била платена.Защо решаваш да усвояваш професия,която няма да ти донесе добър стандарт????Или може би са си мислили,че като завършат веднага ще заминат????А защо не отидоха да учат в чужбина и там да си останат???Защото в България е евтино.Шапка свалям на онези,които ще останат за да променят ситуацията .Аз съм и от двете страни и от страната на пациентите и от тази на работещите в тази сфера.Чудесно знам начините за източване на ЗК и от друга страна всеки ден се срещам с пациенти,които постоянно мрънкат как си плащат осигуровките и как държавата им е длъжна,но в същото време не подхождат отговорно към здравето си и продължават да водят нездравословен начин на живот въпреки препоръките.Тези пациенти не трябва ли да носят отговорност?.Парите за здраве никога няма да бъдат достатъчни,защото вноските са символични,защото на дневен ред е "далавера да става" много важно дали си излекувал някого нали пак ще се върне.Фармацевтичната индустрия достатъчно обсеби здравеопазването ни.Щъкат нагоре надолу по кабинетите млади лекари търговски представители и рекламират срещу %.И изведнъж по едно и също време всички наши джипита взеха да изписват масово един и същ антибиотик за всяка инфекция?????Това ли са кадърните доктори дето искат добро заплащане???Те си го получават.А колко от тях имат далавера с лаборатории,с колеги от болници за провеждане уж на скъпо струващо изследване.Да не ви казвам,че племенницата ми на 23г. беше оперирана ендоскопски за отстраняване на жлъчен мехур(не се заплаща от ЗК),защото имала камъни и щели да и създават проблеми за в бъдеще,но в същото време се водеше с панкреатит.....??